Malawi byr på mange spennende opplevelser og mye kultur. Foto: Runar Larsen

Vi går på gjengrodde stier. Stillheten blir kun avbrutt av tre par føtter som rolig trasker innover skogen i Nkhotakota Wildlife Reserve. Parkvokteren Happy Banda (27) har ei rifle slengt over skuldra. For noen år siden ville han brukt den i elefantjakt. Nå er våpenet en forsikring, og skal kun brukes i nødstilfelle. Aron Kendiero (20) har en tykk bok om fauna i hånda og en kikkert rundt halsen. Sammen er vi på jakt etter de små ting. 

– På en vanlig safari glemmer vi detaljene. Her har vi tid til å se på spor, insekter – ja selv trær og busker kan være interessante, sier Aron og river av en tynn grein fra et spinkelt tre.

Tongole Wilderness Lodge er langt utenfor den vanlige turistløypa. Men med høy standard, vakker beliggenhet og få andre turister er det et veldig fint sted for å slappe av etter en rundreise i Malawi. Foto: Runar Larsen

En sint elefant

Han skjærer av barken og drar ut lange bastfiber som han binder sammen til et solid tau.

– Så enkelt er det å lage en snare, forklarer han.

Vi fortsetter innover i skogen. En apeflokk haster urolig mellom trekronene. Guiden speider intenst. Noe er i gjære.

– Se!

Aron peker mot et kratt av busker og trær. Det skjuler bare delvis noe veldig stort og levende. Han gjør tegn for at vi skal holde helt stille og  i ro. En diger elefant lusker ut av skyggen. 

– Det er Short Trunk, sier Aron med en blanding av begeistring og bekymring i stemmen.

En kald øl smaker godt i varmen. Foto: Runar Larsen

Elefanten gynger med kroppen, flakser med ørene og skraper tungt i bakken med sine enorme forbein. Han er sjefen,  og denne formiddagen er han i dårlig humør. Vi går forsiktig baklengs inn mot et overbygd lager utenfor Tongole Wilderness Lodge mens Aron forklarer den mannevonde oppførselen:

– Han er litt aggressiv. For noen år siden mistet han den ytterste delen av snabelen i en stålwire. Det var en forlatt snare. Det er derfor vi har gitt ham navnet, og han kan naturlig nok bli litt forbanna når han møter mennesker, påpeker safariguiden.

42-år gamle Short Trunk har inntil nylig hatt få grunner til å stole på tobeinte. Mot alle odds har han overlevd flere tiår hvor dyrene i Nkhotakota har vært fritt vilt.

Safari i Malawi er en spennende opplevelse. Foto: Runar Larsen
LES OGSÅ: SAFARI FRA A TIL Å

Nye tider

Da vi har kommet på trygg avstand sikter jeg. Og fyrer løs. Det blir et fint bilde.

– Nå er alt snudd på hodet. Før jaktet vi på dyrene, nå passer vi på dem. De gir oss arbeid, skyter viltvokter Happy Banda inn. 

Han er en av mange lokale i regionen som er ansatt av African Parks. Tidlig på 90-tallet var det nesten 2000 elefanter i viltreservatet. Da den internasjonale organisasjonen overtok styringen av den statlige parken i 2015, var det under 100 elefanter igjen. Omtrent alt av dyreliv var borte. Nkhotakota Wildlife Reserve var en øde skog. 

Dyrelivet vokser frem i Nkhotakota. Foto. Runar Larsen

Siden har det skjedd svært mye. 500 elefanter og et par tusen mindre dyr ble fysisk flyttet fra Majete og Liwonde sør i Malawi. De to stedene er også styrt av samme organisasjon, og begge har suksesshistorier hvor dyrelivet igjen blomstrer etter mange år. Prins Harry har vært delaktig i prosjektene sør i landet, mens stiftelsen til Leonardo DiCaprio er blant flere økonomiske bidragsytere. Høsten 2018 ble en flokk med løver omplassert til Liwonde, mens Majete for lengst har utviklet seg til en anerkjent park med «De fem store». African Parks involverer seg i en rekke land, og i Malawi er Nkhotakota foreløpig det ferskeste initiativet. Verdens største omplasseringsprosjekt av elefanter var et faktum våren 2017, og ifølge vaktene som kontinuerlig patruljerer og observerer parken er det en ubetinget suksess.

– Vi ser flere nyfødte elefantunger. De voksne virker å trives, smiler Happy.

Vi spiser mye god mat! Foto: Runar Larsen
LES OGSÅ: DEN GLEMTE PERLEN
TENERIFES UKJENTE SIDER

I utvikling

Store deler av parken måtte gjerdes inn for å unngå at dyrene vandrer ut til landsbyene utenfor og ødelegger sårt tiltrengte avlinger. Det er brukt store ressurser på å fjerne gamle fangstfeller av typen som skadet Short Trunk. Veiene er forbedret, og et besøkssenter ved inngangen skal fungere kunnskapsfremmende for både lokalbefolkningen og utenlandske besøkende. Enn så lenge er dette et sted for de spesielt interesserte, men med kombinasjonen av variert natur, en vakker elv og en av landets vakreste lodger er det lett å la seg begeistre. Det er vilt og vakker.

Fra solstolen på verandaen kan du følge med på dyrelivet nede ved Bua-elva. Her dukker det stadig opp fiskeørner, isfugler, bavianer og elefanter. Foto: Runar Larsen

Nkhotakota er kanskje ikke safari som du har drømt om, og skal du på din første Afrikaferie er det ikke hit du reiser. Her er det ingen åpne sletter og horder med dyr. Det er svært avsidesliggende, har få overnattingsmuligheter og byr på null garanti for at du får øye på digre snabeldyr eller mektige rovdyr. Men det er heller ingen sterk turiststrøm, og følger du eventyrlysten inn til Nkhotakota vil du trolig føle deg litt som en god, gammeldags oppdager. Parken er litt mindre enn hele Vestfold fylke, så det er godt med plass. Og her står vi altså ansikt til ansikt med en morgengretten elefant, dypt inne i en glemt park hvor tyvjegerne hadde fritt spillerom inntil nylig – og berømmer både natur og mennesker.

– For et usedvanlig vakkert sted!

LES OGSÅ: BLI EN SAFARISTJERNE PÅ INSTAGRAM

Vakkert og fattig

Malawi er mest kjent for sin gigantiske innsjø. Lake Malawi er diger som et hav, med idylliske strender, vakre øyer med palmesus og sjøbris, avslappende stemning og varierte aktivitetstilbud på land og vann. Glem heller ikke isolerte Nyika, hvor landskapet minner om det skotske høylandet – helt til du oppdager at den store villkatten faktisk er en leopard og kyrne er antiloper. Legg til Majete og Liwonde, fullverdige safariparker lenger sør i landet og på nivå med mye av det du finner i mer turisttette parker i Øst-Afrika – og den ukjente perlen seiler opp som et av Afrikas mer varierte land. Under slagordet «The warm heart of Africa» markedsføres dessuten Malawi som et trygt og spennende reisemål. Som besøkende turist kan du feriere i herlig luksus, ubekymret fly fra høydepunkt til høydepunkt – og de gangene du møter lokalbefolkningen la deg imponere over brede smil og vennlige blikk.

Enn så lenge har Nkhotakota et begrenset dyreliv. Da er det fint å fokusere på detaljer, som spor, fugleliv og trærnes hemmelige verden. Foto: Runar Larsen

Men dette er også en av verdens fattigste nasjoner. Arbeidsledigheten er høy, og ifølge tall fra FN lever to tredjedeler av landets befolkningen under fattigdomsgrensen. Nasjonen mangler økonomiske muskler, har svært lite industri og avhenger i stor grad av internasjonal hjelp. Halvparten av Malawis brutto nasjonalprodukt er bistandsmidler. 

LES OGSÅ: HIT BØR DU REISE I 2019
MALDIVENES BESTE RESORT

Vokt, ikke jakt

Dyrevern blir ikke førsteprioritet når du har mer enn nok med å skaffe penger til mat, og for folket på landsbygda kan for eksempel elfenben være en grei kilde til inntekt. Dette skaper en vond sirkel for steder som Nkhotakota. Uten elefanter gror parken igjen. Da trives heller ikke andre dyr, og foruten et yrende fugleliv langs elva Bua har det vært få grunner til å legge turen til viltreservatet vest for Malawisjøen. Ingen turister, ingen ekstra inntekt. Men nå skjer det ting.

– Det er utrolig spennende tider. Nkhotakota er en kommende stjerne, slår Emmanuel Kandiero (29) fast.

– Sett en motor i vannet for å lage strøm, sa David Livingstone da han sto akkurat her en gang på midten av 1800-tallet. De lokale slet med skottens dialekt, og trodde bare han ville gi navn til fossen. Foto: Runar Larsen

Han er assistentmanager og sjefsguide på Tongole Wilderness Lodge. Dette er parkens eneste overnattingssted med høy standard.  Lodgen er fullstendig skjermet fra sivilisasjonen for øvrig, og med seks store rom spredt over et stort område er det et perfekt sted for slappe av etter en rundreise. Det er ikke mer enn tre timer til hovedstaden Lilongwe, så her kan du for eksempel avslutte ferien med noen late dager i ro og mak. Her har vi basseng, utkikkstårn og en restaurant nærmest oppe i tretoppene.

 LES OGSÅ: AFRIKAS 10 BESTE SAFARILAND

Dr. Livingstone

– Bli med oppover elva, befaler Emmanuel

Han har tatt oss med på padletur motstrøms. En liten krokodille forsvinner ned i det brune vannet. Fargerike isfugler henger som julepynt på greiner like over vannskorpa. Et titalls apekatter lager leven ved elvebredden. Akkurat sånn så det ut også da en av Afrikas  viktigste oppdagere var på vandring i samme område.  Vi går ut av den oppblåsbare kanoen og opp mot en buldrende foss.

– Akkurat her sto Dr David Livingstone en gang på 1860-tallet,  sier Emmanuel og skuer ut over «Motor Falls». 

Dyrespor er ikke et sjeldent syn i Nkothakota. Foto: Runar Larsen

Det spesielle navnet har en morsom forklaring. Livingstone forsøkte å  finne ut om elva hang sammen med Zambezi, og allierte seg med kjentmenn fra landsbyen Nkhotakota.

– De lokale hjelperne hadde vansker med å forstå den tykke, skotske aksenten hans.  Da han fortalte at dette kunne være et fornuftig sted for å sette inn en motor for å skape strøm, ble det oppfattet som navnet på fossen, flirer Emmanuel.

LES OGSÅ: DEILIG DETOX
DEN ULTIMATE THAILAND-REISEN

Late dager

Tilbake på lodgen er det tid for solgangsdrinker og samtaler.

– Majete og Liwonde er bedre for å se dyr. Dra dit først. Deretter kommer du hit, med senkede skuldre og uten forventninger. Da kan du bli overrasket, mener Emmanuel – som tror dyrelivet i Nkhotakota trenger ytterligere et par år før det blir et anerkjent viltreservat. 

Etter mange år hvor elefanter og andre dyr i Nkhotakota har vært fritt vilt, har organisasjonen African Parks overtatt styringen av viltreservatet. Nylig ble 500 elefanter flyttet til parken fra sørlige Malawi. Foto: Runar Larsen

Men han antyder allerede nå at det er god grunn til å holde øynene oppe for mer enn  elefanter. Den tette skogen skjuler så mangt.

– Vet du at urinen fra leoparden gir en helt unik og veldig sterk eim? Jeg kjente den klart og tydelig utenfor hytte nummer tre for noen dager sider, hevder han.

– Hmmmm. Det er vel der jeg skal sove? spør jeg – litt redd men mest spent.

– Yes, sir! Dunk litt i trommen som står ved siden senga dersom du ser noe spennende, da.

Malawi og Nkhotakota kan anbefales på det sterkeste. Foto: Runar Larsen
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN