SE LISTE OVER ISTRIAS BESTE STRENDER NEDERST ELLER I FAKTABOKSEN TIL HØYRE

– Det er langs Cape Kamenjak du finner de fineste strendene og det klareste vannet på hele Istria, sier Danijel Sestan (41) i det vi ruller inn i det grønne naturreservatet. 

Han jobber som sykkelguide for selskapet Bike Istria, som tilbyr sykkelturer flere steder på den kroatiske halvøya. Men i dag er det altså Cape Kamenjak som står for tur. Som sykkelturist eller fotturist er det gratis inngang til naturreservatet, mens bilister må betale. Vi sykler derfor rett forbi betalingsbommen. 

Solen varmer, men de grønne pinjetrærne langs sykkelstien gir deilig skygge. 

– Sykler man hele odden i et strekk tar det cirka én time, men da går man glipp av veldig mye, sier Danijel som har lagt opp en rute med mange og varierte stopp. Inkludert noen overraskelser.

Vi opplever Cape Kamenjak fra sykkelsetet. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: KROATIAS 10 BESTE ØYER
FOTTURPARADISET

Jurassic Park

– Har du sett et dinosaurspor før, spør sykkelguiden i det vi fører rattet ned mot kysten. 

Istrias historie strekker seg nemlig tilbake til dinosaurenes tid, og ved Pinižulestranden er det faktisk mulig å bade rett ved siden av et dinosaurfotspor. Fotsporet er markert med sort maling på kalksteinklippene og måler flere meter fra hæl til tå. Et morsomt minne fra da dinosaurene vandret i disse trakter. Rett ved siden av det store fotsporet ligger et kjærestepar og dupper i det turkise vannet på hver sin bademadrass. Paleontologi og livsnyteri i skjønn harmoni. 

I naturreservatet kan du blant annet bade ved et gigantisk dinosaurspor. Foto: Mari Bareksten

Naturreservat

Istria, som er den aller største halvøya i Adriaterhavet, har 445 kilometer kystlinje med strender i alle former og størrelser. Øyas vestside har flere turister enn på den rolige østsiden. Steinstrendene er i flertall, men det er også klippestrender, badebukter og noen få sandstrender, som Bijeka i Medulin og Lanterna utenfor Novigrad. Hele halvøya omkranses av turkist saltvann, men det aller klareste vannet finner du altså rundt Istrias sydligste spiss. 

Og også her er det en stor variasjon av strender, fra avskjermede badeviker til familievennlige steinstrender og snorklestopp. Plovanije og Mali Porticer sykkelguidens favoritter.Og for hver kilometer vi tråkker kommer vi til en ny strand, hvor badegleden er stor. 

SOL, STRAND OG SCOOTER

Klippehoppere

Hoppe fra klippene? Cape Kamenjak er et badeparadis! Foto: Mari Bareksten

– Det gir meg skikkelig adrenalinkick å hoppe fra klippene, sier 25 år gamle Adrian og slenger seg ut fra kanten i en salto. 

Vi har nettopp parkert syklene våre utenfor den legendariske jungelbaren Safari Bar hvor også Istrias mest kjente klippe ligger. Og her oser det av testosteron. 

Klippen er formet som en hestesko, med dypt vann i midten, og det er rundt ti meter ned. 

Hopperne utfordrer hverandre i nye og mer avanserte triks, til tilskuernes store fornøyelse. 

Et par kajakkpadlere har også stoppet opp for å se. For Cape Kamenjak er en aktiv odde, og ikke bare for syklister og klippehoppere. I tillegg til åpadle kajakk langs klippene, er det gode forhold for windsurfing og kiting på østsiden. Man kan også gå rundt hele odden til fots.

Selv hopper vi på sykkelen igjen. Denne gangen mot noe leskende å drikke. 

LES OGSÅ: KROATIAS SKJULTE OG SMAKFULLE PERLE
SOMMERENS 15 BESTE REISER

Hemmelig strandbar

– Nå fortjener vi en iskald øl, sier Danijel og sier han skal ta oss til en hemmelig strandbar. Siden Cape Kamenjak er et naturreservat er det verken hoteller eller hus her, kun et knippe strandbarer som serverer øl og enkle lunsjretter. Derfor har odden en herlig avslappende stemning. 

– Velkommen til Portich Beach Bar, sier bareier Vanja Korach (33) og tapper en øl, som er så kald at det dugger på glasset. 

Strandbaren ligger i skyggen av pinjetrærne og fra høyttalerne spilles det rolig loungemusikk. 

Cape Kamenjak er en naturskjønn perle på tuppen av Istria. Foto: Mari Bareksten

Fremfor oss ligger den lille stranden Mali Portic, som er naturreservatets eneste sandstrand. 

I den lune bukten som omkranser den har også et par seilbåter kastet anker.

– Živjeli, sier Danijel og hever det iskalde ølglasset. Pilsen smaker ekstra godt etter noen kilometer på sykkelsetet.Og etter pustepausen har sykkelguiden kun en ting igjen på programmet. Nå er det vår tur til å bade. I et klinkende klart badevann med flerfoldige turkise nyanser. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN