Lenge før fergen er fremme i Nordskot i Steigen, ser vi de dramatiske Nordskot-tindene stige bratt opp av havet. Solnedgangen farger dem dyp oransje, og bare noen hundre meter fra fastlandet gir den samme sola gjenskinn i sju små hytter med panoramavinduer mot naturens skue.

To stoler med saueskinnsfeller og en kopp kaffe er alt som skal til, når omgivelsene er som dette. Foto: Torild Moland

Vi triver tak i våre tunge ryggsekker og stiger av båten på brygga inne i Nordskot, tett fulgt av et par med olabukser og trillekofferter. På Manshausen er det plass til alle slags besøkende.

LES OGSÅ: NORGES MEST ROMANTISKE OVERNATTINGER

En drøm

– Velkommen til Manshausen, sier daglig leder Stian Sløgedal som plukker oss opp på brygga, og frakter oss i båt de 500 meterne over sundet og ut til den 55 mål store øya Manshausen. 

For 10 år siden kjøpte søringen Børge Ousland en hel øy i Steigen nord i Nordland. Her ville han bygge sitt drømmested, hvor folk kunne bo godt i spennende arkitektur, og samtidig være nært naturen.

Og en drøm er det blitt.

Norges Bora Bora – med turkist vann, gylne strender og grønne topper er det bare vanntemperaturen som skiller Steigen fra Stillehavet. Foto: Ronny Frimann

I naturen

De stilistiske hyttene med panoramavinduer på tre sider gir en følelse ikke bare av å være i naturen, men en del av den. Inne er det lyse vegger, en stor dobbeltseng og et fullverdig bad. To elegante lenestoler er plassert foran vinduene.

Utenfor glitrer havet i de reneste turkisnyanser, og bak hyttene stiger Nordskot-ryggen opp som en beskyttende vegg.

Børge Ousland har skapt et prisvinnende paradis i Steigen, der han er så ofte han kan selv også for å padle eller gå turer i den urørte naturen. Foto: Torild Moland

– Det er ikke mulig å konkurrere med sekstjerners luksussteder rundt omkring i verden. Men vår luksus er stillheten, og roen og den følelsen av nedpå som vi har fått til her, forteller polfareren mens han tar oss en runde rundt på øya.

Her er det godt tilrettelagt med gruslagte gangstier mellom hyttene, og bord, stoler og grillplasser utenfor hver enhet.

– Det er ikke luksus for luksusens skyld. Man kan ha så mange gullkraner man vil et sted, men det blir ikke bedre av det, poengterer Ousland.

10 MORSOMME AKTIVITETER UTEN SKI PÅ BEINA

Oscar-vinner

Børge Ousland er selv godt over gjennomsnittet interessert i arkitektur, og var veldig delaktig i utformingen av Manshausen i tett samarbeid med arkitekt Snorre Stinessen.

Da hyttene sto ferdig i 2015, ble de en umiddelbar suksess. De vant ikke mindre enn fire priser under A+Award – arkitektverdenens Oscar.

Inne er de arkitekttegnede hyttende overraskende romslige, men plass til både en stor dobbeltseng, kjøkkenkrok, bad, et «hemmelig soverom i bakkant – og en stue med fantastisk utsikt. Foto: Torild Moland

Hyttene er bygget i massivt tre fra Østerrike, som er skåret til i Tsjekkia, og montert sammen på øya nord i Norge – sju unike overnattingssteder med hver sin utsikt; Nordpolen, Sydpolen og Svalbard som vender ut mot Grøtøyleia og havet i vest, Grønland og Frans Josef land som vender mot Lofotveggen i nord, og Everest og Patagonia som rager på toppen av øya.

Utespa

Mellom dem er det plassert både badstue og badestamp med utsikt over solnedgangen i vest.

I koronatiden har den vært stengt, men når verden går tilbake til normalen kan gjester igjen sitte her og nyte et glass med noe godt og se solen synke i havet. Romantisk!

Når korona-tiden er over åpner badstua og badestampen til Manshausen igjen – det er bare å glede seg. Foto: Torild Moland

Bak hovedhuset gror det en fristende kjøkkenhage, som vokser i takt med at Manshausen har lagt stadig mer vekt på gode, lokale råvarer og et godt kjøkken. Og utenfor der – moder natur i all sin prakt.

Kajakk, fiske og andre aktiviteter i og rundt havet er naturlig nok en del av tilbudet på Manshausen. Foto: Børge Ousland PHOTO

Fottur

For hit kommer man ikke bare for å nyte de lekre hyttene, men også den fantastiske naturen.

Manshausen var i sin tid en del av det viktige handelsstedet Grøtøy, som inkluderte Grøtøya, Naustholmen – der eventyrer Randi Skaug har funnet sitt paradis – og Manshausen. Under Lofotfiskets høytidsdager kunne det ligge så tett med båter i sundet mellom øyene at man kunne gå tørrskodd over.

Utsikt over øyriket fra Sørskottind. Foto: Ronny Frimann

Fiske er fremdeles viktig, og det er fiskeutstyr tilgjengelig for Manshausens gjester. Men i dag er aktiviteter som padling, fotturer klatring, dykking og sykling enda mer populære.

REISETIPS FRA FORFATTER ERIKA FATLAND

Urørt natur

Det Børge Ousland falt for den ville naturen, og det vil du også. Før han kjøpte Manshausen hadde Ousland aldri vært i Steigen før. Nå er han her jevnlig gjennom hele sesongen.

Hvorfor ikke pakke kajakkene med noe godt og finne seg en liten, hemmelig bukt og ha tidenes fineste piknik? Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

– I Steigen er det fortsatt mye urørt, og det er mulig å gå steder hvor ingen har vært før. Småtindan, det er ordentlig villmark. Ingen stier, det er bare å gå på egenhånd, oppfordrer eventyreren.

Eller gjør som oss – gå den berømte turen over Nordskot-ryggen, også kjent som Nordlands Besseggen.

En eiendomsmeglers mantra gjelder også i havgapet – alt handler om beliggenhet. Og den er det ikke noe i veien med her. Foto: Ronny Frimann

Norlands Besseggen

– Selve hemmeligheten er å glede seg, ikke grue seg, sier Børge da vi dagen etter skal legge ut på denne Steigen-klassikeren – en kilometer lang egg med stupbratte kanter mange hundre meter ned.

For et sted å våkne opp, med ullsokker, en kopp kaffe – og så denne utsikten, da. Foto: Torild Moland

Turen går først opp til Sørskottind hvor det er fantastisk utsikt, før man derfra traverserer eggen. Turen krever tau og sikring og er best å gå med guide.

Etter endt tur skulle vi gjerne tatt en velfortjent hvil i boblebadet. Isteden blir det en kopp varm kakao inne i hytta, godt tilbakelent på myke saueskinnsfeller i lenestolene, med utsikt over hav, fjord og fjell.

Ingen dårlig erstatning det heller.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN