Den sorte trøffelhunden Nera snuser seg fram mot de sagnomsuste godbitene og begynner å grave med potene ved siden av et eiketre.
Trøffelbonden Miro Kotiga løper bort til hunden og tar den ruglete delikatessen opp av jorden.
– Tartufi, sier han stolt.
Vi har allerede startet dagen med trøfler til frokost, som er en selvfølge i disse trakter.
Og nå er vi dypt inne i den trøffelrike Motovunskogen for å sanke vår egen lunsj. Med god hjelp fra en logrende retriever.
Skogen vi befinner oss i er et av verdens beste områder for både hvite og sorte trøfler, som er to av verdens mest eksklusive råvarer med en kilopris på opp mot 40 000 kr.
Trøffelparadis
Neras luktesans er én million ganger bedre enn vår. Og det går ikke lang tid før hun begynner å grave på ny.

Den klumpete soppen hun lukter lever i symbiose med treets røtter, og ifølge romersk mytologi ble den skapt da gudenes konge Jupiter kastet et lyn i et eiketre.
Når trøflene er modne gir de fra seg en helt spesiell duft. Det var kanskje denne lukten som lenge gjorde at Istrias bønder brukte de illeluktende «potetene» de fant i skogen som grisemat, til tross for at italienerne anså de som en delikatesse.
Alt dette endret seg da en bonde fant verdens største hvite trøffel i Motovunskogen for 20 år siden, og satte Istria på trøffelkartet.
Fra jord til bord
På gårdens vakre utekjøkken er kona til Miro allerede godt i gang med å kakke egg.
– Min favoritt er eggerøre med trøffel og parmesan, sier Mirjana Kotiga (53) og begynner å vispe.
Langbordet er dekt i trøffelens ånd. Olivenoljen er infusert med både hvit og sort trøffel og som forrett får vi en crispy toast med trøffelpaté. Og vår kulinariske reise i trøffelland stopper ikke der, for vi har enda ikke spist middag.

Duften følger oss hele veien opp til middelalderlandsbyen Motovun, som er en drøm for foodies og feinschmeckere. Her selger delikatessebutikkene et hav av trøffelprodukter og alle restaurantene har trøffel på menyen.
Boutiquehotellet Hotel Kaštel huser en av landsbyens beste restauranter og fra uteserveringen har vi vakker utsikt over skogen vi nettopp har vært på jakt.
Tynne flak av fersk trøffel drysses over smakfulle retter og pares med vin fra vingårder i nærheten.
For i Motovun får man trøfler til både frokost, lunsj og middag. Til både forrett, hovedrett og dessert.