VI vandrer blant annet gjennom flott natur, vingårder og gamle vindmøller. Foto: Ida Anett Danielsen

– Visste dere at Paros var Kykladenes navle før i tiden?, spør Christoforos Korovesis (50).

I følge vår guide fra Paros Hikes var det her de som seilte ut fra Svartehavet til Middelhavet for tusenvis av år siden møttes. Veien vi nå går på, kalt The Byzanthine Way, er en av de gamle vandringsledene som blant annet brakte øyene Paros og Naxos sammen. Med utgangspunkt i øyas gamle hovedstad Lefkes har vi vandret ut i et grønt terreng preget av vindmøller, forfalne olivenlunder og steintrapper som strekker seg oppover åsene.

Paros er langt fra uoppdaget, og turister har lenge valfartet hit for å slappe av med sol og strand. Men ikke alle vet at øya også byr på flust av flotte fotturruter.

Turen starter med sightseeing og historietime i Lefkes, øyas gamle hovedstad. Foto: Ida Anett Danielsen

– Turister må forstå at Paros er mye mer enn sol, strand og paraplydrinker, sier Christoforos i det vi beveger oss opp mot en høyde.

Derfra har vi utsøkt utsikt over et knallblått Egeerhav badet i sol.

– Bare se deg rundt, er ikke dette bedre enn en hvilken som helst strand?

Flere av rutene på øya er merket, men det beste er å gå med guide. Foto: Ida Anett Danielsen

Lokal piknik

Etter noen timers vandring tar vi inn på Agia Kyriaki-klosteret. Dette er et av de best bevarte eksemplene på munkeklostre fra senmiddelalderen i Kykladene. Her disker vår guide opp med lokal risotto, anis– og korianderbrød og ost fra Naxos.

Turen avsluttes med piknik i solmedgang på Agia Kyriaki-klosteret. Foto: Ida Anett Danielsen

Middagen akkompagneres av rødvin og oregano som vi har plukket med oss på veien. Vi avslutter den drøye mils lange vandringen med å gå inn til Lefkes igjen i stummende mørke. Men på himmelen lyser stjernene klarere enn på lenge. Både Store-Bjørn og Orion viser seg fram mens vi spaserer den siste biten tilbake.

Vakrere blir det nærmest ikke.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN