Samariaravinen er den mest populære fotturen på Kreta, men de er en rekke andre fine turer også – med mindre folk. Foto: Kjersti Vangerud

Samariaravinen er den mest populære fotturen på Kreta, men de er en rekke andre fine turer også – med mindre folk. Foto: Kjersti Vangerud

– Våren er spesielt vakker på Kreta, da begynner øya å våkne til liv igjen etter «vinteren». Blomster i alle regnbuens farger titter frem, og hele øya blir igjen grønn og frodig, forteller Anita Hansen entusiastisk.

10 PÅ TOPP: KRETA

Forelsket i Kreta

Hun og mannen Steinar er i dag fastboende på øya, der de driver det lille, koselige stedet Sofia Beach Hotel utenfor Rethymnon. Som de fleste andre besøkende falt Anita og Steinar først og fremst for det herlige klimaet, men siden har menneskene og kulturen blitt stadig viktigere.

– Appelsintrærne står fulle av frukt og kjører man seg en tur fra oss og mot Heraklion sitter de eldste damene ved små bord og selger appelsiner i nett. Sola begynner å varme igjen og folk er mer ute, de små landsbyene våkner igjen og for hver dag åpner det opp nye vinterstengte butikker for å gjøre seg klar til en ny sesong. Det er nå på våren Kreta er på sitt beste, mener de.

Nordmenns favoritt

Hvert år reiser 200 000 nordmenn til denne lille øya i Middelhavet. Det er nesten like mange nordmenn som besøker USA i løpet av et helt år! Den mest åpenbare fristelsen for oss kalde nordboere er selvfølgelig klimaet. Kreta er et av de varmeste og mest solsikre reisemålene i Middelhavet, hvor våren og sommeren kommer aller først.

Så allerede nå er det deilige vårtemperaturer på Kreta. April kan friste med en gjennomsnittstemperatur på 20 grader, og i mai er det god, norsk sommer.

LES OGSÅ: LESVOS – DER OUZOEN GÅR SIN GANG

Masse å finne på!

Dessuten er det en overraskende variert øy – det er mer å finne på her enn man skulle tro. Fra de berømte minoiske ruinene i Knossos, til den lange dagsturen i Samariaravinen eller den siste leprakolonien Sinalonga kjent fra boka Øya av Victoria Hislop – her er det noe for enhver.

Det er lite som kan slå en soloppgang på Kreta om våren. Foto: Kjersti Vangerud

Det er lite som kan slå en soloppgang på Kreta om våren. Foto: Kjersti Vangerud

– Kreta har en lang, spennende historie med mange flotte steder å oppleve, både historiske steder og vakker natur. Så det beste er å leie en bil for å oppleve øya, anbefaler Anita og Steinar.

– Når vi har fri prøver vi å reise litt rundt for å oppleve nye steder på øya. Kjente severdigheter men også små bortgjemte landsbyer og vill natur på vei over fjellet. Steinar har også blitt helt bitt av dykkedilla og oppsøker en av de flotte buktene på sørsiden av øya så ofte han kan, forteller de entusiastisk.

Stopp i en landsby

– Kjør opp i fjellandsbyene, parker bilen og ta en liten spasertur gjennom gatene som vil avsløre landsbyens historie, i form av monumenter, kirker  og historisk arkitektur, anbefaler Ellen Hansen i KretaEiendom. Hun har bodd her i 15 år nå og kunne ikke tenke seg å flytte hjemover. Også Ellen liker våren best.

– Kreta er spesielt vakker om våren, med fantastiske farger, solskinn, blomsterflora og ville urter……. Den nesten magiske utstrålingen øya gir kan man bare ikke gå glipp av! mener den aktive eiendomsmegleren, som har bodd på Kreta siden 1999.

Vakre farger og blomster – kjennetegn på våren på Kreta. Foto: Kjersti Vangerud

Vakre farger og blomster – kjennetegn på våren på Kreta. Foto: Kjersti Vangerud

Siden har hun startet Kreta Eiendom, stiftet familie her og sier selv hun ”aldri kommer til å forlate denne vakre øya”.

Og hele familien benytter seg gjerne av de mange mulighetene for å være aktiv.

FLERE HELLASSAKER FINNER DU HER

Ut på tur.

– Kreta er en naturperle om våren for turgåere, med mange turstier og raviner hvor den mest populære er Samariaravinen på vestre Kreta. Kreta har også mange andre spektakulære raviner med et utall blomster- og plantesorter, rikt fugleliv og ikke minst det dramatiske fjelllandskapet med snødekte topper. Stopp gjerne innom Agia Irinikløften,
Diktamo-kløften eller Aradenakløften, anbefaler den turglade lokalpatrioten.

Etterpå er det ingenting som passer bedre enn å slappe av på en øde strand. Og de finner du mange av, spesielt på denne tiden av året. Da er det bare å pakke badebuksene og dra på eventyr!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN