Flott til fots! Det er ingen hemmelighet at Kreta er et ypperlig sted for mer enn sol, strand og slaraffenliv. Spesielt om våren og høsten reiser ivrige vandrere til den greske ferieøya for å gå i fjellet. Kreta har flere hundre dalfører, hundrevis av mil med merkede stier inkludert 320 kilometer av den internasjonale ruten E4, med alt fra koseturer ute ved kysten ved øde strender, til mer krevende utflukter i de mange kløftene hvor elver over tid har gravd ut et dramatisk landskap. Husk gode sko.

Foto: Runar Larsen

1. Agia Irini

Færre folk, men naturen er minst like spennende som mer berømte Samaria. Den 11 kilometer lange stien kan faktisk være ganske krevende, særlig om det har regnet mye og vannstanden i elva er høy. Da må du regne med å både klatre, balansere og hoppe ned dalen for å komme gjennom det karrige terrenget. Stien er godt merket, og siden fjellveggene stiger loddrett opp på begge kanter av ravinen er det alltid gode muligheter for å finne skygge. Det er dessuten så godt som umulig å gå feil, i alle fall langt av gangen.
Agia Irini ender opp i nydelige Sougia hvor det er rullesteinstrand, tavernaer og behagelig stemning. Spis sjømat på tavernaen Kyma.

Mer info: Det tar ca. fire timer å gå ned dalen (11 km). Den siste biten går på bilvei.

Foto: Kjersti Vangerud

2. Samariaravinen

Kretas mest populære ravinetur består av hele 16 kilometer med flotte stier, bratte juv og imponerende natur! Den varierte fotturen er blitt en svært populær dagstur. Vanligvis besøker mer enn en kvart million turgåere området i sommersesongen, og fra juni til august kan det være opptil 3000 besøkende på én dag! Den beste tiden for å gå klassikeren er uansett om våren, når fargerike blomster og mildt klima danner deilige rammer for opplevelsen. Da slipper du dessuten å gå i kø. Kombineres gjerne med opphold i den rolige landsbyen Paleochora på sydkysten.

Mer info: Ta buss til Xyloskalo fra Paleochora eller Chania. Fra turens endepunkt Agia Roumeli går det båter tilbake til Hora Sfakion, Sougia og Paleochora.

LES OGSÅ: 10 FOTOGENE FOTTURER

Foto: iStock

3. Sarakina

Mer juving enn vandring, med små fossefall og naturlige sklier i berget, lengst øst på Kreta. En elv strømmer gjennom den smale ravinen året rundt, så dette er et avkjølende alternativ når sommervarmen blir for kvelende. Sarakina er en naturlig lekeplass, og et godt eksempel på hvordan vannet har formet fjellet gjennom millioner av år. Hele turen (ca. 1,5 kilometer hver vei) tar et par timer.

Mer info: Start og slutt ved Mythi, ikke langt fra Myrtos, som for øvrig er en fin base for strandferier ved den relativt uoppdagede sørøstkysten av Kreta.

Foto: Runar Larsen

4. Balos-lagunen

Det er mulig å ta båt helt inn til den smellvakre Balos-lagunen nordvest på øya, men det er når du tar beina fatt at skjønnheten virkelig kommer til sin rett. Og bare for å ha nevnt det: De siste sju kilometerne fra hovedveien og opp til parkeringsplassen, hvorfra det går en halvannen kilometer lang og temmelig bratt sti ned til stranda (20-25 min), er i svært dårlig forfatning. Så hvorfor ikke spasere hele veien, så slipper du å frykte at punktering eller steinsprut skal skape trøbbel for leiebilforsikringen? Uansett hvilken transportmetode du velger så er Balos en drøm av et sted, særlig før de store båtene kommer i 12-tiden. Ta med egne forsyninger, og husk solkrem!

Mer info: Stien fra parkeringsplassen er karrig, så det er greit med gode sko.

Foto: iStock

5. Psiloritis

Visste du at det høyeste fjellet på Kreta bare er noen få meter lavere enn Galdhøpiggen? For erfarne tinderanglere er 2456 meter høye Psiloritis (også kjent som Ida-fjellet) ingen krevende tur, men husk at det kan være kjølig i høyden selv om sommeren – og det ligger snø her nesten hele året. Det er flere stier opp til toppen av Kretas tak, og man kan velge rute basert på form og tid. Hele turen går over tregrensa, så her spaserer du stort sett i karrig terreng og steinlandskap.

Mer info: Den enkleste og mest vanlige ruten går fra Nida-platået, omtrent 1500 moh. Hit kommer du med bil, ca. to timer fra Chania.

LES OGSÅ: NYTT FOTTURPARADIS

Foto: Runar Larsen

6 Richtis-ravinen

Det er fort gjort å kjøre forbi den lille parkeringsplassen merket «Richtis Gorge» rett ved hovedveien mellom Sitia og Agios Nikolaos øst på Kreta, men da går du glipp av en svært fin fottur. Turen starter omtrent 350 meter over havet og slynger seg ned gjennom olivenlunder, naturlige urtehager, et vell av blomster, og så til fossen som har gitt navn til dalen, hvor det er friskt badevann stort sett hele året. Til slutt går stien ned til stranda, før det er klart for retur i samme retning.

Mer info: Det tar ca. fem timer å gå opp og ned. Det er også mulig å kjøre bilen ned, men veien er ikke i særlig god stand.

Foto: Torild Moland

7. Imbrosravinen

Den åtte kilometer lange vandringen ned berømte Imbros-ravinen, et høyt, trangt dalsøkk i fjellsiden, er Kretas neste mest populær fottur etter Samariaravinen. Grunnen? At den er mye lettere, kortere og egentlig finere med enkelte virkelig dramatisk trange partier der bølgete sandsteinsformasjoner gir assosiasjoner til berømte Petra i Jordan. Ravinen var de alliertes hovedfluktrute under evakueringen av Kreta i 1941. Og som alle andre raviner på denne øya ender stien i en familiedrevet restaurant på stranda.

Mer info: Totalt går man ned 600 høydemeter og tar rundt 2,5 timer. Taxiservice fra restauranten i enden av ravinen enten du skal opp eller ned. 

Foto: Torild Moland

8. Rouvas

Det denne milde fotturen midt på øya mangler av dramatiske formasjoner, tar den igjen med ynde og skjønnhet. Og mangel på andre turister. For mens man må regne med å gå mer eller mindre i kø ned Samaria og Imbros, er det knapt et menneske å se i Rouvas.

Ruten har fått navn etter de sjeldne rouvas-trærne som vokser her. Du har kanskje sett navnet Rouvas på en vannflaske i butikkene på Kreta? Det er fordi det er tappet her, i underjordiske kilder. Om våren er det også vann i dalen, men resten av sommeren er den tørr.

Mer info: Turen starter egentlig fra Lake Zaros hvor det er parkering og fasiliteter, men blir kortere om man starter fra Eleonas Country Village. Underveis passerer man klosteret Agios Nikolao.

LES OGSÅ: BØRGE OUSLANDS FAVORITTUR

Foto: iStock

9. Aradena-ravinen

En ravine som er lettere å gå opp enn ned? Ja, det sies så om Aradena, mest fordi noen partier er litt vinglete og at man kan tråkke over når man går ned. Dessuten er stigningen fra Maramara-stranden opp til den forlatte landsbyen Aradena så jevn og rolig at det ikke tar mye lenger tid. Sprekere blir man også! Legg merke til de brosteinslagte stiene, tradisjonelle kalderimia, eller eselstier. Det er disse du tar for å komme inn eller ut av dalen.

Mer info: Det tar gjerne 2,5 til 3 timer å gå de 7,5 kilometrene og 600 høydemetrene fra Marmara-stranden til den forlatte byen Aradena.  

Foto: Torild Moland

10. Kourtaliotiko-ravinen

På vei til strandresortene Preveli eller Plakias kjører man gjennom en dramatisk ravine med steile fjellsider. Om våren renner det en isblå bekk i dalbunnen.  Dette er også en av sydkystens fineste vandreruter, en vill og fascinerende natur med unike geologiske formasjoner, uberørt natur, krystallklare basseng og, i sesong, vakre fossefall. Turen starter i landbyen Koxare og går sørover gjennom Kourtaliotiko-ravinen. Stopp ved den lille St. Nicholas-kirken, hvor det også er et fint fossefall.  Herfra går man videre gjennom Preveliravinen før turen slutter ved Prevelistrandan.

Mer info: Selve Kourtaliotiko-ravinen er 3 kilometer lang. Hele turen er rundt 9 kilometer og den minimum 3 timer lange turen regnes som relativt vanskelig da man må krysse elven og det er mye ujevnt underlag.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN