Byen i palasset. Diokletians palass er et av Kroatias høydepunkt, et imponerende minnesmerke og UNESCO verdensarv. Fire av de gamle sfinxene står fortsatt.
Foto: Marte Veimo

Byen i palasset!

Billedskjønne Split ligger på enden av et nes, omringet av høye fjell, vakre skoger og det blå Adriaterhavet. I dag er dette den nest største byen i Kroatia med 220 000 innbyggere, og et godt utgangspunkt for øyhopping eller aktiviteter i sentrale Dalmatia.

Men opprinnelig var kjernen av dagens Split et palass bygget for én mann – den romerske keiseren Diokletian; 30 000 kvadratmeter stort, 26 meter høyt. Likevel er det ikke helt lett å oppdage.

Hele byen er et museum

Vi peiler oss mot sentrum og vandrer rundt i den koselige gamlebyen bygd av hvit stein og marmor i søyler og trapper. Vi kikker inn i små butikker i de smale gatene og passerer en statue, som merkelig nok ligner en egyptisk sfinx. Men hvor er det store palasset?

Vi tar en ekstra titt på kartet – sammenligner med terrenget – og skjønner plutselig at vi sitter på kafé – midt i keiserens palass!

Historisk sted. Opprinnelig var kjernen av Split et palass bygd for én mann. I dag utgjør det gamlebyen av Split med butikker, kafeer og tre tusen av Splits innbyggere. Foto: Torild Moland

– Mange som kommer til Split blir litt skuffet over at de ikke finner store monumenter og berømte museer å besøke, forteller den lokale guiden fra Split Walking Tours.

– Men det er jo ikke sant – her er et av de største og best bevarte minnene verden har fra romertiden – og det koster ikke en gang noe å komme inn, sier hun.

LES OGSÅ: FORELSKET I ROVINJ

Gresk marmor

Palasset stod ferdig til keiser Diokletian pensjonerte seg i 305. Han var sannsynligvis født i fattige kår her i Dalmatia-regionen i Kroatia, men kjempet seg oppover rekkene i den romerske hær – helt til han var på toppen. I en periode var han enerådende over hele Romerriket. Det var muligens da det tippet over for ham – det antas nemlig at han var paranoid, blant annet trodde han at han var sønn av den romerske sjefsguden Jupiter.

Restaurant. Mange av restaurantene i Split holder høy kvalitet og ligger i utrolig koselige omgivelser – som Ćiri Biri Bela. Foto: Torild Moland

Derfor er det vel naturlig at han sørget for å få bygd et stort palass i sine hjemtrakter for seg og sin familie – pluss soldater og tjenere – til sin tid som pensjonist. Diokletian sparte ikke på noe. Hovedingrediensen i bygget er hvit stein fra øya Brac like utenfor Split. I tillegg hentet han marmor fra Hellas og Italia, samt søyler og, ikke minst, 12 sfinxer fra Egypt!

Fire og en halv av dem er fortsatt bevart.

Ny by i byen

Selv om Diokletians palass er blant de best bevarte minner fra romertiden, er det ikke så tydelig romersk, i alle fall ikke for turister med et utrenet øye. For det er ikke bare den gale keiserens historie som er skrevet i veggene. Etter romertiden ble palasset forlatt, før flyktninger fra naboområdet Salona barrikerte seg på innsiden av murene på 700-tallet. Derfra vokste byen Split frem – både på innsiden og på utsiden av keiserens vegger.

Havnebyen. Langs hele havnepromenaden er det masse fine kafeer og utesteder.
Foto: Ronny Frimann

I alt er det kommet opp ca. 200 nye bygninger inne i borgen etter keiserens tid, og gatene og plassene har dermed krympet betraktelig i utstrekning. Nå er det imidlertid stopp for utbyggingen. Palasset ble vernet av UNESCO i 1979, og beboerne har begrensede muligheter for å pusse opp. Men populært er det – kvadratmeterprisen på boliger i palasset ligger på nivå med Oslo Vest.

Verdens minste katedral

«Jupiters sønn» så det som en viktig oppgave å utrydde kristendommen. Det var blant annet under hans regime at Lucia, senere Santa Lucia, ble tatt av dage. Dette har også vært med på å sørge at det ikke er så mye igjen fra Diokletians tid. En biskop tok hevn ved å beordre alle gjenstander etter keiseren ødelagt.

Strandby. Bo gjerne noen minutter utenfor sentrum, da får du by og badeliv i ett. Foto: Apollo

Men keiserens mausoleum ble berget ved å bli vigslet til kirke: Én manns mausoleum ble til hele byens katedral. Om enn ikke så stor; den lille kirken på borgens hovedplass, Peristil, reknes for å være verdens minste katedral. Fra dens tårn får vi byen i fugleperspektiv, og herfra er det lettere å skille den gamle byen i palasset fra den nye som har vokst opp rundt den.

LES OGSÅ: FERIE MED SJARM I HISTORISKE SPLIT

Trend og tradisjon

For det er klart, Split med sine 220 000 innbyggere har ikke bare vokst inne i palasset, men også langt utover de fire murene som utgjør kjernen i sentrum. Og det er på utsiden at dagens Kroatia synes best. Langsmed den ene muren går hovedhandlegaten, langs den andre ligger markedet med lokale husflidsprodukter og grønnsaker. Og foran den sørlige enden, ved sjøen, går promenaden, som fikk en ansiktsløfting for noen år siden. Et nytt skinnende marmorgulv er lagt, rekreasjonsområdet er preget av moderne arkitektur og fancy kaffebarer.

Kjøp lokalt. Husk å kjøpe med deg lokale suvenirer, da støtter du det lokale næringslivet direkte! Foto: Croatia Tourism

– Promenaden er et viktig antikommunistisk element, forteller guiden. Den fungerer som et fellesrom og som en cat walk. For i motsetning til Diokletian, som forlangte at de han tok imot i audiens måtte ligge på gulvet med ansiktet ned for ikke å se, ønsker befolkningen i Split både å se – og bli sett.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN