1. Solnedgang

Det er få bilder som drar inn like mange likes som solnedgangsbilder, og ekstra populært er det med oransjerosa bilder fra savannen! Og glem elg i solnedgang, her er det løve som gjelder. Eller elefant, giraff eller gnu. Både dyr, trær og mennesker kan skape en vakker silhuett mot horisonten. Løft opp ølen på «sundowneren» mot himmelen, eller fang fine omgivelser både på savannen og i safaricampen. Det kan være lurt å bruke stativ, eller noe mykt du kan legge i vinduet som støtte om du befinner deg i en safaribil, og ha høy ISO-verdi. Er du morgenfugl kan det være like fint med soloppgangsbilder.  

Det er få solnedganger som er vakrere enn den på den afrikanske savannen. Sørg for å knipse et foto til minneboka også! Foto: Runar Larsen

2. Nærbilder av dyr

Zoom er alfa omega om man skal få fine dyrebilder. Med en linse på 150-600 mm kommer du veldig langt. Fang detaljer, som en løve som slikker seg rundt munnen eller en fugl som sitter på hodet til et neshorn. Også øyet til en elefant eller tanngarden til en flodhest kan være med på å friske opp Instagramfeeden og gjøre den mer spennende. Vær kreativ! 

En god zoom er alfa omega om du vil fange nærbilder av søte, små løveunger. Foto: Ida Anett Danielsen
LES OGSÅ: SAFARI FRA A TIL Å

3. Blend inn

I disse «selfie»-tider vil kanskje safarialbumet også inneholde bilder av deg selv og reisefølget. Da kan det være fint å ha på klær som passer omgivelsene, som f.eks. khaki-fargede klær eller en safarihatt. Legg igjen treningsjakka fra det lokale fotballaget hjemme, og prøv å unngå store logoer og sterke farger. Med mindre du vil matche masaiene, da. 

Legg igjen den lokale fotballdrakta og neonfargene hjemme, og prøv å blende inn med naturen. Foto: Mari Bareksten

4. Mennesker

Selv om de fleste forbinder safaribilder med eksotiske dyr, må man ikke glemme de spennende menneskene man møter. Sett av tid til å møte urbefolkningen i landet du besøker, det vil kanskje gi deg noen nye venner også! Både masaiene i Tanzania og Kenya og himbafolket i Namibia f.eks. er flotte motiv for både portretter og detaljer. Linser på 50-85 mm er gode valg for å knipse portretter. Det er også viktig å tenke på lys og skygger. Og husk å spørre om lov først! 

Kule menneskemøter er noe av det mest spennende med å reise til Afrika. I tillegg er jo masaiene svært fotogene. Foto: Mari Bareksten

5. Dronebilder

Oversiktsbilder er fint, og det er ekstra kult med bilder fra fugleperspektiv. Flere av de nye dronetypene er både små og lette å ha med seg på tur, og filmer du i tripod- eller cinematic-mode er det størst sjanse for å få klare bilder. Men husk å følge regelverket for flyvning av drone, og ta hensyn til natur, dyreliv og andres privatliv. Noen eksempler: I Sør Afrika er det per dags dato lov å fly droner under 7 kg på dagtid, om man holder seg minst 10 km fra en flyplass og ikke flyr over eller i nasjonalparker. I Rwanda må du søke om spesiell tillatelse gjennom en lokal kontakt som registreringen kan stå på. Det koster 125 euro, og kan ta opptil tre måneder. I Kenya er droner forbudt med mindre du har fått tillatelse fra forsvarsdepartementet og Kenya Civil Aviation Authority (KCAA), som regel kun blir gitt til media– og filmproduksjon. I Namibia er det ikke lov å fly i nasjonalparkene, men i Erindi Private Game Reserve (erindi.com) er det gjort unntak for dronesafarier der man kan fly sin egen drone (men ikke i nærheten av lodgene eller store dyr). Sjekk dermed med det lokale luftfartsverket om det er lov å fly der du ønsker, og søk om evt. tillatelse i god tid før avreise om det er påkrevd, hvis ikke kan du risikere å bli fratatt dronen på flyplassen.

6. Detaljer

Detaljbilder er alltid fint! Prøv å fange alt det en safari handler om, ikke bare dyrene. Ølflaska på «sundowneren» tar seg godt ut på bilder, det samme gjør fargerike puter eller spiseplassen på safaricampen. Eller en safarihatt og et par briller på jeep-panseret, noen eksotiske planter på savannen, dyrespor eller masaienes fargerike smykker. Det kan også være fint å «style» bildene litt. Et fargerikt masaiteppe under en ellers fargeløs matrett kan skape fine kontraster. Og prøv ulike vinkler, noen ganger kan det være fint å ta bilde ovenfra, andre ganger fra siden. Detaljer kommer også ekstra godt frem om du har uskarp bakgrunn. 

Den kenyanske Tusker-ølen ser kul ut i seg selv, men tar seg også godt ut foran f.eks. et basseng. Foto: Mari Bareksten
SLIK FÅR DU SETT «THE BIG FIVE»

7. Tålmodighet

På safari er tålmodighet nøkkelen til de beste blinkskuddene! Haster du videre fra dyr til dyr for å kunne krysse av alle «De Fem Store» fortest mulig går du kanskje glipp av mye. Gi dyrene tid, så gjør de kanskje noe mer spennende etterhvert enn å glane tilbake på nysgjerrige turister. Ofte skjer ting raskt, så det kan være en fordel med raske lukkertider og liten dybdeskarphet. Sett deg også inn i dyrenes adferd, så er det lettere å følge med om noe skulle skje. Og vipps har du knipset et bilde av en løve som gjesper eller en gepard som angriper et bytte. 

Har du god tålmodighet får du kanskje blinkskudd som dette! Foto: Runar Larsen

8. Natur/ horisont

Like viktig som nærbilder av dyr, er bilder av dem på avstand i sitt naturlige habitat. Ramm inn løven med noen trær i bakgrunnen, knips bilde av en elefant som drikker av et vannhull eller få øye på en leopard oppe i et tre. En gruppe gnu som beveger seg på rekke langt borte i horisonten eller en flokk sebra som står og gresser i vakker natur er også flotte motiv. Det kan være fint å variere Instagramfeeden med oversiktsbilder fra savannen eller safaricampen, med innslag av rene naturbilder. Her er jo til og med trærne eksotiske og flotte motiv! 

Ikke glem oversiktsbildene og naturen! Foto: Runar Larsen

Ekstratips

Flere kjente Instagrammere som @hilvees og @theblondeabroad selger «presets» og filtre som passer til safaribilder for en rimelig penge, som kan gi bildene dine det lille ekstra. Eller finn din egen stil på bildene, og vær konsekvent, da blir feeden din både renere, finere og mer innbydende. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN