Store, stødige kastanjetrær blander seg med bøk og skaper en sval grønn tunnel det er behagelig å vandre i, spesielt når temperaturen i solen er opp mot 30 grader. 

Vi er halvveis opp til toppen av Istria, men foreløpig ingen horisonter å se. 

– Vi har hørt at utsikten fra toppen er helt magisk, sier tyske Cosima Weisz (28) som tar seg en liten drikkepause på en trestubbe.  

Hun og kjæresten Philip Steger (24) har tatt et opphold fra badeferien for å bestige fjellet Vojak, som måler 1401 meter over Adriaterhavet. 

Barnemat i både norsk og tysk sammenheng.

Det er mulig å velge ulike ruter til toppen. Bruk en time, eller fire dager! Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: FOTTURPARADISET

Grønt fotturområde

Det gamle steintårnet på toppen ble bygget av fjellklatrere i 1911. Foto: Mari Bareksten

Istrias høyeste fjell ligger i naturparken Učka, som er halvøyas fineste fottursområde. Og skal vi tro legenden, huser parken også mange grønne feer. 

Kanskje er det de som har fortryllet området med flott og kontrastfull natur? 

Her er det buldrende fossefall, spisse kalksteinsklipper og grønne raviner. Og er du heldig kan du se både kongeørn og vandrefalk fra toppen. Det er også verdens eneste sted man finner den sjeldne Učkablomsten, som ligner litt på en blåklokke. Nærheten til havet er det som gjør fjellområdet unikt. 

TILBAKE TIL NATUREN
FJORD OG FJELL

Ulike ruter

Den enkleste veien til toppen er å starte i Poklon, hvor det tar en drøy time å nå toppen. Hvis man vil gå hele veien fra hav til fjell, kan man starte fra stranden Medevja. Da tar turen rundt seks timer tur/retur og kan avsluttes med et velfortjent og forfriskende bad. Et tredje og tyngre alternativ er å følge en del av Via Dinaricas blå rute fra Savudrija til Vojak og videre til Matulji. En tur som tar rundt fire dager.

Kroatias vakreste utsikt! Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: KROATIAS 1O BESTE ØYER

Steintårnet

– Wow, utbryter Philip i det han når toppen. 

Der står også et gammelt steintårn, bygget av fjellklatrere i 1911. 

Derfra har vi 360-graders utsikt til flere land: fra Slovenia til Sveits. Til Velabitfjellene og over den vakre Kvarnerbukta. På klare dager kan man se helt til Venezia og til Dolomittene.

Man trenger altså ikke alltid nå de villeste høydene for de beste utsiktene.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN