Panama er landet du ikke visste du ville til! Alle har hørt om Panama, men de færreste har vært der. Merkelig nok. Vi kom til Panama via en gammel drøm om å seile gjennom kanalen i egen båt, og selv om det ikke ble for egen maskin denne gangen, var det et fint alternativ å se landet, og kanalen, på annet vis. Og jammen leverte det! I Panama finner du litt av alt Mellom-Amerika har å by på, og det innenfor relativt korte avstander. Det ble en rundtur helt utenom det vanlige.
OMG
Først på programmet; Panamakanalen. Vi blir hentet grytidlig fra hotellet vårt midt i Panama City, og kjører den lille halvtimen ut til kanalsonen og besøkssenteret. For å komme inn i kanalsonen må vi krysse den såkalte «Oh My God-broa».
Noen mener den heter det fordi den er så smal at det er fare for å kjøre ut, andre mener at det er fordi man plutselig kan se enorme krokodiller ligge å vente rett nedenfor. Og begge ting viser seg å stemme. Hjertet dunker i det vi kjører over, mens krokodillene ligger og lurer rett under oss.
– Oh my god!
LES OGSÅ: DEILIG DETOX
SOMMERENS HOTTESTE REISEMÅL
Mini-USA
Vel over broa blir vi omringet av mangroveskog, papegøyer, apekatter og enda flere krokodiller. Det er som om vi har forlatt en verden på den ene siden av broa, og kjørt rett inn i en annen tid. Før i tiden var kanalsonen som et eget lite land, et slags mini-USA, der amerikanerne styrte etter egne regler. De som ble født her ble amerikanske statsborgere, engelsk var språket, de hadde egne skoler, eget posthus, til og med en baseballbane. I dag står husene igjen tomme, og det er noe spøkelsesaktig over det hele.
– Men hva er den lukten?
En brøleape, med en sjelden vond lukt, dukker plutselig opp sammen med en gjeng dovendyr. Dyrelivet her er fortsatt rikt, og området er spesielt kjent for mengder med fugler. Titt og stadig dukker det opp folk med kikkert rundt halsen og et søkende blikk oppover, og vi får øye på både en tucan og fargerike papegøyer.
LES OGSÅ: MALDIVENES BESTE RESORT
Verdens åttende underverk
Det er størst sannsynlighet for å få se båter i den gamle kanalen tidlig på formiddagen, og synet som venter oss viser seg fort å være verdt å stå opp tidlig for. Skipene er enorme, og det er helt sprøtt å se de rage over trærne. Det er akkurat som om de kjører midt i skogen! Noe de jo nesten gjør, enkelte steder er det ganske trangt. Og det krysses kontinuerlig, 24 timer i døgnet, alle dager, begge veier.
Jeg er ikke spesielt interessert i kanaler som sådan, men det er noe spesielt med Panamakanalen. Den ble bygget av amerikanerne, åpnet i 1914 og overført fra USA til Panama i 1999. For to år siden åpnet også et nytt og bredere løp. Kanalen er først og fremst et imponerende ingeniørprosjekt, hele 77 kilometer lang, med tre sluser og en høydeforskjell på 26 meter. Og de har vært oppfinnsomme med løsningene. Blant annet er det ferskvann i kanalen for å holde saltvannet og floraen og faunaen i de to havene atskilt. Men viktigst av alt gjør den det mulig å ta snarveien fra Atlanterhavet og Stillehavet og motsatt, slik at man slipper turen ned og rundt sørspissen av Sør-Amerika. Fem prosent av all handel i verden passerer her. Hvordan ville verden sett ut uten Panamakanalen, mon tro?
LES OGSÅ: DEN ULTIMATE THAILAND-REISEN
FARGERIKE FORT LAUDERDALE
Spennende folkemøter
Nok undring, i Panama venter flere spennende opplevelser. Vi blir hentet av vår trofaste guide og humper ut på en drøy times kjøring fra Panama City, forbi sementfabrikker og stadig mer enkle hus. Vi kjører helt til veien ender, der ferden går videre til vanns, og inn til Emberá-indianerne i Chagres nasjonalpark. Panama hadde i sin tid 21 ulike urfolk, der kun syv er igjen. Noen er synlige i bybildet, mens andre holder seg mest for seg selv, og dessverre er det også her en lang og trist historie når det gjelder behandlingen av urfolk. Emberá-indianerne lever på og av elva og regnskogen, og både fisking og transport av mennesker og varer skjer i uthulede trestammer. Medisiner finner de i skogen, her er ingen vestlig medisin. Ei heller sykehus. De bruker urter til det meste; tannkrem, leppestift, til og med naturlig viagra!
Mest kjent er de kanskje for å trekke ut giften av de fargerike og ekstremt giftige små froskene, som de bruker på jakt ved å sette pilspissene inn med gift. Vi får høre deres historie, høre om deres liv og hvordan de bruker naturen rundt seg, men det også trist å se hvordan de har måttet tilpasse seg så mye at de nærmest har blitt borte.
Besøket avsluttes med et herlig måltid; fersk fisk fra elva, fritert over åpen flamme, servert sammen med stekte kokebananer og en enkel sitronskive. Og når du i tillegg får det servert i irrgrønne palmeblader pyntet med hawaiirose, ja da kan det ikke bli bedre.
LES OGSÅ: SAFARI FRA A TIL Å
Det brune gullet
Det er mange slags gull i Panama, og vi gjør oss klare for å jakte på to av det brune slaget. Først tar vi turen til sjokoladefabrikken Oro Moreno som ligger midt i Panama City. På den lille fabrikken blir vi møtt av en ekstremt entusiastisk og lidenskapelig eier med en klar melding:
– Panamansk kakao og sjokolade er best i verden!
Og hun har rett, i Panama dyrkes kakao av høy kvalitet som her foredles til den nydeligste sjokolade både når det gjelder smak og utseende. Vi lærer om temperatur, om hvordan sjokoladen skal smelte på leppene når den er helt perfekt, og hvordan frukt-te får frem sjokoladesmaken.
LES OGSÅ: ET EKTE ZOOTROPOLIS
VERDENS RARESTE MAT
Kaffebyen
Vi leier bil for å utforske Panama på egenhånd, noe som går overraskende fint. Avstandene er det ingenting å klage på for en som er bosatt i Finnmark. I Panama kan man kjøre fra øst til vest, og nord til sør på en dag.
Plutselig befinner vi oss i kaffens høyborg Boquete, en liten fjellby omtrent midt i landet, full av kaffeplantasjer oppetter åsryggene. Herfra kommer verdens dyreste kaffe, Geisha. Her er det visstnok perfekt høyde og perfekt fuktighet og klima for å dyrke Panamas andre brune gull. På Finca dos Jefes får vi lære om produksjonsprosessen, og smake på ulike kaffetyper og te kokt på skallet fra kaffebønnene. Og kaffesjefen på gården ga oss klar beskjed før vi dro:
– Ikke kjøp kaffe fra Starbucks. Kjøp fra hipsterne med skjegg og tatoverte armer!
De er nemlig opptatt av faget, og av FairTrade og rettigheter. Og har kaffe som smaker mye bedre.
LES OGSÅ: DRØMMEFABRIKKEN BAHAMAS
Me Jane, You Tarzan
Boquete har mer å by på enn kaffe. Oppe i fjellsiden finner vi frem til Boquete Tree Trek, de eventyrlystnes eldorado, med 12 zip-lines høyt oppe i trærne, hengebroer og rå natur. Med hjertet i halsen kaster vi oss ut på det første strekket. Og du verden så gøy! Godt passet på av en gjeng blide instruktører blir det bare morsommere og morsommere, og til slutt kjørte vi opp-ned og med hendene i været.
Her kan man også overnatte på det nærmeste man kommer et norsk høyfjellshotell, med ro og fred og utsikt til Panamas høyeste fjell og vulkanen Barù, omringet av tropisk skog og kaffeplantasjer.
LES OGSÅ: TIPS OG TRIKS MED DRIKS
Karibisk paradis
Etter noen dager i høyfjellet tar vi turen ned til Kuna-indianernes rike og øyriket Kuna Yala. Eller Guna Yala eller San Blas – kjært barn har mange navn. Området består av et uendelig antall små øyer, med gylne strender knapt rørt av mennesker. Det sies at du her finner en øy for hver dag i året, med kritthvit sand, krystallklart vann og palmer. Akkurat sånn det skal se ut i Karibia. Det er ikke lenge siden Kunaenes «myntenhet» var kokosnøtter, og de kunne høste mer enn 30 millioner av dem på en god sesong. De ble byttet mot alt mulig; kaffe, ris, solbriller, melk, alt man kunne trenge. Fortsatt lever bytteøkonomien i beste velgående blant Kunaene, men den moderne tida har også kommet hit, og turister har blitt en viktig inntektskilde.
Vi snorkler, bader og nyter det late liv i hengekøya på en av de større øyene. En lokal fisker kommer med båten sin full av fisk, og det blir fersk hummer til middag. Snakk om idyll!
MED HJERTE FOR AFRIKA
Drømmetur
Kort oppsummert; Panama leverte til de grader. Vi dro hit for å se Panamakanalen, og kom hjem igjen med et nytt favorittland og et ønske om å kjøpe oss en liten kaffeplantasje for fremtidige ferier. Hvis du er usikker på om Panama er noe for deg, kan du være helt trygg – du vil dit!