Smakfull sjarmør! Det blir aldri feil med en flaske iskald Mythos og en solid gyros eller en souvlakitallerken etter en lang dag i sola – enten langs dalførenes stier, eller i solsenga på stranda. Men Kretas kulinariske skatter frister med langt mer enn klassisk fastfood. Det lokale kjøkkenet er faktisk viden kjent for helsebringende effekter, og rikt jordsmonn kombinert med mye sol gir god grobunn både for vindruer, oliven og grønnsaker. Bli med på en kulinarisk reise Kreta rundt!

Foto: Runar Larsen

1. Osten i olivenlunden

Et forskningsprosjekt på sunn mat er blitt til en smakfull hyllest av greske godbiter, og en historietime sett fra kulinarisk perspektiv. Her har befolkningen alltid visst å utnytte naturens ressurser. Mens turisme er den store industrien langs kysten, preger grønne belter av oliventrær og melkeproduksjon fra sau og geit fortsatt hverdagen. Cretan Olive Oil Farm utenfor Elounda og Agios Nikaolos ble etablert på midten av 90-tallet.  Her kan du presse olivenolje på gammelmåten, bli med på kokkekurs eller lære å lage ost. Gjeteren Kostas tar turen ned fra fjellet et par dager i uka for å demonstrere ysting av ferskosten mizithra.

Les mer: cretanoliveoilfarm.com

Foto: Runar Larsen

2. Heraklions matskatter

I Kretas største by handler både hverdagslivet og historien om god mat og drikke. Bli med på matvandring i pulserende Heraklion, en by som ikke alltid får mest rosende omtale, men som vet å overraske den som har et åpent sinn. Kombiner sightseeing og kulinariske fristelser med guidet mattur i regi av Crete Urban Adventures. En firetimers matvandring byr på både historie og smaksprøver, fra frokostkaffe og kaker til middag og likør. En ypperlig måte å bli kjent med selve byen og ikke minst lokale spesialiteter. I Sør-Europa er mat kultur, og det gjelder i høyeste grad også på Kreta.

Mer info: creteurbanadventures.com

LES OGSÅ: KRETA TIL FOTS

Foto: Runar Larsen

3. Sein middag i Chania

Litt italiensk, litt tyrkisk og mye gresk. Nydelige Chania har en allsidig arv, og dette reflekteres så absolutt i utvalget av restauranter. Havna er selve postkortmotivet på Chania. Men er du av typen som helst ser mot de mer autentiske stedene, har du mye å vinne på å bare gå et par gater lenger inn. Plutselig er stemningen en helt annen. Her ser du faktisk flere lokale enn turister. Der er det lov å la tilfeldighetene råde, men om du trenger noen faste holdepunkter, anbefaler vi for eksempel Well of the Turk, Oinopoieio og Throbi – alle et olivensteinkast fra hverandre i Chatzimichali Ntaliani, en gate hvor det blir svært livlig litt utpå kvelden.

Mer info: welloftheturk.gr

Foto: Runar Larsen

4. Helse i hver dråpe

Grønne olivenlunder og bølgende landskap så langt øyet kan se. På Kreta produseres olivenolje i verdensklassen. I Hellas regnes olivenolje som selve kilden til helse og velvære, og den greske øya er en stolt produsent av edle dråper av høy kvalitet. Men hvordan lages egentlig disse edle dråpene? Nord på Kreta kan du dra på olivenoljesmaking hos Anoskeli 20 minutters kjøretur oppover i fjellet fra Platanias, hvor du får rikelig med smaksprøver, omvisning i fabrikken, en tur inn i olivenlunden og tips om hvordan du skiller mellom god og dårlig olje. Guidet tur på bestilling.

Mer info: anoskeli.gr

Foto: Torild Moland

5. Vinens verden

Til tross for lange tradisjoner med vinproduksjon helt siden minoernes tid, har ikke gresk vin hatt et spesielt godt rykte i utlandet. Nå er heldigvis tidene i ferd med å endre seg. Bare ti minutter syd for minoernes hovedsete Knossos ligger det nest største vinområdet i Hellas og det viktigste vindistriktet på Kreta, der vinder fra nord blåser salt sjøluft fra Egeerhavet, og kjølige netter og et tørt klima skaper krispe, fruktige viner med komplekse aromaer. Flere av vingårdene kombinerer vinproduksjon med turisme, og byr på både guidede vinturer, god mat og koselig overnatting. Scalani Hills Boutari Winery & Residences ligger på toppen av en kolle, omringet av vinrankene til vingården Boutary.

Mer info: ariahotels.gr/en/scalani-hills

LES OGSÅ: DETTE ER VERDENS BESTE RETT

Foto: Runar Larsen

6. Sjømat i havna

Rethymnon er romantisk som få, og havna det svermeriske sentrum. Men den beste oppskriften på en behagelig dag i den vakre byen er som følger: Følg virvaret av trange, bilfrie gater innover i det historiske sentrum og vekk fra havna – og finn et ledig bord på en hyggelig taverna hvor blomstrende bougainvillea skygger for sola. Nyt en varm lunsj, kald drikke og godt selskap. Bli gjerne sittende helt til mørkets frambrudd og stearinlysene finnes fram. Spis på historiske Veneto inne i gamlebyen. I havna er Taverna Knossos regnet som en av de beste.

Mer info: veneto.gr

Foto: Torild Moland

7. Helt på høyden

I dag heter stranden Plakias og er et lite turiststed – men det er fjellandsbyene Myrthios og Sellia som er den virkelige attraksjonen. For her oppe, høyt hevet over både fugl og fisk, ligger noen av de beste restaurantene på hele sydkysten. På familierestauranten Merastri Taverna frister menyen med «kylling i appelsinsaus, kanin med fetaost eller fersk, grillet dorade». Her er små og store retter, gresk salat, taramasalat og tsatsiki, helgrilla fisk og lokale viner. I timevis kan man sitte og nyte den friske luften, den nydelige maten, utsikten og stemningen.

Mer info: merastri-taverna.business.site

Foto: Runar Larsen

8. Snacks på stranden

I Triopetra blåser alle bekymringer automatisk til sjøs. Definisjonen av skjønnhet er subjektiv, men med en flaske duggfrisk pils i hånden og friterte blekksprutringer på fatet mens vi skuer ut mot de tre steinklippene som har gitt navn til stranda er det vanskelig å se for seg et bedre sted for lang lunsj. Det er jo dette som er gleden ved å reise; enkle gleder, store opplevelser. Taverna Vasilis er knapt et olivensteinspytt fra stranden, og selv om det helt sikkert finnes bedre restauranter på Kreta, så er kombinasjonen av beliggenhet, stemning og klassiske godbiter definisjonen på kulinarisk lykke.

Mer info: facebook.com/vasilistavernacrete

LES OGSÅ: KRETA FOR ALLE

Foto: Runar Larsen

9. Økologisk i fjellet

På et øde og skjermet sted ved landsbyen Axos er det livets langsomme gleder som gjelder, i luksusvarianten av bondegårdsferie. Det digre området til Enagron Ecotourism Village har oliventrær, sitrusfrukter, urter og grønnsaker, og gjestene bor midt i matfatet, og kortreiste råvarer og kretiske kokkekunster sørger for sunne og fristende retter. Kurs i baking og ysting er blant aktivitetene. Gården ligger midt i spektakulær natur, hvor kulturlandskap og urørt natur går om hverandre. Her kan du koble deg av sivilisasjonen som du kjenner den, uten å reise spesielt langt: Det er bare en times kjøring til flyplassen i Heraklion.

Mer info: enagron.gr

Foto: Runar Larsen

10. En smak av luksus

Det blir aldri feil med en frisk drink i solnedgang, og om den serveres på en stilig takterrasse med utsikt over kyst og hav er idyllen komplett. Nettopp dette er realiteten i stilige Elounda, hvor flere luksushotell byr på en helt annen standard enn mange feriebyer på Kreta – deriblant Elounda Blu, hvor baren altså er stedet å være når den lyse dagen glir over i mørke. På med skjorte og kjole og nyt et glass med noe godt i. På luksusstripa rett ved Spinalonga gir de stilige resortene rett og slett en fornemmelse av eksklusive Santorini.

Mer info: eloundavillage.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN