OM: Eventyrer Børge Ousland er en av verdens mest erfarne nålevende polfarerne. Han har gått alene over både Nordpolen og Sydpolen og besteget Mount Everest. Driver det unike overnattingsstedet Manshausen i Steigen. 

MÅL: SMÅTINDAN 

TID: DAGSTUR 

VANSKELIGHETSGRAD: KREVENDE 

– Det er jo så mange flotte turer her i landet! Jeg har funnet en fin rute som fortsatt er litt ukjent i Steigen, hvor jeg har stedet mitt Manshausen. Lars Monsen gikk deler av denne i TV-serien «Monsen på villspor» i 2014 da han endte opp på Manshausen, og jeg har selvsagt gått den selv.

LES OGSÅ: DNT-SJEFENS FAVORITT

Turen starter på anleggsveien opp mot Småtindan i Steigen, og avslutter enten i Ersvika hvor man kan bli hentet med båt, eller ved Lundvatnet hvor det er veitilgang. Pakk lett, ha på gode sko med ankelstøtte. Solide såler er en forutsetning.

Eventyrer Børge Ousland (58) er en av verdens mest erfarne nålevende polfarerne og har toppturen til Småtindan i Steigen som sin favoritt fjelltur i Norge. 

Ta også med et sett ullundertøy, en lett vindjakke og bukse som tåler en skur. 

Ringenes herre

Dette er en heldagstur på rundt 12 kilometer, og går gjennom til dels krevende terreng hvor det til tider er litt bratt. Men du verden for noen fjell. Dette er det nærmeste jeg har vært «Ringenes Herre-landskap» i Norge.

Hadde det ligget ved et mer tilgjengelig område ville det vært en kjent attraksjon. Her finnes det også en mini «prekestol», blant de lokale kjent som «Presten».

LES OGSÅ: REPORTASJE FRA MANSHAUSEN

Dette minner om et alter som strekker seg ut mot havet. Vill og vakker natur, og noe av det beste fjell-Norge kan vise til. Turen kan kombineres med et besøk på Hattmannen, et veldig flott fjell med spektakulær utsikt.

Turen i detalj

Planlegg turen på nettstedet norgeibilder.no, søk på «Småtindan».

Kjør Fylkesvei 835, i nærheten av Leinesfjord, og få noen til å sette dere av på anleggsveien som går opp til Småtindan. Gå opp til masta ved Småtindan og følg ryggen mot nordvest – mot havet. Det kan lønne seg å gå ned langs sydsiden for å unngå de bratteste partiene.

LES OGSÅ: TELTTUR TIL TROLLTUNGA

Når du kommer til «Presten» må du over på ryggen mot Hattmannen. Fra ryggen kan du følge skråningen ned mot Ersvika. Stien går etter hvert på sydsiden av Ersvikvannet.

Manshausen badet i kveldslys – romantisk og vakkert! Her fra Sydpolen. Foto: Ronny Frimann

Derfra kan du enten gå ned til sjøen for å bli plukket opp med båt (kan avtales med en av reiselivsbedriftene i Steigen: Nordskot Brygge, Manshausen, Naustholmen eller Villa Haugen). Det er også mulig å bestille kajakker som plassert der, slik at man padler tilbake til Nordskot. Alternativt går man til Lundvannet og blir hentet i syd-enden av vannet med bil. Det går skogsbilvei inn til Lundvannet. God tur!

En eiendomsmeglers mantra gjelder også i havgapet – alt handler om beliggenhet. Og den er det ikke noe i veien med her. Foto: Ronny Frimann
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN