Det har allerede samlet seg en gjeng hobbyfotografer nede i havnen. Alle står klare med kameraer og telefoner for å ta det klassiske bildet av Rovinj i solnedgang. Det er nå byen er på sitt aller vakreste.

MALERISK: Solnedgangene ved Rovinj er blant naturens vakreste kunstverk. Foto: Mari Bareksten

Å beskue gamlebyen fra utsiden, er som å se et malerskrin av pasteller og varme farger. I horisonten får vi øye på en lokal fisker i en liten robåt som har tatt med seg noen turister på solnedgangscruise. Skrur vi tiden 20 år tilbake hadde hensikten med toktet vært å få fisk på kroken. Da var Rovinj fortsatt en søvnig fiskerlandsby, uten stilige designhotell og gourmetrestauranter.

Men til tross for alle som har latt sin elsk på den romantiske byen, har den på ingen måte mistet sin sjarm. Det er fortsatt veldig lett å la seg bedåre av en av Kroatias mest Instagramvennlige byer.

LES OGSÅ: TIL TOPPEN AV ISTRIA

Romantisk småby

Vi er veldig glad i farger og estetikk, derfor elsker vi Rovinj. Vi har reist mye rundt i Kroatia og dette er desidert den vakreste byen. Den gir oss stemningen av å være i Italia, bare at prisnivået er lavere, røper Kaare Lundbye (57) mens han nyter en iskald øl på en uteservering i havnen med kona Gitte (57).

FORELSKET I ROVINJ: Kaare og Gitte Lundbye har latt seg sjarmere av Rovinj og har besøkt byen flere ganger. Foto: Mari Bareksten

Dette er sommeren før covid-19 stenger hele Europa. Etter ølen spiser paret sen lunsj på sin faste sjømatrestaurant Bistro Ancora, etterfulgt av et besøk innom Atelier Inter Arte og til sin yndlingskunstner Emira Demiri. Det er fjerde gang det danske ekteparet besøker byen, og de har allerede planlagt neste tur. 

LES OGSÅ: LANDLIG LYKKE I KROATIA

At Rovinj gir italienske fornemmelser er ikke rart. Istriahalvøya ligger helt nord i Kroatia, kun en liten time fra Italia, så den italienske innflytelsen er stor. I tillegg har byen tidligere vært under både romere, venetianere og italienere, og mange av innbyggerne snakker fortsatt italiensk. 

Rovinj er altså en perle av de sjeldne; den perfekte kombinasjonen av to av Middelhavets deiligste land. 

Sjarmerende gamleby

FASJONABEL BY: Gamlebyen i Rovinj er også et utmerket sted å shoppe, utenfor butikkene henger alt fra designriktige smykker til flagrende kjoler. Foto: Mari Bareksten

Rovinj var opprinnelig en klippeøy, men kanalen som skilte den fra fastlandet ble fylt igjen for mer enn 200 år siden. Da hadde byen vokst seg ut over den lille øyas grense. Men gamlebyen har klart å bevare sitt gamle, opprinnelige preg.

De trange brosteinssmugene snirkler seg oppover som en labyrint fra havnen, med sjarmerende små hus i gule, lyserosa og oransje fargetoner. Utenfor butikkene henger designriktige smykker og flagrende kjoler. I sidegatene er det kreative atelierer, romantiske uteserveringer og små boutiquehoteller. På toppen av gamlebyen troner 1700-tallskirken St. Eufemia, som er navngitt etter byens skytsengel. Kirketårnet strekker seg 60 meter opp mot den varme solen, og fra toppen har man enestående utsikt over gamlebyens terrakottafargede hustak, samt ut til badeøyene Crveni Otok og Sveta Katarina som kan nås med ferge.

LES OGSÅ: VASTO – ITALIAS SKJULTE PERLE

Har man lyst til å kjøle seg ned i Adriaterhavet uten å ta ferge er det flere klipper man kan bade fra i sentrum, blant annet badepavilijongen Plaža Balota med trapper ut til vannet og klipper man kan hoppe fra.

SOL & BAD: De siste årene er Rovinj også blitt en het badedestinasjon, med hoteller ved Adriaterhavet. Foto: Mari Bareksten

Shopping for fremtiden

I Rovinj får du både bad og by. De siste årene har også shoppingtilbudet blitt langt bedre og strekker seg i dag langt utover suvenirer og keramikk. Byens italienske innflytelse i kombinasjon med at Rovinj stadig får besøk av flere kvalitetsbevisste og pengesterke turister har gjort at flere italienske designere har åpnet butikker i Rovinj. 

– Vi lager bærekraftig mote av gamle fiskenett og havavfall, sier Chiara Fumagalli (46) som driver SALT sammen med Luca Franchini (46) – en konseptbutikk som finnes to steder i Rovinj. 

Den italienske motedesigneren Luca Franchini driver konseptbutikken SALT. Foto: Mari Bareksten

Mens Chiara er utdannet marinbiolog er Luca motedesigner, sammen har de et brennende engasjement for miljø og bærekraftig mote. Begge er fra motebyen Milano. 

 – Å lage og selge bærekraftige, etiske plagg av kvalitet som varer lenge er veldig viktig. I SALT-kolleksjonen vår bruker vi stoffet Econyl, et nylonstoff utelukkende laget av avfall fra havet. Vi henter også mye inspirasjon fra Rovinj i designet vårt, som byens tidløse skjønnhet og vakre fargepallett, forteller Chiara. 

– Rovinj har alt man drømmer om når man tenker sommer i Middelhavet. Byen glitrer av «Dolce Vita», legger Luca Franchini til. 

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP KRETA

Smaken av Istria

Det er ingen tvil om at man lever det søte liv i Rovinj, også kjent som en av Kroatias mest smakfulle byer. Her kan du fortsatt kjøpe fisk rett fra fiskebåtene, men for de aller beste matopplevelsene er det best å sjekke ut en av sjømatrestaurantene langs promenadegaten Ul. Sv. Križa.

SJØMAT: La Puntalina regnes for å være byens beste sjømatrestaurant. Foto: Mari Bareksten

– Vi får fersk sjømat fra lokale fiskere hver eneste morgen, sier kokken Andrej Ivansick Plenki (31) og serverer en vakker dandert tallerken med havabbor og grillede reker. 

LES OGSÅ: I TRØFFELLAND

I glasset får vi en fruktig hvitvin fra en vingård i nærheten.

Antonella Kozlović (46) driver Kozlović, som er Istrias mest anerkjente vingård. Her plukkes alle vindruene for hånd. Foto: Mari Bareksten

La Puntalina regnes for å være byens beste sjømatrestaurant og har desidert Rovinjs vakreste beliggenhet, hvor bordene langs klippene er dekt opp med hvite duker. 

Både den historiske og geografiske nærheten til Italia er til å spise opp. Menyen kryr av deilige retter, hvor alt fra trøflene til olivenoljen som blir brukt kommer fra Istria. I tillegg har den smakfulle halvøya Istria som går under kallenavnet «Det nye Toscana» lange vintradisjoner, og derfor mye god lokal vin. Tilgangen på gode lokale råvarer gjør at restaurantene i Rovinj holder skyhøy kvalitet.

Barene og restaurantene ligger helt nede ved vannet. Foto: Mari Bareksten

I tillegg til sjømatsrestaurantene nede langs klippene bør gastronomer også sjekke ut smaksmenyen til Monte, en av få kroatiske restauranter med stjerne i Michelinguiden. Også kjøkkenet til Brasseri Adriatic på Hotel Adriatic imponerer, med mat inspirert av den franske rivieraen. 

LES OGSÅ: ALBANIAS RIVIERA

Klippebarer med hippiestemning

Solnedgangene ved Rovinj er verdenskjente og det perfekte stedet for å avslutte kvelden er på den fargerike klippebaren Mediterraneo, hvor både møbler og pynteputer er dekorert i knæsje farger og pastell. Sett deg ned i en turkis sakkosekk med en frisk cocktail i hånden, og nyt synet av bølgene slår inn mot klippene.

KLIPPEBARER: Slå dere ned på en av klippebarene og nyt et glass champagne eller en cocktail mens solen går ned. Ivana Majuran (27) og Lana Kustec (27) koser seg i solen på den fargerike klippebaren Mediterraneo. Foto: Mari Bareksten

Den spennende drinkmenyen bestemmes ut ifra hvilke råvarer som er i sesong; akkurat nå er det granateple. Dette er selve essensen av den maleriske byen: På samme måte som Paris er kjent for jazzklubber og New York er kjent for takterrassebarer, er Rovinj kjent for sine klippebarer.

KLIPPEBARER: Mediterraneo er en fargerik bar med hyggelig service og uforglemmelige solnedganger. Foto: Mari Bareksten

Baren ligger så nærme vannkanten at det er flere som sniker inn et kveldsbad i samme slengen. Og mens den ildrøde solen går ned i horisonten, skal det godt gjøres å ikke bli betatt av Rovinj.

ISTRIAS STJERNE: Rovinj er Istriahalvøyas vakreste og mest smakfulle by – med høydepunkt som fargerike klippebarer, sjarmerende boutiquehotell, bra shopping og fantastiske solnedganger. Foto: Mari Bareksten

Enten om du står på kaia og tar bilder eller sitter tilbakelent på en klippebar.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN