Detoxkuren på Six Senses inkluderer alt fra varmebad, meditasjon og yoga til mage-massasje. Foto: Ronny Frimann

Unngå proteiner, fett og karbohydrater, for de akkumulerer i indre organer, mener yogainstruktør og detoxsjef Depong Tsatio (39).

Lederen for det berømte Six Senses-spaet ved luksusresorten Evason Hua Hin ser mildt, men litt strengt, på meg. 

– Unngå det i minst to dager, helst mer, det gir kroppens eget detoxsystem en sjanse til å reboote, starte på nytt. Det er derfor man detoxer, så man kan gi kroppen en pause, påpeker hun. 

LES OGSÅ: MER DETOX SOM SMAKER

Sunnhetens senter

Ok, jeg kan gå med på det, at kroppen trenger en pause. Daglig fyller jeg den med kaffe, alkohol, tilsetningsstoffer, sukker, fett og alt den egentlig ikke liker. Derpå tilkommer stress, for lite trening og mangel på søvn. Jeg jobber for mye og hviler for lite. Og det er jeg vel knapt alene om i den hektiske, vestlige verden. 

Derfor forlot stresset hjemme, og landet her, i en oase av luksus, fred og nytelse, bare et par timer sør for Bangkok. 

Ooooommm. Detoxkuren består også av avslappende meditasjon. Foto: Ronny Frimann

Man må ikke detoxe eller være sunn for å komme hit, langt de fleste gjestene nyter bare godt av resortens nydelige omgivelser i lille, fredelige Pranburi sør for Hua Hin. Men om man vil, er alt lagt til rette for en sunn, avslappende opplevelse. 

Yoga for elefanter

Første leksjon – å lære å slappe av. 

– Yoga er sammenhengen mellom kropp og sinn, styrke, stretch og pust, forklarer Depong og strekker seg grasiøst opp mot taket. 

Vi får også egne drikker, alt for å hjelpe kroppen å kvitte seg med toksiner. Foto: Torild Moland

Hun får det til å se så enkelt ut, så vakkert, som en dans i sakte film. Men når jeg selv skal prøve, blir det tydelig hvor elefanten i rommet befinner seg. 

– I dag skal dere lære helt enkle poseringer, det er viktig for å kunne utøve yoga. Man må gjøre det riktig, messer hun.

Så vi begynner med litt basic strekking, men jammen meg er det vanskelig nok. En kanadisk mamma på andre siden av rommet ser ut som en proff, mens mannen hennes og jeg svetter som griser og strever med balansen. At jeg var blitt så stiv, da? 

Men en time senere føler jeg meg mye bedre. Ikke bare er kroppen deilig og avslappet, men hver eneste muskel er myk og snill, som om noen har smurt dem innvendig med balsam. Nå skjønner jeg hvorfor katta strekker seg sånn om morgenen!

Resten av dagen kan jeg med god samvittighet tilbringe ved siden av bassenget, og om ikke akkurat ta en stor Pina Colada, i hvert fall nyte en frisk fruktdrikk og de deilige omgivelsene.

Varmebad rett utenfor døren – bedre blir det ikke! Foto: Ronny Frimann

SOMMERENS HOTTESTE REISEMÅL

Perfekte Pranburi

Tid til litt sightseeing blir det også. Evason Hua Hin ligger ikke som navnet tilsier, inne i selve Hua Hin. Det ligger i Pranburi, og byr på en langt roligere opplevelse enn høyblokkene i Hua Hin en halvtime lenger nord. 

Det i seg selv er den egentlige attraksjonen, om vi skal tro manager Alan Thomas (60).  

– Evason er ikke like holistisk som Kamalaya (en av verdens mest berømte detoxresorter. Red), og det er heller ikke inne i selve Hua Hin, påpeker han mens vi tar en prat til frokost. 

– Men Pranburi er i ferd med å få et navn i seg selv – det er fortsatt ekte. Og det tror jeg folk kan kjenne. De vet ikke helt hva det er, men det bare kjennes bra, mener han. 

Og det tar ikke lange spaserturen langs stranda for å skjønne hva han mener. 

Det er ikke vanskelig å slappe av og nyte livet i slike omgivelser – en sjelelig detox i seg selv. Foto: Torild Moland

Langs kysten går det en bred promenade, perfekt for å rusle en tur eller jogge i solnedgang. Stranden er blåst vekk og erstattet med betongblokker akkurat utenfor hotellet, men bare en kilometer unna venter lange, nesten tomme strender. 

Sykkeltur i vakre omgivelser. Foto: Ronny Frimann

Hotellet har satt opp gratis shuttlebuss, men vi velger heller å gå. Underveis passerer vi små, koselige spisesteder med fantastiske navn som Very Good Restaurant (som for øvrig skal bli en klar favoritt), rusler alene på en mange kilometer lang strand, og ser solen synke i havet gjennom et dekke av palmetrær. 

Det er dette som virkelig er detox. 

Lær å lage bra mat

– Jeg er her for å leve sunt og detoxe, forklarer jeg, ikke helt overbevist om at det egentlig er sant. Det har gått to døgn, og det som virket som en god idé i går føles ikke like smart i dag. 

– Da er du kommet til rett sted! svarer sjefskokk Ivor Madzar (28) ved The Blue Lotus begeistret. 

The Blue Lotus er et av Asias beste læringssenter for plantebasert mat, og hit kommer både andre kokker, og gjester som meg, for å lære mer om sunn, næringsrik, vegansk kost. Ivor har i dag samlet fem gjester og to hjelpekokker for både å lære mer om kosthold, og ikke minst – trylle frem tre deilige retter vi skal få spise etterpå. 

Ikke bare gjester, men også en rekke kokker, kommer hit for å lære mer om plantebasert kjøkken. Amerikanske Ami Gosalia og Josh Seegopaul kom ens ærend for Ivors kokkekurs. Foto: Torild Moland

Planen er at jeg skal få med meg noen triks jeg kan bruke også vel hjemme.  

Sjefskokk Ivor Madzar (28) ved The Blue Lotus kan kunsten å sjonglere gode råvarer. Foto: Ronny Frimann

– Det finnes forskjellige grupper av matvarer du må få i deg i løpet av en dag, forklarer kokken og viser fram en matpyramide ikke ulik den vi kjenner fra skoledagene, bare at kjøtt, melk og andre animalske varer er byttet med bønner og korn fra planteriket. 

– Hver dag må man få i seg litt av alt: Grønne blader og fiber må være i dietten, samt grønnsaker og frø, for de er fulle av proteiner som stabiliserer resten av inntaket, forklarer kokken og peker på bunnen og midten av pyramiden.

– Korn og superfrø som quinoa er kroppens bensin, og så må vi ha litt frukt som inneholder naturlig sukker. Til slutt må vi ha litt fra toppen av pyramiden også, der vi finner naturlig fett, så spis gjerne avocado, oliven, kokosnøtter – det gir fiber og sunt fett og er viktig. 

Vi lytter og nikker, og setter i gang med første oppgave: dagens forrett. Min makker Melanie Rauscher hakker fennikel og appelsin, jeg svir noen frø i en panne med mandelolje. Siden danderer vi det pent på en tallerken med avocado, salat og en dressing basert på fennikelfrø og mandelolje. Fargerikt og fristende.  

Plantebasert kosthold er bærekraftig, og når man blir vant til det – mye bedre, ifølge sjefskokk Ivor Madzar. Dagens hovedrett på kokkekurset er falafel, og den smakte like godt som den ser ut. Foto: Torild Moland

DRØMMEFABRIKKEN BAHAMAS

En detox om dagen

– Er du på detox? Vi også, sier amerikanske Ami Gosalia (31) og Josh Seegopaul (36) og ler mens de freser egenproduserte falafler i panna. 

– Men så er vi her mest for å lære å lage god mat, vi laget thaimat i går og tar dette kurset i dag. Kombinasjonen detox og kokkekurs er kanskje ikke det lureste, så vi jukser litt og spiser noe av maten, sier de og sniker seg til en falafel hver. Nam!

– The Blue Lotus er faktisk hovedgrunnen til at vi kom hit, tidligere sjefskokk Matthew Kenney er kjent i USA og vi vil gjerne lære å lage bedre plantebasert mat. Resten er bare en bonus.  

Etter tre timer har vi lært at fennikel er verdens beste kilde til vitamin C, at vi skal legge kuttede grønnsaker i vann for å stoppe oksyderingen, at mandelsmør er bedre enn olje, at nøtter og frø har masse magnesium – og at begrepet fast food er bra, når det betyr sunn mat som er rask og enkel å lage.

Med hver vår tallerken setter vi oss i restauranten og nyter fruktene av dagens arbeid. 

Vi følger nøye med på kurset, og lærer flere triks vi tar med oss hjem. Foto: Ronny Frimann

Glem nå detox – jeg gjør som amerikanerne og jukser litt, for egenprodusert appelsin- og fennikelsalat, gulrotsuppe og hjemmelaget falafel smaker helt himmelsk! 

Sjelelig påfyll

Vi bor i vakre omgivelser. Foto: Torild Moland

Tilbake til Depong er det tid for litt sjelelig detox: Meditasjon. Jeg har spist to skjeer linsesalat til frokost, 45 ruccolablader, 7 tomater og litt frukt til lunsj og er egentlig ikke sulten. Men om ettermiddagen blir jeg trett og slapp. 

– Hvordan føler du deg, spør Depong og ser omsorgsfullt på meg når jeg kommer til timen. 

– Ok, men litt trøtt, svarer jeg ærlig. 

– Jeg kan se det. Om tre dager vil du føle deg lettere og ha mer energi, fordi kroppen er kvitt toxiner som påvirker kroppen negativt, lover hun så. 

Jeg håper hun har rett. 

Vi legger oss på en matte på gulvet, med en syngende bolle på magen. Depong hummer litt, skraper på bollen og tryller frem en magisk, beroligende og nesten søvndyssende lyd. 

– Tankene er som et barn, sier hun. 

Femstjerners luksus for trestjerners pris – Evason Hua Hin er en av de mest budsjettvennlige luksusresortene i hele Asia. Foto: Torild Moland

– Den løper hit og dit og er umulig å kontrollere. Så la den løpe, la den flyte – slipp tanken fri, formaner hun. 

Så der ligger jeg på gulvet, med en bolle på magen, hører på bollens summende lyder og lar tankene løpe som de vil. Avslappende? Tja. 

Det kreves nok mer enn en time med syngebolle for å lære seg meditasjonens dype kunst. Men det var nå en hederlig start. 

MER FRA THAILAND

Ren nytelse

De neste dagene går av seg selv, med litt yoga, avslapning, detox og en og annen sniktur til Very Good Restaurant. Dager ved bassenget, rusletur på stranda. Utflukt til en elefantpark, og besøk i magiske templer. Pranburi er en rik region med masse attraksjoner, viser det seg. Dagene går, og roen synker inn. 

Gå en morgentur på stranda, besøk Kuri Buri elefantpark eller oppdag de magiske grottene i Khao Sam Rom Yot – Pranburi byr på mange flotte opplevelser. Foto: Torild Moland

En kort uke, yogatimer, meditasjon, kokkekurs og detox senere, føler jeg meg om ikke som et nytt menneske, så i hvert fall som en bedre utgave av meg selv. Kroppen har landa, sjelen har funnet ro. Og ikke minst har vi klart å følge opp Depongs aller viktigste formaning: 

– Ikke glem å nyte!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN