LES OGSÅ: SLIK REISER DU MED BARE HÅNDBAGASJE
1. Velg reisemål etter valuta
Hvor du velger å reise har mye å si for hva ferien vil koste totalt. Svingninger i valutakurser har mye å si for både flypriser og kostnadene på reisemålet. Eksotiske Mexico, for eksempel, har blitt mye billigere for oss med norske kroner på kortet det siste året. Mens vi for et år siden betalte 52 kroner for 100 pesos, betaler vi nå ca. 41 kroner. Sjekk faktaboksen for de billigste og dyreste reisemålene akkurat nå.
2. Book når sola skinner
Når det er stor trafikk inne på de ulike søkemotorene, går prisene opp. Ifølge Finn.no har vi en tendens til å booke reiser på dager med dårlig vær – så det kan lønne seg å bestille reise på en dag sola skinner! Forskjellen kan utgjøre opptil 100 kroner per billett. Andre undersøkelser har vist at det er dyrere å bestille reiser på mandag enn på fredag, kanskje fordi vi bruker helga til å tenke, og mandag på å handle.
3. Ikke vent!
Det sikreste tipset er uansett å være tidlig ute – minst to måneder i forveien. For populære direkteruter lønner det seg å bestille straks billettene legges ut, det skjer gjerne et år i forveien. For mindre populære ruter, derimot, kan prisene dumpes når det nærmer seg avreise. For storbyreiser utenom hovedsesong kan man få gode priser fire-fem uker før.
4. Bruk appen Hopper!
Det finnes en app for alt, også for å finne mest mulig gunstig tidspunkt for å booke en flyreise. På Hopper Airfare Predictions legger du inn dato og sted du vil reise til, så gir appen deg en sannsynlighetsberegning om billettene kommer til å blir billigere eller dyrere – altså om det lønner seg å handle med en gang, eller vente litt. Den gir deg også beskjed når det dukker opp gode priser.
5. Reis når ikke alle andre gjør det
Både norske og internasjonale undersøkelser har vist at man flyr billigst på tirsdag og onsdag – da er det få helgeturister eller ukependlere på farten. Ifølge Ole Stouby i Travelmarket, er det gjerne 5-15 prosent å spare på å reise på tirsdag. Prisene er også lavere på avganger som går midt på dagen, sammenlignet med morgen og kveld. Skal du på langhelgtur, så tenk alternativt – hva med å reise ut lørdag og hjem tirsdag kveld?
6. Oppsøk varmen i kantsesong
Skal du til en populær feriedestinasjon, så vil det lønne seg med tanke på både fly og hotell å reise i kantsesong. Mange vil til Asia og Afrika om vinteren, her er det vel så fint vår og høst, og Thailand er fint også om sommeren – det regner ikke alltid, selv om det er regntid.
7. Bruk ulike selskap og flyplasser
Sjekk om det kan være billigere å bestille tur- og returbillett hver for seg. Kanskje det lønner seg å fly med et annet selskap på returen – eller kanskje fra en annen flyplass? Skal du f.eks. til London, har du flere flyplasser å velge i.
PRUTEGUIDE
8. Følg med!
De fleste flyselskapene har en form for lavpriskalender – bruk den! Vi har den senere tiden også sett at flyselskapene har hyppige kampanjer, ikke minst gjelder dette til reisemål østover, som kan nås via f.eks. Dubai eller Qatar. Australia, for eksempel, er det mulig å få billigere reiser til nå enn noen gang før. Meld deg på nyhetsbrev fra flyselskapene for å følge med.
9. Spør hotellet om en god deal
Ingen hotellpriser er skrevet i stein. Sjekk hvilke priser du får opp på f.eks. expedia.no og hotels.com, men ta kontakt med hotellet og spør om du kan få en bedre deal. Hotellene setter også større pris på gjester som booker direkte – de beste rommene innen samme kategori går heller til dem, enn til gjester som legger igjen deler av summen de betaler hos et mellomledd.
10. Bruk kredittkort
Kredittkort er tryggere enn debetkort, siden pengene ikke trekkes direkte fra bankkontoen din. Ta vare på alle kvitteringer, og gå igjennom regningen du får fra kredittkortselskapet ditt når du kommer hjem. Viser det seg at noen har prøvd å lure deg for penger du ikke har godkjent, tar kredittkortselskapet/banken det oppgjøret for deg.
11. Vent med å ta ut penger
På mange feriedestinasjoner må vi likevel bruke kontanter i større grad enn hjemme. Vent med å ta ut penger til du er i utlandet. Det er nemlig billigere enn å ta dem ut hjemme i Norge, viser blant annet en test som Dine penger har gjort. Og jo mer «eksklusiv» valuta du skal ta ut, jo dyrere blir det. Forskjellen er altså ikke like stor på euro, pund og dollar, som den er for egyptiske pund, thailandske baht og tyrkiske lire – hvor det kan være opptil 15 prosent dyrere å ta ut valutaen hjemme.
12. Bruk gebyrfritt kredittkort…
Det er fortsatt noen av våre største banker som tar seg veldig godt betalt for at du tar ut kontanter eller betaler med kredittkort i utlandet. DnB økte nylig minibankgebyret i utlandet til 40 kroner! Det er ingen vits i å bruke et kort som koster så mye å bruke, når det finnes andre som er gratis. Kortene som ikke er knyttet til fysiske banker er gjerne billigere å bruke.
MINI-SPRÅKSKOLE
13. … så lenge det ikke har skjulte kostnader
Men: Har du ikke råd til å betale hele kredittkortregningen ved første forfall, spiller også rentene inn på hva som totalt lønner seg. Og her er ikke nødvendigvis «gratis»-kortene de snilleste i klassen. Sjekk også det som står med liten skrift: Ifølge Dinero.no opererer for eksempel Santander Gebyrfri med renter allerede fra uttakstidspunktet – ergo går gebyrfri-vinninga opp i spinninga. Dinero kåret for øvrig Bank Norwegian Visa til beste kredittkort på reise i 2016, siden det verken har gebyr eller opererer med skjulte kostnader. Sjekk kredittkort.com eller dinero.no for å finne kortet som passer deg best.
14. Velg lokal valuta
Det blir mer og mer vanlig at vi får spørsmål når vi betaler i butikk, eller tar ut penger, om vi vil betale i lokal valuta eller norske kroner. Det vil stort sett alltid lønne seg å velge lokal valuta, ellers vil du sannsynligvis få en ufordelaktig høy vekslingskurs.
15. Billig og moro
Ferieaktiviteter trenger ikke være dyrt! Du kan til og med få lokale folk til å guide deg gratis. I New York treffer du dem på bigapplegreeter.org, i Polen på freewalkingtour.com, i Oslo (!) på freetouroslo.com, og i andre byer på hospitalityclub.org. Tips forventes.