Charternyheten Albania er blant annet kjent for sitt krystallklare badevann og rimelige prisnivå. Her er det bare å hoppe i det! Foto: Runar Larsen

Vinteren er fortsatt på gang her på berget, og for de solhungrige blant oss kan det virke frustrerende lenge til sommerferien. Men den kalde, fine tida er også en perfekt anledning til å planlegge årets store reise, og for de store turoperatørene er salget av sommerferier for lengst i gang. Hvor går så ferden i år?

LES OGSÅ: 17 TIPS TIL SOMMERFERIE PÅ BUDSJETT

Gode klassikere

– Rhodos og Kreta ser ut til å seile opp som favoritter. Mallorca er en stabil vinner år etter år, med meget gode hotell, tapas og god vin, shopping og blant Middelhavets beste strender. Men også sommerreiser til Kanariøyene selger godt, sier Siri Røhr-Staff, kommunikasjonssjef i Ving.

Også Kroatia har for lengst blitt en favoritt blant norske badeløver, og interessen for den kroatiske skjærgården er fortsatt økende.

TO HJUL: Mange av den kroatiske skjærgårdens øyer er perfekte å utforske på to hjul. Så også Brac. Foto: Ida Anett Danielsen

Mange av den kroatiske skjærgårdens øyer er perfekte å utforske på to hjul. Så også Brac. Foto: Ida Anett Danielsen

– Kroatia er fortsatt ekstremt i vinden, og vil øke ytterligere. Nordmenn har virkelig forelsket seg i det landet, og etterspørselen er latterlig høy – det er utrolig gøy, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

10 TIPS TIL MAKARSKAS RIVIERA

Nye reisemål

Men mange velger reiser til litt mer utradisjonelle reisemål i sommer, og nå er også nabolandet Montenegro i ferd med å komme inn i varmen.

– Montenegro er en spennende nyhet som jeg tror det norske publikum kommer til å ta vel imot. I tillegg til å ha fantastiske strender, en rik historie og veldig god mat, lokker landet også med et lavt prisnivå, sier Røhr-Staff.

I Montenegro er badebyen Budva den største favoritten. Her får du både fine strender og en koselig gamleby. Foto: Ving

Kombinasjonen av solgaranti og rimelige priser er en tendens som går igjen hos mange. Kommunikasjonssjef i Tui, Nora Aspengren, melder om sterk vekst i bestillinger til Bulgaria, et land hun mener er både billig og bra.

– Mye av dette kommer av at man har investert mye i produkttilbudet der og oppgradert hotellene betydelig. Det har vært en enorm utvikling her de siste årene. I Bulgaria får man nå mye kvalitet for pengene, mener Aspengren.

Tyrkia tilbake

Men den store gladnyheten på charterprogrammet denne sommeren er en gammel klassiker. Etter noen tunge år ser det også ut til at turiststrømmen til Tyrkia øker.

Alanya er klar for å ønske turistene tilbake igjen. Foto: Runar Larsen

– Tyrkia er helt klart på vei tilbake. Vi så tendenser til dette allerede på tampen av fjorårssommeren, hvor antall søk på reiser til Tyrkia økte. Den trenden forsterket seg utover høsten. Derfor har vi økt kapasiteten til Tyrkia med 50 prosent til neste sommer, sier Siri Røhr-Staff.

Også Tui melder om doblet kapasitet for den kommende sommeren, og selv om det er langt igjen til Tyrkia-feber ser det altså ut til at landet gjør et etterlengtet comeback som reisemål.

Alanya byr blant annet på på hyggelig havneliv, gode hotell og god mat. Foto: Runar Larsen

– Tyrkia er vårt absolutte stjerneskudd i sommer, bemerker Nora Aspengren.

Det er godt nytt for både den lokale turistnæringen og nordmenn som har blitt glade i det nydelige landet. Enn så lenge er det badebyene Side, Alanya, Kemer, Turkler, Belek og Manavgat som har fått plass på charterprogrammet.

LES OGSÅ: TYRKI–JA

Spennende nyhet

Til sommeren kan du for første gang dra på charterferie til Albania. Det litt ukjente landet mellom Montenegro og Hellas har fenget oppmerksomheten til stadig flere turister de siste årene, og mange har reist til det spennende landet via Korfu. Nå tilbyr Apollo charterfly direkte til hovedstaden Tirana, som er tre kvarters kjøring fra strandbyen Durres.

Strendene i Albania er vakre og ikke fullt så folksomme som ellers i Europa, enda. Foto: Runar Larsen

– Salget av reiser til Albania går over all forventning. Det tyder på at nordmenn er eventyrlystne og nysgjerrige, vi vil utforske og oppleve nye reisemål og er ikke redde for å ta litt sjanser, og det er jo kjempepositivt, sier Apollos kommunikasjonssjef Beatriz Rivera.

FLERE REPORTASJER OM SOL OG BAD

Private basseng

Reisetrender handler ikke bare om forskjellige land. Tendensen er nemlig at mange turister ser etter det lille ekstra, særlig når de velger hotell. Økt etterspørsel etter private basseng og hotell av høyere standard er noe bransjen også har merket seg.

Vings Ocean Beach Club. Foto: Ving

Det er nemlig ikke bare fiffen som vet å sette pris på litt deilig luksus. Såkalt «swimout» er i skuddet som aldri før. Her kan du spasere rett fra hotellrommet og ut i ditt eget basseng.

Går man lei av stranda har også Tyrkia gode shoppingmuligeter. Foto: Runar Larsen

– Vi får ikke bygget nok swimouts, de bestilles så fort vi lanserer dem i salg! Jeg tror dette er blitt populært fordi det gir en følelse av litt ekstra luksus når man er på ferie. Det er også deilig med litt privatliv, og ikke ligge ved siden av mange andre på solsenga, påpeker Siri Røhr-Staff.

Om du er en frossenpinn som er lei av at snøen laver ned, er det altså lov å drømme seg bort til både sol, sommer og stilig luksus.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN