Thailand byr på blått hav og nydelige forhold for snorkling! Foto: Mari Bareksten

Det er bilder av turkis sjø som omringer frodige øyer, og silkemyk sand mellom solbrune tær som først kommer opp når vi drømmer om Thailand. Men Smilets land er så uendelig mye mer! Som en enestående kulturhistorie, farget gul og oransje av buddhismen. Det er stolte folkestammer og frodig innland.

Vi starter derfor i kulturbyen Chiang Mai i nord. Etter litt sightseeing til de mange templene og det livlige helgenattmarkedet med gatemat og håndlagde suvenirer (til tross for navnet åpner det allerede på ettermiddagene lørdag og søndag), legger vi ut på en tredagers fottur i det frodige fjellandskapet. Underveis besøkes ulike stammefolk i landsbyer, som ellers sjelden får besøk. Gjestene spiser med dem, sover på gulvet med dem og går videre sammen med guiden. (Vi kan anbefale green-trails.com).

I nord venter frodig natur, fotturer og variert kultur. Foto: Marte Veimo

– Her kan du ikke ta bilder, det forstyrrer åndene, sier den innfødte turguiden Pornchai Singchai (57).

Når følget kommer forbi hans egen landsby ofres en gris, og kvinnene har kledt seg i sine fineste og mest fargerike tradisjonelle klær.

LES OGSÅ: THAILAND MED SEIL

Til pudderstranda

Lange dager på stranden krever forfriskninger! Foto: Mari Bareksten

I Thailand går det fly mellom de mest populære destinasjonene (se bangkokairways.com, airasia.com og thaiairways.com), men på noen strekninger kan buss være å foretrekke (se thailandee.com).

Etter altså å ha startet med en skikkelig god dose av «det ekte» Thailand, er det på tide å bytte ut turtøy med badetøy og flipflopper. Fly fra Chiang Mai direkte til Koh Samui (Bangkok Airways). Dette er luksusøya på østkysten, hvor resortene har mange stjerner, villaer på stranden, velduftende spa og smaksmenyer på restauranten. Her er også noen prisbelønte helseresorter, som Kamalaya, hvor du kan spise, trene, meditere og spa deg til et sunnere liv.

Her kan du nyte tilværelsen i flere dager i strekk, men hvis du er av den litt mer rastløse sorten hopper du videre til naboøyene Koh Phangan og Koh Tao. Førstnevnte er mest kjent for sine fullmånefester, men når festen er over er øya et avslappende sted, særlig populært blant yogaentusiaster. Liker du deg under vann med dykke- eller snorklemaske, er Koh Tao det perfekte valget. Her er over 70 dykkersentre – og livet under vann tilsvarende fantastisk.

VERDENS RARESTE MAT

Øyhopping

Fra Koh Samui går det direktefly over til vestkysten og superpopulære Phuket, men billettene kan være uforholdsmessig dyre. For katamaran- og minibuss-service, som inkluderer henting på hotellet, koster det knappe 300 kr per person å komme seg til Phuket. Reisen tar ca. syv timer (se getyourguide.com).

Vi har blitt hekta på populære og vakre Thailand. Foto: Torild Moland

Det populære feriestedet er et fint utgangspunkt for å reise videre med ferje til øyene på denne siden av den smale halvøya. Om Phuket oppleves som litt hektisk, finnes roen på Koh Lanta. Her henger nemlig den sorgløse stemningen igjen etter hippiene som tidligere la sin elsk på denne øya.

Phi Phi-øyene er også et yndet reisemål, for hvem vil vel ikke kjenne sanden på Maya Bay, kjent fra storfilmen «The Beach», mellom sine egne tær? For overnatting røm til den roligere og akk, så vakre østkysten – det kan nemlig være usjarmerende mange som ferierer samtidig ved øyas sentrum Ton Sai.

VIETNAMS BESTE RUNDREISE

Inn i jungelen

Thailand er også frodig jungel, og opplev den gjerne i landets eldste og viktigste nasjonalpark Khao Sok. Sjekk inn på et flytende hotell ved innsjøen Chiewlarn Lake og våkne til jungelens lyder, for eksempel hos 500 Rai. Padling i kajakk, kveldssafari, grottebesøk og fotturer i majestetisk terreng til lyden av gibbonaper er populære aktiviteter.

I nasjonalparken Khao Sok kan du enten bo i en tretopphytte, heller i flytende hytter på innsjøen. Foto: Mari Bareksten

Er du spesielt glad i dyr, bør du sjekke inn i et av luksusteltene på Elephant Hills. Her er mange tidligere arbeidselefanter, som nå lever det gode pensjonistliv. I motsetning til en del andre elefantsentre i landet får man her ikke lov til å ri på dyrene, men det er både lærerikt og sjarmerende å ta del i vasking og mating.

LES OGSÅ: SKIKK OG BRUK I SMILETS LAND

Storby

Tilbake i Phuket er det på sin plass med en aller siste siste tur på stranda, før finaleetappen går til i hovedstaden Bangkok, Sørøst-Asias største og mest mangfoldige by. Besøk kulturminner som kongepalasset, den gylne buddhaen og Wat Pho-tempelt før du tar en rolig båttur på Chao Phraya-elven. Spis deg mett på både gourmet og gatemat, og ikke minst: Fyll kofferten. Thailands hovedstad er et shoppingmekka med hyggelige priser med mange velfylte shoppingsentre som luksuriøse Siam Paragon, trendy Central World og gode, gamle MBK.

I Thailands hovedstad Bangkok venter et storbyliv uten like, med alt fra skyskrapere til markeder og templer. Foto: iStock

For å la det hele synke inn før hjemreise tar du heisen til en av byens takterrasser. Vår favoritt er Moon bar og Vertigo restaurant på Hotel Banyan Tree.

Er du ikke allerede høy på Thailand, blir du det nå!

LYST TIL Å FÅ REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN