01. Mikal Olsen Lerøen 
Med Harley til Honningsvåg

Res Publica, august 2022

Hvordan var tilværelsen egentlig i Norge, fra den spede usikkerheten i pandemiens første fase, og ­gjennom flere perioder med til tider ekstreme ­restriksjoner på alt fra fritid til arbeid? Forfatteren kjører 4600 kilometer, fra Kristiansand til Nordkapp, for å komme tett på virkeligheten. Det er akutte konkurser, forbudt kjærlighet og frustrasjon. «Det var viktig å gjøre det mens vi fremdeles husker dem. For vi kommer til å glemme. Vi har allerede begynt å glemme. Vi har begynt å pynte på minnene våre, slik at de blir mer solfylte, mindre ensomme», skriver forfatteren. Viktig dokumentasjon om en epoke ingen savner, men som heller ikke kan gå i glemmeboka.

LES OGSÅ: JULEGAVETIPS TIL DEN REISELYSTNE (SOM KAN GJØRES I NORDEN)

02. Peder Anker
Livet er best ute

Kagge, august 2022

Fint om fjord og fjell – og alle utfordringene de står overfor. For friluftslivet er ikke bare «et speilbilde av hvem vi ønsker å være, men også av våre begrensninger. ­Naturen krymper i møte med vårt grenseløse behov for flere og større hytter, veier ….». Anker skriver både morsomt og innsiktsfullt. En bok som framsnakker naturens fortreffelighet, samt skjøre tilstand.

03. Kirsten Winge og Arne Nohr
Turmat

Vigmostad & Bjørke, april 2022

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Og først yte, så nyte. Villmarkskokk og sanker Kirsten og fotograf og jeger Arne deler smakfulle forslag til gode smaker. Her er det alt fra fiskeburger til hulderkrem, og forslag til retter som passer både små og store. Ofte er det bare god planlegging som skal til for å løfte friluftslivets matgleder til nye høyder.

LES OGSÅ: 5 RETTER DU KAN LAGE UTE PÅ TUR

04. Heidi Lundeberg
Bolivia

Forlaget Manifest, april 2022

Staten tar kontroll over utvinning av naturressurser, arbeidskraften er lokal og ressursene gagner felleskapet. Det kunne være et bilde på Norges oljeeventyr på 70-tallet, men her snakker vi om Bolivia etter at sosialistpartiet MAS overtok styringen i 2006. Dette er utgangspunktet for Latin-Amerika-kjenner Lundeberg sitt portrett av et land, ganske ukjent for nordmenn flest.

05. Stein P. Aasheim
Fjellene har meg nå

Kagge, august 2022

Eventyreren har blitt voksen, og synes det er på sin plass med en lærebok. Dette er ikke en selvbiografi om gamle bragder, men snarere en tilstandsrapport om mennesker og natur. 70-åringen har aldri vært redd for å dele sine meninger, og som selvutnevnt representant for fjellene har han kjempet mot både vindkraft, hytteutbygging og vindturbiner.

06. Ottar Fyllingsnes
Island

Skald forlag, mai 2022

En kulturhistorisk veiviser til eventyrøya som har så mye spennende å by på, av både natur og mennesker. En tydelig begeistret forfatter – som har fotograf Harald Hognerud med på laget – har funnet gode kilder til alt fra alvenes hverdag til fallosmuseets stigende popularitet. Det blir en smak av giftig hai, nærkontakt med vulkanutbrudd og den lokale økonomiens berg-og-dal-baner.

LES OGSÅ: TUREN GÅR TIL ISLAND

07. Flere forfattere 
Kvinnenes by 

Cappelen Damm, februar 2022

Hvor er sporene etter våre formødre og heltinner, spør Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby. De fleste stedsnavn i verden er oppkalt etter menn. I Oslo har 850 gater navn etter menn, 138 er oppkalt etter kvinner. Forfatterne mener alle har et behov for å føle seg representert og få kjennskap til pionerer og forbilder, og tar oss med på en vandring i kvinnenes by.

08. Torild Moland og redaksjonen i ­Vagabond Reiselyst 
121 unike opplevelser i vinter-Norge

Vigmostad & Bjørke, november 2021

Boka kom ut i 2021, men er jo perfekt for sesongen vi nå går inn i (og så er den vår egen). Vinter er så mye mer enn slalåm på kjente skisteder. Hva med en tur under en isbre? Isbade og så finne varmen i en arkitekttegnet badstue? Trugetur, iglo-overnatting eller stormtitting? Vinter i Nord er mer enn du tror.

LES OGSÅ: ARKTISK SEILAS

09. Sigrid Elsrud
Ferie med tog

Cappelen Damm, juni 2022

Togentusiasten er kjent for bloggen togbloggen.no, og ga i sommer ut sin første bok om reiser på skinner; Her får vi tips om konkrete togturer, praktisk info som billettkjøp og rutetider, og forfatteren formidler langsom reiseglede til inspirasjon for vordende togturister i inn- og utland. Konkrete turforslag og egne tanker om togreise.

10. Stine Marie Velsvik 
Bobil

Cappelen Damm, juni 2022

Forfatteren var skeptisk til bobiltilværelsen, men ikke lenge etter at samboeren dukket opp med en enkel campervan ble hun helfrelst. Siden har familien økt til fire, og feriene handler stort sett om livet «on the road». Gjennom boken får vi et innblikk i både utfordringer og gleder med denne ferieformen, og tips til både bobilvennlige leker, mat og reisemål – for store og små.

11. Pål-Are Vadstein 
Skjulte perler i Sunn­mørsalpane 

Skald forlag, april 2022

Tinderangling fra fjord til fjell, sjarmerende seterliv og hyggelige fotturer i vennlig natur – praktisk og ryddig presentert. En god guide til det mange vil kalle indrefileten av norsk kystlandskap. Her er det fortsatt ukjente topper, stier uten stor trafikk og gammel seterdrift som krydrer turlivet. 

LES OGSÅ: JULEGAVER TIL DEN REISELYSTNE

12. Ståle Wig
Havanna Taxi

Kagge forlag, mars 2022 

Virkeligheten kan være mer absurd enn den mest fantasifulle fortelling. Det er premisset for den norske antropologen sin velskrevne dokumentar fa Cuba. Han investerer i et vrak av en veteranbil og involverer seg i taxinæringen for å komme under huden på samfunnet, vekk fra turismens klisjeer. Dette er ingen rosemaling av ferieidyll eller forheksende reiseskildring drevet av sigarer og salsarytmer. Det er røft og slitsomt, trist og tragisk, modig og merkelig. Dramaturgien er så drivende at boka kan leses som en roman, men historiene og samtalene er basert på ekte opplevelser gjennom to års opphold på øya.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN