Det er bare å kle seg i maritime striper og bli sjøvant så fort som mulig. Foto: Mari Bareksten

– Velkommen om bord, sier kaptein Brunon Borowka (56) og guider oss til baren der det står en tropisk velkomstdrink.

Longtailbåtene ligger og dupper i vannkanten og på den livlige stranden i Phuket prøver solhungrige turister å trekke til seg dagens siste solstråler. Selv har vi mønstret om bord Star Clipper, en storslagen seilskute med fire master og 16 seil. Nesten dobbel så stor som Christian Radich. Det er 115 gjester og 72 ansatte om bord.

Vi har øvd oss på å sette sjøbein, en stilling som kommer godt med syv dager og syv netter til sjøs.

– Håper jeg ikke blir sjøsjuk, hvisker turkamerat Linn Soo Bjørnerud (33).

Sist vi var sammen på en båt, lå hun og kastet opp på lugaren fra Oslo til København.

Romslig lugar. Seilskuta har lugarer i fem kategorier. Foto: Mari Bareksten

På eventyr

Knutekurs og innføring i navigering. Seiltur med Star Clipper er også lærerikt. Foto: Mari Bareksten

Men seilcruise i Thailand er heldigvis noe helt annet enn Danskebåten. I horisonten venter øde paradisstrender, thailandsk øyliv og leskende kokosnøtter. Om bord: spicy thaimat, massasje, båtknutekurs og solnedganger fra dekk. Og myke bølger.

Men aller først skal vi få innføring i et viktig ritual. For hver kveld, når skuta setter seil, runger temasangen fra filmen «1492: Conquest of Paradise» fra høyttalerne.

Mannskapet hjelper metervis av tau igjennom vinsjene for å sette seil, mens den pompøse sangen fra filmen om Columbus´ oppdagelse av «Den nye verden» sender tankene til alle eventyrerne som har seilt på de store verdenshav. Det thailandske flagget vaier i vinden.

Seilcruise med Star Clipper betyr både mastklatring, båtknutekurs og tautrekking. Men også avslapping ved bassenget og rosévin på dekk. Foto: Mari Bareksten

– Jeg får gåsehud hver gang jeg hører denne sangen, sier Steven Andrews (72) og legger armen rundt kona Trisha (75).

Star Clipper er en fullrigget firemast seilskute med 16 seil. Foto: Mari Bareksten

De har iskald champagne i glassene. Dette blir deres fjerde Star Clippers seilas og det femte er allerede bestilt.

– Jeg elsker å se at vinden tar tak i de store seilene. Dette kan på ingen måte sammenlignes med å være om bord et stort cruiseskip, sier han.

LES OGSÅ: SKIKK OG BRUK I SMILETS LAND

Nostalgi

Det var denne samme nostalgiske seilfølelsen den svenske forretningsmannen og seilentusiasten Mikael Krafft ønsket å skape da han i 1989 begynte å bygge to fullriggede klipperskip. Ikke siden starten av 1900-tallet hadde noe tilsvarende blitt laget.

Solnedganger på dekk, kulturelle innslag og kurs som gjør deg til en bedre skipper. Vil du på seilferie, uten å ta noe ansvar, er cruise med Star Clipper perfekt! Foto: Mari Bareksten

Om ettermiddagen samles de fleste på dekk for å se mannskapet sette seil, ofte når det nærmer seg solnedgang. Foto: Mari Bareksten

Dermed fikk de eventyrlige seilskipene en ny gullalder. I dag er flåten snart på fire skip, og i løpet av året seiler de på Det karibiske hav, igjennom Panamakanalen, i Middelhavet og Asia. Man kan også bli med når en av skutene krysser Atlanteren.

Men på denne ekspedisjonen er det Andamanhavet som står for tur. I det kapteinen seiler ut av Phuketbukta males himmelen med vakre toner av rosa og lilla, og ligner et vakkert akvarellmaleri. Dette lover godt.

Mens seilturistene vugges i seng av svake og myke bølger holder kapteinen stø kurs mot Surinøyene – seilasens første stopp.

Ekte Thailand

Vi våkner til duften av saltvann og at kaptein Brunon kaster anker.

– Let´s go to paradise, sier han da ankeret har fått feste.

SUP og bading i avkjølende fossefall – seilferie i Thailand byr på ulike aktiviteter. Foto: Mari Bareksten

Fra babord side har en liten tender allerede begynt å frakte folk til stranden på Koh Surin Nuea – en av nasjonalparkens fem øyer. Paradisstranden omkranses av krystallklart vann og grønn frodig regnskog i beste Robinson Crusoe-stil.

De naturskjønne øyene ligger helt opp mot grensen til Myanmar. Med sikt på opp mot 30 meter under vann er dette et sant dykke– og snorkleparadis. Aktivitetsteamet har derfor delt ut både dykkermasker og snorkel. Rundt de fargerike korallhagene svømmer både skilpadder og papegøyefisk, mens klovnefiskene søker ly i sine anemoner.

HIPPIEPARADISET I MALAYSIA

Sjøsigøynere

Fra stranden hyrer vi en longtailbåt og putrer til Morgan Village – en strand bebodd av sjøsigøynere kun ti minutter unna.

Vi vasser de siste meterne inn til land og blir godt mottatt av «chief» Salama Kra Talay (80).

Morgan Village, er en strand bebodd av sjøsigøynere kun ti minutter unna Surinøyene. Foto: Mari Bareksten

Spennende møter med sjøsigøynerne på Surinøyene. Foto: Mari Bareksten

I den lille styltelandsbyen er det som om tiden har stått stille. Et par barn leker i vannkanten, mens forvirra høns kakler på stranden. Sjøsigøynerne er et nomadefolk, som tradisjonelt levde store deler av sitt liv til sjøs. Nå har de bosatt seg på små øyer flere steder i Sørøst-Asia, og bygger styltehyttene helt nede ved vannkanten.

– Vi er veldig flinke til å fiske med spyd og til å fridykke. Nærhet til havet er viktig for oss, sier Salama.

Den neste uka er også vi sjønomader – med havet som hjem.

Sail away

På dekk har mannskapet begynt å forberede ferden videre. Flere øyer venter. Men skuta vi har mønstret på er også en destinasjon i seg selv. I tillegg til to badebasseng kan man forut slappe av i nettingen som danner to gigantiske hengekøyer på hver side av baugsprydet. Det perfekte stedet å slappe av med en bok, mens bølgene slår inn mot baugen.

Mannskapet disket opp med grillbuffet på stranda en av dagene! Nam! Foto: Mari Bareksten

Til middag lager kjøkkensjef Rodolfo Soledad (60) smakfulle retter i byssa, noen krydret etter thailandsk standard.

Iskald rosévin på dekk er en selvfølge etter en lang dag på øde strender. Foto: Mari Bareksten

Før den tid er et stopp innom «Tropical Bar» obligatorisk. Her spiller husmusikanten Charlie (66) myke toner på pianoet. Det tar ikke lang tid før alle gjestene er på hils.

Om kvelden står aktivitetsteamet for underholdningen, enten om det er talentshow eller dans på dekk. Det arrangeres også kurs for de som vil bli mer sjøvant, i alt fra båtknuter og navigering til mastklatring.

Og stjernetitting. Da mørket har senket seg denne kvelden inviterer tredjeoffiseren Vasili Svirigyuk (23) til astronomisk aften på kommandobroen.

– Der ser dere Sørkorset, mens det er Jupiter, sier han og peker på den glitrende nattehimmelen.

Tradisjonell aften! Foto: Mari Bareksten

Den beste tiden av døgnet – solnedgang på dekk! Foto: Mari Bareksten

Aldri har vi sett så mange stjerner.

VINTERENS 17 BESTE PAKKEREISER

Landkrabber om dagen

Ny morgen, ny øy.

– Skal det være en kokosnøtt, spør bartender David Donovan (30).

Mannskapet har satt opp en provisorisk bar i skyggen av et tre. Stranden på paradisøya Koh Rok Nok har ingen annen servering.

Han tar et godt grep rundt nøtta og kakker den mot en stein. Kokketeamet er også på plass, og duften av deilig grillmat fyller snart luften. Stranden er som tatt ut av et postkort, med melete, hvit sand. I et tre som strekker seg ut i det turkise vannet er det hengt opp en huske.

Det blir ikke mer typisk Thailand enn fargerike longtailbåter. Foto: Mari Bareksten

Venninnene Caroline Cadenat (48), Muriel Tooze (49) og Inge de Branwer (51) har tatt plass i strandkanten med hver sin iskalde Singha rett ved siden av.

– Livet blir ikke bedre enn dette, slår Caroline fast og utbringer en skål.

Seilene på Star Clipper hviler, mens gjestene slapper av på en øde strand. Foto: Mari Bareksten

Aktivitetsteamet har satt frem både SUP og kajakker på stranden. Her er det gode forhold for både slaraffenliv og spreke sprell.

Et snabbvisitt til Malaysia

Naturlig dusj ved Durian Perangin Waterfall på Langkawi. Foto: Mari Bareksten

På én uke er Star Clipper innom seks øyer i Thailand og én i Malaysia. Sistnevnte er seilturens mest turistifiserte reisemål. Langkawi er Malaysias svar på «Syden» og etter flere dager på øde paradisøyer er det faktisk deilig å komme til en øy det er mye å finne på.

– Det beste med Langkawi er at den er så variert, sier guide Zailani Bin Che Abidin (49) i det han cruiser ut av havnen.

– Strendene i nord er vakre og uberørte, mens innlandet er frodig og grønt, sier han.

Man kan dra på båttur i mangroveskogen eller ta gondolbanen og gå over den luftige hengebroen som strekker seg fra et fjell til et annet.

I tillegg er det flere muligheter for badenymfer. Øya har mange deilige spasentre eller hva med å skape sitt eget jungelspa? I Durian Perangin Waterfall venter et avkjølende bad etter ti-minutters gåtur igjennom frodig jungel, og vi får følge av en nysgjerrig ape.

På Surinøyene er de kritthvite strender og vann så turkist at det er tullete. Og det beste er at du får dem nesten for deg selv! Foto: Mari Bareksten

– Det er utrolig deilig å bade i avkjølende ferskvann uten et eneste sandkorn i sikte, sier Linn og svømmer mot det brusende fossefallet. De buldrende vannstrålene masserer både nakke og rygg.

Ship O´Hoi! Foto: Mari Bareksten

Etter et forfriskende bad er det tid for shopping. Langkawi har vært tollfri siden 1987, og vi er på utkikk etter et nytt antrekk. I kveld er det nemlig duket for fest om bord på skuta.

S0 long, sailors

Avskjedsfesten starter med champagne på dekk. Her får vi for aller siste gang høre «Conquest of Paradise», mens mannskapet drar seilet til topps. Restauranten er staselig pyntet med hvite duker, og det er hummer og kaken «Baked Alaska» på menyen. Etter middag venter thailandsk danseshow på dekk.

Så er det vår tur. Til takten av svake bølger og Rod Stewarts slager «Sailing» danner alle gjestene en stor dansesirkel og holder godt tak i armen på sidemann.

Helt siden Roger Moore spilte James Bond i «Mannen med den gylne pistolen», har turister fra hele verden kommet for å ta det kjente bildet foran den lille klippeøya i Phang Nga-bukten – et av seilferiens stopp. Foto: Mari Bareksten

Vugging har blitt en del av tilværelsen.

Ferden er snart over, men for Star Clipper venter nye eventyr i horisonten.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN