Oslo har endelig åpnet og det er endelig mange, hyggelig steder der man både kan få noe godt å spise og drikke. Vi i redaksjonen har våre favoritter, folket har sine. Noen er nye og trendy, andre er gamle travere. Så her er de – etter vår mening – Oslos beste oaser.

1. Sørenga

En-to-tre, hopp! Om badevannet ikke har nådd sommertemperaturer enda, er badegleden på Oslos nye strandsted likevel stor. Hit kommer unge og gamle, barn og ungdommer, for å slikke litt sol og nyte lukten av saltvann. Sørenga er et boligområde mellom Operaen og Ekebergåsen, med gangbro fra Operaen og en lang bryggekant med restauranter som ender i en kunstig strand ytterst på moloen. Her kan du leie kano, se på folk, eller ta en kruttsterk tequila til digge tacos på Coyo.

Adresse: Sørenga brygge bortenfor Operaen. Åpent.

2. Prindsens Hage

Denne 4000 kvm stor bakgården i Storgata stedet å se og bli sett. Loungestoler i sola, hengekøyer, en fargerik containerbar med terrasse på taket – det kunne vært Verdenshjørnet i København, det kunne vært Prinzessinnengarten i Berlin, men det er midt i Oslo sentrum. Mat, fra frityrstekt kylling til indisk gatemat og veganske burgere, selges fra forskjellige foodtrucks, men det er først og fremst stemningen man kommer hit for. Når sola skinner, finnes det ingen bedre steder i Oslo akkurat nå.

Adresse: Prindsens Hage ligger bak en smijernsport i Storgata 36. Åpner 28.april 2023.

3. Anne på landet

Frognerparken er en av Oslos største attraksjoner for turistene, men går stadig i glemmeboka for oss lokale. I mange år var jo også uteserveringen på Frognerparken Café stengt, og Herregårdskroa eneste alternativ. Men til vår store glede – har Anne på landet, kjent for sin deilige foodtruck og cafe i Hvervenbukta, overtatt de hvite, ærverdige lokalene.  Her er det deilig å nippe til et glass rosevin i sola, eller en hjemmelaget rabarbaraslush – verdt besøket alene. Og så er det bare 50 meter å gå til Vigelands kulturelle skatter, som selveste Sinnataggen.

Adresse: Frognerveien 67 (like ved brua med Sinnataggen). Helårsservering med inneplasser vinterhalvåret.

4. Vippa

Food truckene har i takt med tiden snart inntatt hvert hjørne av Oslo, også sjøkanten. Da mathallen Vippa åpnet våren 2017, i et gammelt lagerlokale dekorert med fargerik gatekunst ved cruiseterminalen mellom Bjørvika og Aker Brygge, ble den raskt en folkefavoritt. Konseptet er enkelt – man finner seg en plass på en benk, enten inne i lokalet eller ute i sola med utsikt over sjøen, for deretter å hente mat i en av de mange og fristende foodtruckene inne. Mange av dem har en sosial profil, her har bl.a. flyktninger fra Syria og Eritrea startet boder med mat fra hjemlandet.

Adresse: Akershusstranda 25 mellom Bjørvika og Aker Brygge. Åpent onsdag-lørdag 12-21 og søndag 12-20.

5. Baltazar

Litt bortgjemt i Domkirkens bakhage, bare et steinkast fra hektiske Karl Johansgate, ligger en av byens best bevarte hemmeligheter. Eller hemmelig og hemmelig – i over 20 år har Baltazar Ristorante & Enoteca servert italienske spesialiteter til solhungrige gjester. Altså en god, gammel traver, som stadig er like trivelig. I skyggen av et høyreist eiketre kan du nyte et fat med proscuttio-skinke, pølser, ost og andre italienske godbiter, skylt ned med et glass eller to fra den hel-italienske og prisbelønte vinmenyen. Baltazar er verken hipt eller trendy, bare veldig fint og koselig. Noen ganger er det mer enn nok.

Adresse: Dronningens gate 27 (inngang fra Domkirkeparken). Åpent mandag-lørdag 11-22.

6. Skur 33

Måkeskrik, ramsalt sjølukt, solrike kvelder og utsikt mot Aker Brygge – beliggenheten til Skur 33 er kanskje byens aller beste. For mens sola synker bak bygningene andre steder i byen, varer og varer og varer den på Skur 33, som ligger ytterst på en utstikker på Akershusstranda. Skur 33 Trattoria di Mare er søsterrestauranten til Baltazar, og fokus er ikke overraskende på italiensk sjømat. Bestill et hav av østers, pizze fruti de mare eller en helgrilla havabbor, nyt strålene som varmer i solveggen og hør på kakkelet til nabobordene – smaken av Italia har aldri vært nærmere.

Adresse: Akershusstranda 11. Ingen reservasjon på uteserveringen.

7. MAD at BAR

Fra taket på MAD at BAR kan du skue utover nedre del av Grunerløkka, høyt hevet over byens larm og mas. Det som tidligere het BAR Vulkan har nå pusset opp og byttet konsept. Nå får du det beste av USA på tallerken; østers, tomahawk, burgere og minitacos. Med 250 plasser, bar og restaurant passer terrassen for både en hyggelig vennemiddag eller en romantisk glass med kjæresten.  Og om du ikke vil spise på taket, ligger den deilige Mathallen vegg i vegg.

Adresse: Vulkan 9, like ved Mathallen.

8. Paradisbukta på Bygdøy

Nå er det verken stoler, bord eller servering på denne delen av Hukodden på Bygdøy – men det er godt med plass til å lage din egen. Huk ligger 20 minutters busstur utenfor sentrum, eller en kort sykkeltur, men er likevel lett tilgjengelig og veldig populært blant byens innbyggere. Helt fra parkeringeplassen ved Killingodden, via Paradisbukta og ut til Hukodden går det er trivelig gangsti med masse avstikkere, der det er lett å finne sin egen plass i solen. Ta med piknik-kurv, hør måkene skrike og se på båtene som tøffer forbi i solnedgang, det er romantisk, det.

Adresse: Paradisbukta på Bygdøy

9. Nedre Foss Gård

I tillegg til en stor uteservering, som ligger vakkert plassert rett ved Mathallen og Akerselva, har det herskapelige huset til Nedre Foss Gård, som er Grünerløkkas eldste bygning, også eget bryggeri, bryggeripub med mat og restaurant inne.

Adresse: Nordre Gate 2, like ved Mathallen.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN