Innsidertipset

Larah Davis (43) er yogalærer og grunnleggeren av Ibiza Retreats (ibizaretreats.com), et selskap som arrangerer og skreddersyr yoga- og velværeretreats på Ibiza. Bak Ibizas partystempel skjuler det seg nemlig en rolig side.

FAVORITTEN I NORD: Larah Davis (43) er yogalærer og driver Ibiza Retreats – hennes lokale favoritt er landsbyen San Joan de Labritja. Foto: Mari Bareksten

For å oppleve det mer «ekte» Ibiza bør man dra til nord, som er mye mer avslappende enn stedene i sør. San Joan de Labritja er en liten landsby på en åsside omkranset av de vakreste turkise og smaragdfargede badebuktene, påpeker yogainstruktøren.

LES OGSÅ: MALDIVENES IBIZA

Kunstnerisk frihavn

Det var hippiene på 60- og 70-tallet som var de aller første til å «oppdage» Ibiza. Før dette var Ibiza en søvnig øy hovedsakelig bebodd av fiskere og en og annen kunstner. 

HIPPIE-CHIC: Bohemsk stil og fargerike detaljer er en gjenganger på øya. Foto: Mari Bareksten

Under Franco-regimet, mens resten av Spania var under streng kontroll, fungerte Ibiza som en slags frihavn for dem som rømte fra diktatorens jernhånd. Ibiza var ikke betydningsfull nok til at Franco brydde seg. Hippiene brakte også yoga og meditasjon til øya, og i dag er Ibiza en populær yogadestinasjon.

LES OGSÅ: THAILANDS BESTE SPAHOTELL

Se mot nord

– Denne øya gir deg styrke og oppmuntrer deg til å finne deg selv, og til å leve et lykkelig liv, sier Larah og legger til at øya har vært en åndelig hub siden 60-tallet.

Den vakre hagen til nydelige Giri Café i San Joan. Foto: The Giri Café

– I landsbyen San Joan de Labritja og de omkringliggende strendene mot Portinatx kan du virkelig kjenne på sjelen til Ibiza, hvor lokale Ibicenco-innbyggere nipper til kaffen sin, ved siden av tilreisende nomader som drikker grønn juice og açai, forklarer Larah som har bodd på Ibiza i over ti år. 

– Blomstene som henger fra vinduskassene og de varme smilene fra lokalsamfunnet gjør at du føler deg hjemme her. Ibizas nordlige del er mye mer avslappende enn i sør; hit kommer man for å puste ut, sier hun. 

GAMLEBYEN: Gamlebyen Dalt Vila har en selvklar plass på UNESCOs verdensarvliste og ligger en halvtime med bil fra San Joan de Labritja. Foto: Mari Bareksten

Dra på strandhopping

Hva gjør man med base i den lille landsbyen i nord? 

Et besøk til Ibiza er ikke komplett før du har hatt sand mellom tærne, og øyas strender kommer i alle former og størrelser. Rundt 60 av dem ligger spredt langs øyas 210 kilometer lange kystlinje. Og mens man i sør finner de lange sandstrendene, som Salinas-stranden og feststranden Platja d’en Bossa, er det en rekke mindre og mer avslappende strender i nord.

Ibiza har mange flotte strender. Stranden Cala d´Hort er en favoritt for mange, her finner du rolige omgivelser. Foto: Mari Bareksten

– San Joan er inngangsporten til øyas nordlige perler, så lei bil og utforsk området. De rolige strendene Portinatx, Sillot, Cala Xuclar og Cala Xarraca er utmerkede plasser for å padle. Kjør videre mot Cala San Vicente, og den nydelige snirklende veien som kalles «Ibizas Alper». Dette var den siste veien som ble bygget på Ibiza og tar deg til stranden Cala San Vicente, med kritthvit sand og øyas beste paella, tipser yogainstruktøren. 

LES OGSÅ: SPIS, ELSK, LEV PÅ BALI

Mat og drikke

På Ibiza lever man det gode liv. Enten det er på en yogamatte, på en hyggelig fortauskafé eller på en strand. Øya er også svært smakfull.

SMAKFULL ØY: Ibiza er mye mer enn strandfester og teknomusikk. Her finner du hyggelige og fargerike barer og gode restauranter. Foto: Mari Bareksten

– Å sitte på restauranten som ligger på klippesiden av stranden S´illot des Rencli, med utsikt over det turkise vannet og de rustrøde steinene, gir sjelen en dyp følelse av fred. Ta også turen innom den vakre hagen til nydelige Giri Café (cafe.thegiri.com) eller bistroen og vinbaren til boutiquehotellet Gare du Nord (garedunordibiza.com), begge i San Joan. En annen favoritt er Sabores Naturales (Facebook-side), med vegansk mat og fantastisk chai-te, tipser «innsideren» fra «den hvite øya» Ibiza. 

Hippie-chic

Ibiza er kjent for sin «hippie-chic» bohemstil, med hvite gevanter, blonder og fargerike tilbehør, og har du lyst til å kopiere øymoten har Larah et tips: 

– San Joan har det mest fantastiske markedet på søndager. Her finner du blant annet klær som utstråler øyas stil, sier Larah. 

SHOPPING: Er du glad i farger og den avslappende hippiestilen er det store muligheter for å gjøre et kupp på øyas to ukentlige hippiemarked. Foto: Mari Bareksten

– Men det også mye mer enn klær. Markedet er lokker både lokale håndverkere og verdensborgere. Her kan du handle alt fra deilig raw-sjokolade til kambouchas. Markedet har en varm og positiv atmosfære, med levende musikk og mye moro. Perfekt sted å henge med de lokale, synes yogainstruktøren. 

Stilfulle overnattingssteder

Det er også flere steder man kan sove med stil. 

– Bo på det nydelige boutiquehotellet Giri Residence (thegiri.com), som også har spa. Et luksuriøst og rolig tilfluktsted mens du nyter den milde susen fra landsbylivet i San Joan. Et annet alternativ er bohemske Agriturismo Can Gall (cangall.com) som ligger idyllisk til i naturen og drives av en familie, tipser Larah.

BO MED STIL: Det nydelige boutiquehotellet Giri Residence i San Joan har flotte rom, utendørs badebasseng og spa. Foto: Giri Residence

Man kan også bli med på yogaretreat med Larah og Ibiza Retreats.  

– På yogaretreat med oss bor man i de vakreste villaene eller «fincas» fulle av sjel, med dager fylt med yoga og meditasjon, sunne måltider lagd av lidenskapelig kokker og musikere som synger til deg under stjernene, frister den erfarne yogainstruktøren.

LES OGSÅ: GRØNNE BANGKOK
YOGA OG MEDITASJON: Larah Davis (43) er yogalærer og en av grunnleggerne av Ibiza Retreats et selskap som arrangerer og skreddersyr yoga- og velværeretreats på Ibiza. Foto: Ibiza Retreats
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN