Lofoten er selve postkortbildet på norsk natur. Øygruppen lengst nord i Nordland er akkurat så eksotisk og idyllisk som skrytebildene vil ha det til. Små, pittoreske rorbuer ytterst på nakne holmer omkranset av turkist vann. Brusende surfebølger og majestetiske toppturer. Nordlys og vintermagi. Lofoten egner seg også veldig godt for en roadtrip – også på vinteren. Her er det korte avstander på lange, smale veier med fri utsikt til de spisse Lofotfjellene. Følger man Nasjonal turistveg Lofoten, som i hovedsak følger Europavei 10 fra Svolvær til Å, ligger høydepunktene på rad og rekke. Sett av god tid til både aktiviteter og avstikkere, så er vintereventyret i boks.
LOFOTEN I VINTERDRAKT
Lofoten er selve postkortbildet på norsk natur. Øygruppen lengst nord i Nordland er akkurat så eksotisk og idyllisk som skrytebildene vil ha det til. Små, pittoreske rorbuer ytterst på nakne holmer omkranset av turkist vann. Brusende surfebølger og majestetiske toppturer. Nordlys og vintermagi. Lofoten egner seg også veldig godt for en roadtrip – også på vinteren. Her er det korte avstander på lange, smale veier med fri utsikt til de spisse Lofotfjellene. Følger man Nasjonal turistveg Lofoten, som i hovedsak følger Europavei 10 fra Svolvær til Å, ligger høydepunktene på rad og rekke. Sett av god tid til både aktiviteter og avstikkere, så er vintereventyret i boks.
Foto: Runar Larsen
68.20860685, 13.915736951 Svolvær
Selv midt i Svolvær sentrum – ofte omtalt som verdens minste storby – finner du stemningen regionen er så kjent for: Små, pittoreske rorbuer med utsikt til spisse fjell. Den ikoniske fjelltoppen Svolværgeita ruver over den lille byen og Vestfjorden. Svolvær er midt i smørøyet, som Lofotens metropol og hovedstad. Samtidig er det kort vei ut til de små fiskeværene. Svinøya rorbuer (svinoya.no) er en fin base. Her finner du også en av Lofotens mest tradisjonsrike restauranter som holder hus i nesten 200 år gamle lokaler på brygga; Børsen Spiseri. En tur innom Lofoten Krigsminnemuseum er også veldig interessant. Eller hva med ølsmaking hos Lofotpils – Lofotens første og eneste mikrobryggeri?
MER INFO:
Rorbu hos Svinøya rorbuer fra kr 1100.
Foto: Runar Larsen
68.2343088, 14.56822382 Surfing på Unstad
Det er ikke bare om sommeren Lofoten er et surfeparadis – de aller mest ekstreme tar på seg våtdrakten også om vinteren. Da er bølgene mer stabile og forholdene ypperlige for mer erfarne surfere. Unstad er Lofotens hotteste surfestrand og et samlingssted for ivrige surfere året rundt. Her har man surfet siden 1963 da de lokale guttene Thor Frantzen og Hans Egil Krane kom hjem fra sjøs og snekret noe som lignet surfebrettene de hadde prøvd i Sydney. Unstad Arctic Surf har surfekurs, surfecamper, overnatting, en koselig kafé og både badstue og badestamp. Om vinteren er det også gode sjanser for å surfe under nordlyset.
MER INFO:
Ulike surfepakker, fra dagskurs til 3 – ,5- og 7-dagers kurs. unstadarcticsurf.com
Foto: Mari Bareksten
68.2673138, 13.58761623 Lofotspa
Gradestokken viser minus og snøen ligger som et lag over Lofoten. Hva er vel bedre da enn å sitte inne i en varm badstue og se på været der ute? Selv om flere rorbuer og hotell har badstue og badestamp, er Nyvågar rorbuhotell det eneste stedet i Lofoten med egen spaavdeling. Her er det både badstue, utendørs-stamper og en deilig velværeavdeling med skinnfeller og peis. Eller hva med en avslappende massasje? Med velværeprodukter fra Lofoten Seaweed i resepsjonen er det bare å dere skrubbe huden ren med økologisk tang fra Lofotens skjærgård.
MER INFO:
For overnattings- eller restaurantgjester koster Lofotspa kr 250 per pers, gjester kr 300 per pers. Inkluderer badekåpe og tøfler. classicnorway.no
Foto: Mari Bareksten
68.2083588, 14.44907074 Lofotfiske
Når skreien svømmer inn i norsk farvann, får matentusiastene vann i munnen. Det tradisjonelle lofotfisket, som har tradisjoner 1000 år tilbake i tid, betyr høytidsstemning for både fiskere og gastronomer. Sesongen varer vanligvis fra januar til april, når skreien trekker inn mot Lofotens kyst for å gyte. Det årlige lofotfisket er en viktig del av øygruppens kulturarv. Flere aktivitetsbaserte turarrangører tar med nysgjerrige besøkende på fisketur, for så å fullføre dagen med et festmåltid tilberedt med dagens fangst. De aller fleste fiskevær arrangerer turer i sesong. Skitt fiske!
MER INFO:
Bli med på fisketur med blant annet xxlofoten.no, fra kr 845.
Foto: Runar Larsen
68.20860685, 13.915736955 Tran og trend
Med sauna på brygga, transmaking i bua og skiturer i Lofotfjellene, ligger verdens vakreste øyrike for dine føtter om du sjekker inn på Hattvika Lodge i Ballstad. Her bor man i tradisjonelle rorbuer, eller i splitter nye arkitektoniske pålehytter. Ballstad er også tranens vugge; her ble Möller’s Tran etablert i 1852, og den berømte fiskeleveroljen produseres fortsatt rett over viken. Så hva er vel mer passende enn å bli med på transmaking i Hattvika Lodges egen Tran Smake Bu?
MER INFO:
Hattvika Lodge skreddersyr aktivitetspakker for gjestene sine. Overnatting fra kr 2200 for to, transmaking er gratis for gjester.
Foto: Mari Bareksten
68.07143169999999, 13.54794656 Kulinarisk på Holmen
De siste årene har Lofoten fått et skikkelig kulinarisk løft. Holmen som ligger helt ytterst i Lofoten, er utvilsomt en av Lofotens aller beste restauranter. Kvaliteten holder skyhøyt nivå, med moderne retter og lokalt forankrede råvarer. Flere ganger i året kan man også spise «stjernemat» på Holmen. Verdenskjente kokker fra inn og utland overtar nemlig kjøkkenet ved Lofotens ende i kulinariske temahelger, et konsept de har kalt «Kitchen On The Edge Of The World». Men Holmen er også et smakfullt sted året rundt.
MER INFO:
På Holmen kan man også overnatte i tradisjonelle rorbuer eller i moderne dobbeltrom, fra kr 2990. 6-retters smaksmeny på Holmen hver lørdag, kr 1199.
Foto: Mari Bareksten
67.8869637, 13.01161727 Glamping med peis
Lyst til å se nordlyset fra en varm seng mens det knitrer i peisen? Sjekk ut Lofotens eneste glampingtelt, Flo Lofoten Eco Escape. Det grønne teltet nede ved fjæra i Rolvsfjorden et lite stykke utenfor allfarvei er en moderne versjon av en tradisjonell Sami Goathi – en litt mer solid versjon av en lavvo – og er utrustet med både dobbeltseng og vedovn. Men nesten like viktig: Teltduken er delvis gjennomsiktig, så du får full oversikt over den mørke arktiske himmelen selv når du er inntullet i både dyne og pledd.
MER INFO:
Valberg er en liten time fra Svolvær. Kr 2880 kr for to pers per natt, inkl. frokostkurv. flolofoten.no
Foto: Mari Bareksten
68.1980885, 13.89399168 Hippe Henningsvær
De siste årene har Henningsvær utenfor sørvestspissen av Austvågøy utviklet seg til å bli Lofotens svar på Grünerløkka, med gatekunst, koselige kafeer og nisjebutikker. Riktignok hvor oppbrettet lue og trange jeans må vike for turklær og klatreutstyr. Trevarefabrikken er byens kulturhus, med nye hippe hotellrom, konserter og yoga. Om vinteren arrangerer de også skiturer. KaviarFactory er et unikt museum for samtidskunst av internasjonal kaliber. Ta også turen innom ikoniske Klatrekafeen, som drives av Nord Norsk Klatreskole.
MER INFO:
Dobbeltrom på Trevarefabrikken fra kr 3000.
Foto: Mari Bareksten
68.1541872, 14.20725359 Vinterpadling
Havkajakk er en fantastisk måte å oppleve øyriket Lofoten på. Mange tror at det å padle havkajakk kun er en sommeraktivitet, men det er det altså ikke. Om vinteren er stemningen en helt annen, man ser den rå naturen med nye øyne og kommer tettere på både naturen og dyrelivet. Det kan bli riktig så dramatisk når havørna svever majestetisk gjennom lufta, oteren leker i vannkanten og spekkhoggerne kaster seg opp av havet. Lofoten Aktiv har erfarne kajakkguider og arrangerer alt fra halvdagsturer til 10-dagers turer, med transport fra Svolvær.
MER INFO:
Halvdagstur kr 1395. lofoten-aktiv.no
Foto: Mari Bareksten
68.21187259999999, 14.434113810 Sakrisøy
Restauranten Anitas Sjømat har Lofotens beste fiskeburgere, lysekroner av kortreist tørrfisk (!), og holder til på en bitteliten øy omkranset av «Bora Bora-klart» vann. Familien Gylseth har drevet med fisk helt siden Sven Kornelius Gylseth kjøpte det okergule fiskeværet mellom Reine og Hamnøy i 1889. Nothjellen som står stødig like bortenfor restauranten brukes fortsatt i produksjonen av både boknafisk, tørrfisk og klippfisk, på samme måte som den har gjort i hundrevis av år. I delikatessebutikken selges spiselige suvenirer, for den som vil ha med smaken av Lofoten hjem igjen.
MER INFO:
Rorbu fra kr 1800 per natt. sakrisoy.no
Foto: Mari Bareksten
67.9410865, 13.1106351Reisefakta
TRANSPORT
Lofoten har to flyplasser; Svolvær og Leknes. Hit flyr du med SAS og Widerøe via Bodø. Både SAS og Norwegian flyr til Bodø fra Oslo, herfra går det også hurtigbåt til både Svolvær og Moskenes. Det er også mulig å fly til Evenes flyplass med Norwegian og SAS, derfra tar det ca.2,5 time å kjøre til Svolvær. Hurtigruten anløper Svolvær, båtturen fra Bodø tar sju timer.
REISE RUNDT
Den letteste måten å ta seg rundt i Lofoten på er med bil. Hvis du ikke har med egen er det praktisk å leie bil i Svolvær, sjekk blant annet avis.no. Lofoten Vanlife leier ut 16 fargerike folkevogner fra 80-tallet, med sengeplass til opptil 4 personer. Pris fra kr 1500 per dag. For å reise kollektivt sjekk reisnordland.no.
OVERNATTING
I Lofoten er rorbuene det mest klassiske overnattingsalternativet og her er det mye å velge mellom. I Svolvær er Svinøya Rorbuer et godt alternativ, fra kr 1100. Nyvågar rorbuhotell utenfor Kabelvåg har Lofotspa, fra kr 2300. Både Holmen og Sakrisøy er et godt alternativ for dem som ønsker å kombinere rorbuferie med kulinariske godbiter. Trevarefabrikken i Henningsvær er Lofotens hippeste hotell.
LES MER
lofoten.info
Foto: Runar Larsen
68.2343088, 14.5682238LES OGSÅ:
– DETTE ER VERDENS BESTE MATRETT
Foto: iStock
63.4305149, 10.3950528Relaterte artikler
Mjøsa rundt på to hjul
Norges største innsjø er ikke større enn at man kan sykle hele veien rundt på en langhelg.
Aurlandsdalen for latsabber
Forfatter Marie Aubert oppdaget fjellturens glede først i voksen alder. Hun anbefaler både late og spreke å gå Aurlandsdalen i Vestland, som hun kaller en «skikkelig indrefilet av en tur».
Årets reisenyheter i Norge
Panoramahytter, elleville klatreturer og togtur god som gull er siste skudd på den tykke stammen av reiselivsnyheter i Norge.
Verden vil til Nord-Norge
Kald vinter i Norge er en het reisetrend for utenlandske turister.
Herlige opplevelser i vinter-Norge
De færreste blir født med ski på beina. Her er spennende forslag til spreke og spenstige vinter-opplevelser for den som helst styrer unna skisporet.
Det store blå
BLÅISGROTTA, NIGARDSBREEN: Det er ikke bare i havet at verden farges blå. Også under frossent vann skapes en helt magisk og blåfarget verden.