Det dukker stadig opp nye reiserelaterte kåringer av hva som er best og verst. Som regel får vi høre om de mest eksklusive restaurantene, de flotteste strendene og tøffeste turene.

Nå har et nettstedet DesignCurial kåret verdens flotteste offentlige toalett. Etter å ha fordøyd inntrykk av flere tusen evaluerte kandidater, har juryen kommet fram til at det ikke finnes noe bedre sted til å gjøre sitt fornødende enn på Stegastein utkikkspunkt i Aurland.

Verdens flotteste toalett – laget for allmenheten – har altså panoramautsikt over Aurlandsfjorden.

Toaletter er for ordens skyld en del av den spektakulære utkikksplattformen som strekker seg 30 meter ut fra fjellsiden, 650 meter over fjorden.

Flåmsbana som ligger rett ved Stegastein har flere ganger blitt kåret til en av verdens flotteste togreiser. Reiselivsdirektør Ståle Brandshaug i Visit Sognefjord er godt fornøyd med at regionen får internasjonal oppmerksomhet – også når det gjelder sanitære forhold.

– Virkningen av akkurat denne kåringen er jeg litt usikker på. Det er uansett morsomt at man blir lagt merke til.. At vi i det i hele tatt er med på listen henger sammen med at vi har mye turistbesøk i regionen, og at Norge er i vinden som reisemål, sier Brandshaug.

Reiselivssjefen tviler på at det blir en sterk strøm av turister som kommer ens ærend for å teste fasilitetene på Stegastein.
– Men alle som er trengende er hjertelig velkomne, ler han.

Formålet med kåringen er ifølge nettstedet å fremheve internasjonal design, fra en type bygninger som folk flest – unnskyld uttrykket – driter i.
– Med Norge på toppen av listen med verdens flotteste toalettdesign, viser det at landet ligger helt foran når det gjelder internasjonal design, sier nettredaktør for DesignCurial, Katherine Houston i en pressemelding.
Her er listen over verdens best designede offentlige toalett:

  1. Stegastein utkikkspunkt, Aurland
  2. Gjennomsiktig toalett Lausanne, Sveits
  3. Kumutoto, Wellington, New Zealand
  4. L’Uritonnoir, Frankrike
  5. Retractable urinals: UriLift, London/Amsterdam
  6. Wembley WCs, London, Storbritannia
  7. Trail Restroom Austin, Texas, USA
  8. Tokinokura Lavatories Shimodate, Chikusei City, Japan
  9. Offentlige toalett, Uster, Sveits
  10. Centennial Park Amenities, Sydney, Australia

Kilde: www.designcurial.com