Det skal ikke mye til; noen morsomme skilt, et par palmer og en rosa Folkevognbuss og instabildet er sikret. Foto: Ronny Frimann

Oh think twice, it´s another day for you and me in paradise…

Phil Collins. Helten fra det glade åttitall. Mannen med den lyse stemmen og de fengende rytmene. 80-tallets pophelt. Og nå strømmer låtene hans ut av høyttalerne på en resort i Maldivene like naturlig som vinden suser mellom palmebladene.

Finolhu har ingen panfløyter, heismusikk, Vivaldi eller Cafe del Mar. Her er det fengende rytmer, dagen lang. Tina Turner. Sade. Phil Collins. David Bowie. Resepsjonen heter Mission Control. Gatene har fått navn etter James Bond-filmer. Alle helter fra det glade 80-tall.

Og det er nettopp den stemningen Finolhu ønsker å gi gjestene – et uformelt sted for avslapning og hygge.

– Her er det ikke Sir eller Madame. Dette er et Hi mate-sted, forteller PR-medarbeider Daria Vasilevskaia da hun tar oss imot i resepsjonen. Sorry – Mission Control.

LES OGSÅ: EUROPAS 15 BESTE STRENDER

The sun always shines on tv

Vi lar oss villig forføre. Det er under et døgn siden vi forlot et vinterfryst Norge, der brøytekantene sto høyere enn biltaket og gradestokken hadde frosset fast. Overgangen til 32 grader og ørkenhete solstråler er mildt sagt stor, men ingenting vi klager over.

Diggere solsenger skal man lete lenge etter! Foto: Torild Moland

Daria loser oss inn i en liten golfbil og setter retning mot bungalowen. Det er bare én vei på øya. Den er laget av jord og korallsand, og det tar 10 minutter å gå barbeint fra Mission Control til utstikkeren der vannvillaene ligger. Med golfbil tar det to.

Daria slår dørene på vidt gap. Et stort og inntagende rom åpenbarer seg, med design i rene linjer og lyse farger. En flaske Finolhu-champagne står allerede til kjøling, ved siden av et fargerikt fruktfat.

Enten man er på bryllupsreise, familieferie eller alene får man nye venner på Finolhu – dette er kanskje Maldivenes mest sosiale øy. Foto: Ronny Frimann

Ute på terrassen venter to arkitektoniske rottingstoler, med ryggtavler som fletta kunstverk. Det er bare å synke ned, åpne Finolhu-boblene og la seg forføre. For hvorfor skal vi stå i mot – det var jo dette vi kom for!

Wake me up before you Go-Go

Neste morgen står vi opp med sola. Som på denne øya faktisk ikke er så tidlig, siden de har dyttet tiden to timer frem og laget sin egen «Finolhu-tid» (!). Så kveldene blir lysere og gjestene skal klare å være lenger oppe.

Tærne synker ned i den myke korallsanden. Den stryker føttene mine som vinden over ansiktet. På overflaten er sanda allerede varm, under er den god og kjølig. Våre fotspor er de eneste på den lange og tomme Palm Beach, så åpenbart hjelper det ikke så mye med soloppgang kl 08 istedenfor 06.

Noen få gjester er likevel tidlig oppe og velger å bruke de kjøligere morgentimene til en spasertur, eller til og med joggetur, ut på den halvannen kilometer lange sandstranden som ender i lunsjrestauranten Crab Shack. Vi hilser på et par fra Nottingham, og to spreke australiere på morgenvandring.

Let’s go to the beach! Foto: Ronny Frimann

Det at øya er så lang, gjør den faktisk svært unik i maldivisk sammenheng. I areal er Finolhu en ganske liten øy, men måten den er formet på gjør det likevel mulig å ta en tre kilometers joggetur uten å løpe i egne fotspor. Og er man ikke trett etter det, venter et enormt og svært velutstyrt fitnessrom borte ved bungalowene. Altså er det ingen grunn til å komme hjem noe større enn da man dro, selv om maten er nydelig og drinkene renner ned som vann i springen.

Servitør Karan Shrestha byr på friske drinker, med eller uten alkohol. Foto: Ronny Frimann

Let´s dance

– Hei igjen, vi har flyttet oss. Fra her til der – dagens økt! Sier det britiske paret og peker først på en solstol og så på barbordet.

Dagen er allerede på hell, og de fleste klemmer seg sammen i baren med navnet 1 0AK – som står for One of a kind, om du lurte. Sofaene er trukket i samme topasfarge som svømmebassenget, og rammes inn av hav, strand, basseng og bardisk. Opp av bassengbaren vokser en gigantisk «sopp». Fra toppetasjen av den sopplignende konstruksjonen er det fantastisk utsikt over solstoler, en turkis folkevogn, palmetrær, sandstrand og, om man står tidlig opp – soloppgang.

Halvparten av gjestene viser seg å være australske, noe som bidrar til å forklare den avslappede stemningen. Bartiden gror rett inn i middagstid, som i dag skal tilbringes i Baa Haa grill med nordafrikanske spesialiteter servert som kunstverk.

Først kommer tidenes meze der de små spesialitetene serveres i høye småglass istedenfor skåler, og pitabrødene står stilt opp som LP-plater i en skål. Til den påfølgende tunfisk-medaljongen velger jeg grønnsaker og ris med algeriske krydder mens fotografen satser på potetstappe med safran. Eksotisk, og svært velsmakende.

Hvit strand og turkist hav i perfekt harmoni. Foto: Ronny Frimann

STRANDBY MED GLAM

Magic

Dagen etter har vi faktisk program, vi skal dykke. Hele Maldivene er jo en dykkers våte drøm, bokstavelig talt.

– Vi har mest thilas, små fjell under vannet som tiltrekker seg masse fisk og liv, forklarer dykkerinstruktøren.

Også maten er av ypperste klasse. Foto: Torild Moland

– Vi ser mest fisk, men av og til er det hai, rokker og andre større skapninger, som hvalhai i sesongen. Den vi skal til i dag er likevel mitt favorittsted, for det er så fint landskap, med masse fargerike myk-koraller og svamper. Ingen kommer skuffet tilbake fra dette dykket, lover hun.   

Og selvfølgelig får hun rett. Hele området er et UNESCO biosfære-område, med ni forskjellige biosoner. Sikten er på 40 meter og vannet virker klarere enn vodka. Vi ser akkurat det hun har lovet; jeg forsvinner i en stim med gule jackfish, hundrevis av Nemoer titter opp fra sine små anemoner, fargerike koraller kaster glans over Goproen og til slutt bruker vi de siste luftboblene på en hvilestund med en gammel skilpadde.

Ingen kommer skuffet tilbake fra et sånt dykk.

All night long

– Hva jeg liker best? Det er så avslappende! Jeg kan ha vært på jobb på fem forskjellige resorter på en dag, men når jeg kommer hit og hører musikken fra jettyen, da senker jeg skuldrene og slapper av. Det er som å komme hjem, sier manager Mark Reader og sender oss sitt aller mest avslappede smil.

Baren bak «soppen» er Finolhus hjerte. Foto: Ronny Frimann

– Og er det en ting dere ikke må gå glipp av, så er det lunsj på Crab Shack, insisterer han.

Crab Shack ligger halvannen kilometer fra resorten, i enden av den lange utstikkeren. Menyen er preget av nærheten til havet, så valget er ikke vanskelig.

– Det blir sjømattallerken for to, det, sier fotografen og nyter synet av krabbe, østers, scampi, blekksprut og de andre delikatessene som er stablet i høyden på et stort fat.

Ytterst på stranda, halvannen kilometer fra resorten, ligger den populære og trivelige lunsj-restauranten Crab Shack. Foto: Torild Moland

I skyggen av et palmetre fortærer vi sjømat for minst fem personer, mens bølgene slår mot sanden og vinden rusker oss i håret. Små ting gir store gleder.

«If you´re not barefoot, then you are overdressed». Det blå skiltet i baren overdriver ikke. Et par flip flops er det eneste føttene ikles, til frokost, lunsj og middag.

Vi blir godt tatt vare på av personalet, som alltid har et smil på lager. Foto: Ronny Frimann

Det er klart for Finolhus ukentlige White Party, og alle gjestene har på korrekt vis dratt frem den hvite kjolen og skjorta. Til tonene fra DJ-en i den blå Folkevognbussen ser vi solen synke i havet og drinkene supes tomme.

FLERE SAKER FRA MALDIVENE

Take my breath away

Det er nok å gjøre på øya, med kajakker, biljardrom, treningsrom og dykkersenter. Men du kommer ikke til Maldivene for å stresse. Så finn frem flamingoen og ta deg en lur isteden. Foto: Ronny Frimann

Maldivene er surrealistisk vakkert, som å være på et filmsett med falske rekvisitter, sollampe i taket og palmer laget av tøy. Kanskje sanden egentlig er malt av gråstein og havet laget av ferskvann? Jeg venter bare på at drømmen skal ta slutt. At teppet skal gå ned.

Men teppet faller aldri ned. For på Maldivene skinner sola evig, bølgene slår utrøstelige mot sanden, svetten siler og snart er det middag. 

Oh think twice, ’cause it’s just another day for you,

you and me in paradise…

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN