I en av Thailands vakreste nasjonalparker venter et rikt dyreliv. Foto: Mari Bareksten

Er dere klare for en skikkelig digital detox, spør hotellsjef Saksri «Tar» Sukasem (32) i det vi stiger «om bord» på det avsidesliggende flåtehotellet. 

500 Rai ligger midt i den frodige nasjonalparken Khao Sok, helt innerst i den oppdemmede innsjøen Chiewlarn. Vi er ikke mer enn tre timer med bil og longtailbåt unna feriesteder som Phuket og Krabi, men her er det verken telefonsignal eller internett. Til gjengjeld er det masse jungellyder. Naturen hjelper oss å koble av. 

Digital detox

For «Smilets land» er mer enn strender, øyhopping og saltvann. Det er også frodig natur, eventyrlige fotturer og ferskvannsbad. 

– Når man er helt koblet fra omverden legger man mer merke til naturen og omgivelsene, sier Tar og følger oss til «huset» vårt som ligger og dupper i vannet. 

Flytende luksus! Foto: Mari Bareksten
Thailand har et unikt økosystem, med blant annet verdens største blomst rafflesia. Foto: iStock

13 større og mindre bungalower ligger på rad og rekke langs en flytebrygge, der det også er restaurant, bar og svømmebasseng, ja til og med et flytende spa. Gjestene får i tillegg hver sin knallgule kajakk til disposisjon. Rommene er designet i thailandsk stil og på terrassen er boblebadet fylt med varmt vann og lilla orkidéer. Der ute venter også to grønne velkomstdrinker, i samme farge som innsjøen.

– Skål, sier turkamerat Linn Soo Bjørnerud (33) og hever glasset. 

Det varme boblebadet omkranses av spisse kalksteinsfjell og frodig regnskog. Det er grønt så langt øyet kan se. Hvem trenger internett eller mobil i en sådan stund?

Autentisk thaimat er obligatorisk på reise i Thailand. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: DEN ULTIMATE THAILAND-REISEN
DEILIG DETOX

Safari

Innsjøen ligger i det som er verdens eldste regnskog, siste rest av et 160 millioner år gammelt økosystem, eldre enn selv Amazonas. Regnskogen er hjemmet til verdens største blomst, rafflesia, og til dyr som leopardkatter, villelefantener, bisonokser og lekende apekatter. Som gjest handler det derfor ikke kun om boblebad og digital detox. Dette er også et aktivitetsparadis hvor man drar på safari, går fotturer og utforsker grotter.

Safari i longtailbåt på innsjøen Chiewlarn byr på mulighet for å se både villelefanter og gibbonaper. Foto: Mari Bareksten

Første aktivitet er kveldssafari, hvor den klassiske safaribilen er byttet ut med en putrende longtailbåt. 

– Om morgenen er fuglene og apene mest aktive, mens om kvelden er det bisonokser, villelefanter og hjort vi ser etter, sier guide Phritat «Tom» Chaipech og deler ut kikkerter. 

Svaneformede håndkleder bidrar til å gjøre oppholdet hos 500rai komplett. Foto: Mari Bareksten
Dyrelivet i Khao Sok er rikt! Foto: iStock

Han har pakket med rekechips og spicy kyllingvinger i små bambuskurver. Kjølebagen holder ølflaskene kalde. Det tar ikke lang tid før vi får underholdning til snacksen. 

– Bison, utbryter Tom og peker mot noen raslende trær. 

Den puklete oksen har kommet ned til innsjøen for å drikke vann. Netflix og HBO er byttet ut med naturens eget show!

– Naturen påvirker folk på mange måter. Vi har hatt turister som har grått av glede. Bor man i en hektisk storby er dette en sterk kontrast, sier han. 

Det er danske Andreas Laursen (32) enig i. Han jobber til vanlig i Bangkok. 

– Vi kom hit for å koble helt av, sier han og ser bort på kjæresten. 

– Også er det forfriskende å oppleve det ekte Thailand, ikke bare turiststedene, legger han til.

Spisse kalksteinsklipper i nasjonalparken Khao Sok. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: THAILAND MED SEIL

Ekte Thai

Tilbake på hotellrestauranten har lokale fiskere nettopp vært innom med dagens fangst. Snart serveres helgrillet fisk med bambusskudd, friske urter og en god dose hjemmelaget chilisaus. Maten tilpasses ikke europeiske ganer – dette er ekte saker.

Vi spiser mye god thaimat i løpet av oppholdet. Foto: Mari Bareksten

– Det er viktig at gjestene får en autentisk opplevelse. Thaimat har mange variasjoner og er mer enn «tom kha gai» og stekt ris. Her i sør er det for eksempel mye sterkere mat enn i nord, sier hotelleier Atirat «Ble» Danphattharaworawat (37), som har satt seg ved bordet vårt. 

Han bygde flåtehotellet for syv år siden, med et mål om å gi positive ringvirkninger til både turistene, miljøet og lokalbefolkningen. Derfor ansetter han kun lokal arbeidskraft. Maten kjøpes av lokale fiskere som fisker etter bærekraftige prinsipper; økologiske grønnsakene kjøpes på markedet. Deler av omsetningen hjelper skoler og landsbyer i nærområdet og flåtehotellet har vunnet flere priser for sitt bærekraftige arbeid. Her kan du altså feriere med god samvittighet.

På Sok River kan du rafte på bambusflåte eller padle kajakk. Foto: Mari Bareksten

Morgenstund

– Dere trenger ikke å sette på alarmen, sier Tom da vi skal legge oss. Her er det nemlig gibbonapene som står for vekkingen.  

Klokken seks begynner jungelkoret å ringe, og det er ingen muligheter for å trykke på slumreknappen. Søvnrytmen følger nå dyrenes premisser. Med innsjøen rett utenfor hotelldøra er det gode forhold for et morgenbad mens apene leker i trærne. Vi har også en aktiv dag foran oss.

– Denne fotturen kommer til å kreve både svette og muskelkraft, men utsikten på toppen er verdt det, sier Tom da vi begynner på turen oppover jungelstien. 

Fotturer til vakre utsiktspunkt er noe av det du kan oppleve i en av Thailands vakreste nasjonalparker. Foto: Mari Bareksten
Variert jungelliv og vakre omgivelser – Khao Sok har litt av alt. Foto: Mari Bareksten

Luftfuktigheten i regnskogen er skyhøy, stien er sleip og vi må dra oss opp med greiner i de bratteste partiene opp til toppen. Men belønningen er verdt strevet: Utsikten fra toppen er som tatt ut av en Hollywoodfim, et eventyrlig landskap i uendelige nyanser av grønt.

LES OGSÅ: VIETNAMS BESTE RUNDREISE
HIT BØR DU REISE I 2019

Jungelhotell

Og det er mer grønt i sikte. I tillegg til flåtehotellet, har 500 Rai et hotell på fast grunn inne i jungelen. Mange gjester velger å kombinere de to. 

Rundt det luksuriøse jungelhotellet venter buldrende fosser og flere fotturstier. De mest eventyrlystne fristes med rafting og nattsafari. Men det er også et sted for avslapping og ro, med meditasjonsperronger for yoga og en økologisk gård, hvor det gror både mango, lime og pomelo. Vi plukker med oss litt frukt, hopper uti evighetsbassenget og svømmer til kanten. Det har akkurat sluttet å regne og en mystisk dis ligger over den grønne dalen. 

Mobilene er fortsatt avslått, godt gjemt nedi ryggsekkene. 

En skikkelig ferie handler tross alt om å koble av.

Jungelhotellet er det perfekte stedet for å finne roen, og nyte utsikten fra evighetsbassenget. Foto: Mari Bareksten
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN