Med ingredienser funnet i utstyrsboden blir det luksus-frokost midt i skogen. Foto: Ida Anett Danielsen
Skog, natur og fugleliv. Det er ikke vanskelig å finne roen i Kolarbyn. Foto: Ida Anett Danielsen

– Pump litt til, vi trenger mer varme, sier Oda G. Danielsen (24) mens hun rører i gryta.

Jeg trykker iherdig i peispusteren for å skape mer liv i kullbitene. Kveldens middag tilberedes på bål midt ute i skogen. Chiligryta pipler godt, mens hvitløksbaguettene begynner å bli brune i kantene. 

Enkle gleder

Vi visste ikke helt hva vi kunne vente oss da vi tok valget om å bytte ut den årlige kusineturen til Syden med en primitiv ferie i den svenske skogen, men nå står vi plutselig midt oppi det. Solseng, hotellfrokost og vaskehjelp er blitt byttet ut med skinnfell, bålmat og oppvask i bekken. Helt frivillig er vi altså på ferie på et sted uten verken elektrisitet eller innlagt vann. 

Her er det «back to basic» som gjelder. Men med litt kreativitet er det meste mulig, også til skogs. Dessuten fikk vi en guidet innføring i hvordan ting fungerer, før vi og de øvrige gjestene ble forlatt alene midt ute i ødemarka.

På Kolarbyn Eco-Lodge i de dype skogene i Skinnskatteberg midt mellom Stockholm og Karlstad er nemlig litt av eventyret at man skal klare seg selv.

LES OGSÅ: SOMMERENS BESTE REISER
HØY PÅ COLOMBIA

Skogens ro

– Det er litt sånn terapisted dette her, sier Oda etter at vi har latt førsteinntrykkene synke inn.

Facebook og Instagram er for lengst glemt. Skogens ro blir kun avbrutt av fuglekvitter og spraking fra ildstedet. Vi er omringet av skog på alle kanter, og 12 små, mosegrønne koier som stikker opp mellom trærne. Pulsen er allerede i hvilemodus.

Maten lager vi på kullbål ved «samlingsmila» sammen med de andre gjestene. Foto: Ida Anett Danielsen

Vi bestemmer oss for å pleie sjelen fullt ut og finner veien ned til innsjøen Skärsjön, en knappe kilometer gåtur fra koia vår. Her skal det vise seg at Kolarbyn til tross sitt enkle konsept også kan tilby et snev av skikkelig luksus. En flytende badstue dupper i det idylliske vannet. Den svenske sommersolen speiler seg vakkert i innsjøen i det vi hopper uti i vannet. Det blir en frisk dupp i rundt 20 grader, før vi trekker inn i den glovarme badstua. Lengselen etter varme Syden-strender er for lengst glemt. 

Kvelden avsluttes rundt bålet med nye venner fra både England, Frankrike og Sverige, skravlende og skålende i den svenske sommernatten.

Vi overnatter i en koie – og stortrives! Foto: Ida Anett Danielsen

Kolartradisjonen

En dag på Kolarbyn byr på en rekke arbeidsoppgaver, fra å hente vann til å hugge ved. Foto: Ida Anett Danielsen

– God morgen, har du sovet godt?

– Alle burde oppleve dette, mener søskenparet Alex (11) og Jamie (15) Richmond fra England, som storkoser seg med kajakkpadling, fisking og elgsafari. Foto: Ida Anett Danielsen

Oda stikker hodet ut av soveposen og nikker. Sengene i koia er kanskje ikke av den mykeste sorten, men med skogens ro og natur rundt oss har vi begge likevel sovet som steiner i den unike hytta. Bygningen er av den beskjedne sorten, ganske langt fra Middelhavets strandhoteller vi vanligvis trekker til på sommerferie.

Her finnes kun et ildsted, to benker med liggeunderlag, et par skinnfeller og stearinlys. Men er ikke det enkle ofte det beste? Stedet har også en fascinerende historie.

Kolarbyn Eco Lodge startet opp i 2004 som et prosjekt for å gjeninnføre og bevare tradisjonen med brenning av trekull i såkalte kolmiler, en metode som har blitt brukt i området i over 400 år. Overnattingshyttene, eller kolarkoiene, er laget på akkurat samme måte som de «kolarmennene» bodde i før i tiden. 

På området er det en stor kullhaug og en plansje som forklarer mer om den gamle tradisjonen. Hvert år inviteres en gruppe eldre menn fra den lokale byen til å tenne årets kullmile her. Da brenner den i syv dager, og det produseres rundt 200-300 bagger med kull på ca. 40 liter hver. De må passe på den hele døgnet, og sitter ellers rundt bålet og forteller skrøner akkurat som i gamle dager. Om man vil få et bedre innblikk i historien bak Kolarbyn er det nettopp denne uka du bør ta turen.

Men også en natt i koia vår med navn «Emma», i tradisjon tro oppkalt etter en dame som betyr noe for han som har bygget den, gir forståelse for de gamle og stolte kulltradisjonene.

Omgivelsene i Kolarbyn er helt nydelige. Foto: Ida Anett Danielsen
ET LITE STYKKE MELLOM-AMERIKA

Gourmet i det fri

Mmm – blåbær! Kolarbyn er full av spiselige bær og planter. Foto: Ida Anett Danielsen
Vi lever i naturen og tar oppvasken i elven. Det er litt av eventyret å besøke Kolarbyn. Foto: Ida Anett Danielsen

Selv om vi nyter en langt mer luksuriøs tilværelse enn kolarmennene, må også vi ta i et tak. Om vi vil ha varme i koia, må vi først hugge vår egen ved. Det tar litt tid før vi før sving på øksa, men før vi vet ordet av det er kurven full av selvkløyvde vedkubber. Frilufts-selvtilliten vokser.

Og når sulten melder seg om morgenen er det bare å sette i gang. Matlaging på kull er en tålmodighetsprøve. Heldigvis har førstemann oppe holdt bålet gående, og i tillegg laget kaffe til hele gjengen. 

Vips har vi disket opp med nystekte pannekaker til frokost med ingredienser fra boden. Den står til fri disposisjon for gjestene, og er man kreativ kan man lage mye godt. Dessuten er skogen full av spiselige bær og planter.

I Kolarbyn er det samarbeid og dugnadsånd som gjelder. Forsyner du deg for eksempel av siste dråpe av vanndunken, er det bare å fylle på. Vi setter kursen mot vannkilden, som ligger rundt en halv kilometer unna.

– Bank, bank, bank! 

Oda er nøye med å følge instruksjonen. I følge myten er det nemlig viktig å åpne lokket med venstrehånda, banke tre ganger og ta opp vannet med høyre hånd. Da blir Skogskona fornøyd, og vannet vil smake godt.

Dersom du befinner deg alene i skogen, er det siste du ønsker å forstyrre selve Skogskona.

I Kolarbyn lager gjestene maten selv. Vi disket opp med pannekaker til frokost. Foto: Ida Anett Danielsen

Grønn ferie

Overnatting i de tradisjonelle kolarkoiene er primitivt og veldig fint. Foto: Ida Anett Danielsen

I tillegg til å by på ro og fred langt fra storbylivets kjas og mas, gjør også Kolarbyn sitt ytterste for å være økovennlig. Ett av de viktigste tiltakene er åtte resirkuleringsstasjoner, der søppel sorteres nøye. Koiene er bygget i naturmateriale uten bruk av kjemikalier, og deler av inntektene fra overnattingsgjester går direkte til prosjekter med bevaring av natur og kultur. Kolarbyn Eco-Lodge har også fått utmerkelsen «Green Key», blitt anbefalt av Lonely Planet, og flere ganger blitt nominert til Swedish Grand Tourism Award.

Og skulle det bli altfor rolig finnes det også en rekke aktiviteter for de eventyrlystne. Her er både kajakker og fiskeutstyr til disposisjon, og det arrangeres både elgsafari og beversafari for de som vil komme tett på skogens ville dyr.

LES OGSÅ: FLYTENDE FERIE
ITALIAS LILLE HEMMELIGHET

Øko-eventyr

Kolarbyn har en helt egen atmosfære, og solnedgangen ved Skärsjön er fantastisk vakker. Foto: Ida Anett Danielsen

Det virker kanskje rart at folk betaler for å lage mat på kull, vaske opp i en elv og bo primitivt uten elektrisitet eller vann i egen ferie. Men etter ett døgn i de svenske skoger forstår vi raskt hvorfor så mange lengter seg til økovennlige Kolarbyn. Dette gir en helt spesiell ro i sjelen. Og det er god mulighet for at kusineferien også neste år vil inneholde utedo med bilde av Svenskekongen, kildevann velsignet av Skogskona og flytende badstue på Skärsjön til fordel for Syden.

Vi sover overraskende godt i koia vår. Foto: Ida Anett Danielsen

Har man først fått smaken på «kolar-livet», er det lett å bli bitt av basillen. Dette er terapi for både kropp og sjel, og man skal lete lenge etter et vakrere, koseligere og fredeligere eventyr.

Nærmere natur´n kjæm du itte.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN