– Pust dypt inn og se mot havet, sier yogainstruktør Bowie Tongchum og strekker armene sine opp mot den lilla morgenhimmelen. 

Her er det verken Enya eller panfløyter på høyttalerne, men lydene fra en jungel som holder på å våkne. Det høres ut som om gresshoppene, gekkoene og fuglene synger i kor. 

På Kamalaya helt sør på Koh Samui kan du trene, meditere og spise deg til et sunnere liv i frodige og luksuriøse omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Den erfarne instruktøren geleider oss videre i posisjoner som nedoverpekende hund, krigerposisjon og solhilsen, men det aller viktigste er å fokusere på pusten. Innhaler gjennom nesen, mens du teller til fire. Hold pusten i åtte sekunder før du puster ut igjennom munn og teller til åtte. 

LES OGSÅ: DETOX I THAILAND

Yoga i jungelen

Badekulper omringet av jungel, digge basseng og en helt privat strand. Det er lett å finne roen. Foto: Mari Bareksten

Duften av mild røkelse henger i luften, og en svak vind slår inn mot yogapaviljongen, som ligger på en frodig åsside med utsikt over den thailandske gulf.  

Herfra slynger den prisvinnende helseresorten seg nedover i en tropisk hage med smaragdgrønne trær, velduftende blomster, fossefall, badebasseng, behandlingsrom og hinduistiske gudestatuer, helt ned til den fine og langgrunne stranden som er helt privat og avskjermet fra andre turister. 

At vi befinner oss på Koh Samui er lett å glemme. Her på den rolige sørsiden av den populære ferieøya får man følelsen av å være på en øde øy. Mellom treningsøktene kan man finne roen i en solstol, i en hengekøye eller i en liggehuske som er bundet til et tre på stranden. 

En fersk kokosnøtt eller detoxsmoothie er heller aldri langt unna, for på Kamalaya er det alltid flere på jobb enn det er gjester.   

Det er nesten som et slags utopi for kropp og sjel. 

LES OGSÅ: SPIS, ELSK OG LEV PÅ BALI

Finn ditt program

Ord som chakra, chiafrø og Qigong har plutselig blitt en del av mitt daglige vokabular, og for hvert minutt som går puster jeg litt dypere og litt roligere. 

Kanskje ikke så rart når jeg får opptil fire massasjer om dagen og når omgivelsene er spesialdesignet for å forbedre din helse.  

Det er daglige yogaklasser for alle nivåer, og hvis du velger programmet som fokuserer på yoga får du også flere private timer med yogainstruktør. Foto: Mari Bareksten

Sjekker du inn på Kamalaya kan du velge mellom ulike velværeprogrammer, som enten fokuserer på trening, yoga, livsendring, detox eller massasjebehandlinger, og som varer fra tre til 14 netter. Mitt program, syv dager med ”Relax and Renew”, fokuserer på det sistnevnte og er en reise igjennom verdens velværetradisjoner. 

Servicen på Kamalaya er i verdensklasse! Det er alltid flere på jobb enn det er gjester og alle de ansatte husker navnet ditt. Foto: Mari Bareksten

I tillegg til å få kroppens verdier målt i en såkalt BIA-test (bioelektrisk motstandsanalyse), skal jeg til to konsultasjoner med en naturlege, få én dypt rensende lotusskrubb, to oljemassasjer, to håndmassasjer, to fotmassasjer, én thaimassasje, én indisk hodemassasje, én ansiktsbehandling, to magemassasjer og tilbringe 2 x 30 minutter i en infrarød sauna som skal fjerne noen av kroppens avfallsstoffer. I tillegg står jeg fritt til å supplere programmet mitt med behandlinger som akupunktur, astrologi, stressmestring og reiki. 

LES OGSÅ: REISETRENDER 2021

For denne helseresorten er litt som du vil at den skal være, og så alternativ som du bare vil. Her blandes velværetradisjoner fra øst og vest, i noe som er en blanding av et ashram, en yogaretreat, et treningshotell og et sparesort. 

Noen kommer for treningens skyld, mens andre er her for å finne roen. Noen kommer for å takle søvnproblemer, andre for å håndtere sorg. Men filosofien er den samme: Et sunt og godt liv starter med en holistisk tankegang. 

Grønn oase

I tillegg til behandlingene har hotellets gjester fri tilgang til et stort treningssenter, en privat strand med både padlebrett og kajakk og en frodig spaavdeling, som har kalde og varme badekulper i tillegg til flere badstuer. Det er også gratis å bli med på fellestimene i aktiviteter som meditasjon, Qigong, Pilates, Tai Chi, vannaerobic og yoga. Og maten? 

Maten er helt fantastisk, og verdt besøket i seg selv, sier australske Annah Mirananda og tar enda en bit av den friske salaten hun selv har lagd.

På Kamalaya kan du trene, meditere og spise deg til et sunnere liv. Foto: Mari Bareksten

I den har nemlig hver ingrediens sin funksjon: Sjøgresset skal være bra mot aldring, hud og hår, mens kokoskjøttet skal være bra for hjernen. Sitrongresset er både antiseptisk og godt for fordøyelsen. 

Vi er på matlagingskurs med kokken Edmond Kwan for å lære mer om detox-mat og hvorfor det er så viktig med et sunt kosthold.

LES OGSÅ: VEGANSK MATTUR I TEL AVIV

– God helse begynner med maten du spiser, og det er grunnen til at sunn ernæring er en stor del av programmet på Kamalaya. For mat er medisin, sier Edmond som også sier han sprer god energi over maten han lager til gjestene. 

Edmond Kwan bruker sunne råvarer på kjøkkenet og inviterer de som vil på kokkekurs. Foto: Mari Bareksten

Matfilosofien på Kamalaya er det den tidligere Michelin-kokken Kai Müller som står bak, som nå er tilbake som kulinarisk leder og kjøkkensjef etter noen års pause. 

Rensing

Hvetegress-shot, sunne salater og smakfulle retter er stikkord om maten på Kamalaya. Foto: Mari Bareksten

Detox handler om å rense kroppen for avfallsstoffer.
– Bor du i en storby er dette mer nødvendig for kroppen, enn om du bor i skogen eller på en øde øy. Det kommer også an på hva slags mat du spiser, om det er ferdigmat eller mat lagd på gode økologiske råvarer, forklarer Edmond.
Faktorer som om man drikker alkohol, røyker, eller er utsatt for mye forurensing og stråling, spiller også inn.
– Et generelt tips er at om man bor i en storby, bør man gjennomføre én detox-kur i året. Men det aller viktigste er et sunt kosthold, året rundt, sier Edmond. 

LES OGSÅ: VEGGIEHOTELLER VERDEN RUNDT

Skal man klare det, er det jo viktig at maten også smaker godt. På Kamalaya, i motsetning til mange andre lignende steder med detox-program, får man også servert fast føde – ikke bare juice og shakes. Frokostbuffeen er i toppklasse, lunsjrettene kommer i gode porsjoner, og tre-retters til middag er en norm, uansett om du følger et detox-program eller ei. På menyen står alt fra den ferskeste fisk til spicy thaicurry og vietnamesiske vårruller.

– Gjestene våre skal i tillegg til å rense kroppen være aktive, og da trenger man ordentlig mat, sier Edmond. 

Helhetsterapi

På Kamalaya helt sør på Koh Samui kan du trene, meditere og spise deg til et sunnere liv i frodige og luksuriøse omgivelser. Foto: Mari Bareksten

At maten skulle spille en viktig rolle på Kamalaya, var ekteparet og gründerne Karina og John Stewart alltid klare på. Det var på en måte det som brakte dem til øya i utgangspunktet. John, en tidligere munk, og Karina, doktor i kinesisk medisin, hadde lenge hatt en drøm om å åpne en holistisk helseresort som kunne forene kunnskapen de hadde om meditasjon, helse, mat, samt både vestlige og østlige behandlingsformer – men de hadde ikke funnet riktig sted.

– I år 2000, mens vi bodde i India, ble jeg alvorlig syk, forteller John. 
Kona tok ham med til et ayurvedisk sykehus, hvor han skal ha blitt oppfordret til å spise en bestemt frisk urt hver dag. Urten det var snakk om var sjelden, men vokste i Thailand. Paret dro derfor til Koh Samui.
– Og ikke lenge etter var jeg på bedringens vei, hevder gründeren.
En dag gikk han gjennom jungelen for å komme seg til en øde strand, og kom over en grotte som munkene i området brukte å meditere i.
– Det minnet meg om mine 16 år som munk i India, ved foten av Himalaya, hvor jeg blant annet levde i en grotte i ett helt år, forteller John, som tok det som et tegn på at det var akkurat her de skulle starte Kamalaya. 

Meditasjonsgrotten er et magisk sted om kvelden. Foto: Kamalaya

Det luksuriøse spahotellet ble bygd rundt meditasjonsgrotten , som fortsatt brukes av både gjester og munker til å meditere i. Hver kveld lyses den opp av telys, røkelse og ofringer. 

Et magisk sted å sitte og høre på jungelens lyder, før man trekker seg tilbake til hotellrommet og legger hodet på puta, som man har valgt selv fra resortens putemeny (!). 

LES OGSÅ: 10 SPARETIPS TIL DRØMMEREISEN

Massasjeland

Det er ingen tvil om at ting ligger til rette for å pleie både kropp og sjel på Kamalaya. Etter ti massasjebehandlinger knyter jeg sarongen rundt kroppen for siste gang og spaserer med ekstra lette skritt ned til det frodige velværesenteret. Thailand har lange velværetradisjoner og at jeg har vært i gode hender, er det ingen tvil om: Resorten har mottatt flere priser og ble blant annet kåret til verdens beste destinasjonsspa av det anerkjente reisemagasinet Condé Nast i fjor. 

Massasje i massasjeland. Foto: Mari Bareksten

Nakkestivheten min er borte, jeg har mer energi, kroppen føles bedre og jeg er betraktelig lettere til sinns enn jeg var for én uke siden. 

– Se jeg kan bøye kneet mitt, sier Jeanie Bunker som sitter og nyter en kopp ingefærte etter en thaimassasje. 

– Jeg har ikke kunne gjøre dette på over 20 år, fortsetter hun og sier hun krysser fingrene for at jeg får samme massør. 

Det er fjerde gangen hun og moren på 80 er på Kamalaya. 

– Grunnen til at jeg kommer tilbake gang på gang er fordi jeg ser det som en investering i min og moren min sin helse. I tillegg til at det er veldig deilig å være her, så lærer vi teknikker som vi også kan gjøre hjemme, både når det gjelder trening, meditasjon, pusteøvelser og matlaging, sier hun i det Pompanip Makai kommer for å hente meg. 

– Der var du heldig, sier hun og nikker mot thaimassøren. 

– Men veien til velvære er ikke alltid en dans på roser, det kommer til å gjøre vondt, advarer hun. 

Da er det enda godt jeg har lært å puste. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN