ROLIG STED. Strandparadiset Plakias på sydkysten av Kreta er en bortgjemt skatt for den som vil unngå kjaset og maset på nordsiden av øya. Foto: Ronny Frimann

Du vet, det er de to landsbyene oppe i fjellet som eier hver sin del av Plakias. Skillet går ved elven – det vest for elven tilhører Sellia, det øst for elven tilhører Myrthios. Og Gud forby den som fisket på feil side av elven, forteller bartenderen Dionisi Luzis (29) ved Beach bar Mes tin ammo i enden av strandpromenaden nede i Plakias. 

Der elven renner

Vi har satt oss godt til rette i en romslig trestol som har gravd seg ned i den finkornete sanden. Dionisi har akkurat servert to iskalde drinker, mikset av Manilis Chnaroginnkis (55), som har vært bartender helt siden den første strandbaren Meltemi åpnet i Plakias i 1988. 

BEHAGELIG BY. Nicos Scarpelis m(t.h.) og nevøen ­Ioannis Gelakus ønsker velkommen til favorittrestauranten Antoni´s. Late dager ved bassengkanten på Apollos nye flaggskip Alegria Beach Resort, og drink i solnedgangen hos Beach Bar Mes tin ammo. Foto: Ronny Friman

Foran oss strekker Plakias´ halvmåneformede strand seg hele 2 kilometer fra ende til annen. Fra halvmånen stiger grønne åser dekket av frodige oliventrær, og oppe i fjellsiden ligger de to moderbyene Sellia og Myrthios som hvite flekker i et grønt kart. Vi skal komme tilbake til dem, for er det én opplevelse man ikke skal gå glipp av, så er det et besøk i disse fjellandsbyene. 

Selv er Dionisi vokst opp i Myrthios, landsbyen som eier denne delen av stranda. Vintrene tilbragte han oppe i fjellsiden, der de høstet oliven, reparerte hus og når været og sesongen var riktig, dro ned til Plakias for å fiske. På riktig side av elven, selvfølgelig. 

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP KRETA

Familiestedet

Det er bare noen få dager siden vi ankom denne perlen av et sted på sydkysten av nordmenns favorittøy Kreta, og landsbylivets rolige tempo har allerede rukket å sette seg. 

SKJULT PERLE. Uansett hvilken vei du velger til strandbyen Plakias, går den gjennom en dramatisk ravine som ender i en landsby i fjellsiden med hvite murhus og kronglete, trange gater. Foto: Torild Moland

Etter en drink på strandbaren inntas middagen for tredje dag på rad hos Antoni´s, et sjarmerende sted langs strandpromenaden med enkle trebord og pinnestoler i skyggen av pinjer og oliventrær. Og bakerst i «lokalet» holder gamle Antoni selv øye med driften – om han da ikke slumrer av litt, spiser lunsj eller fristes til å se litt fotball på tv. 

– Det var pappa som startet restauranten, men han jobber ikke lenger. Nå er det opp til oss, forteller Nicos Scarpelis (45), som driver stedet med familien og nevøen Ioannis Gelakus (26). 

Og de gjør en fin jobb med å ta vare på farens arv. 

Godt bortgjemt

Plakias var i mange år en godt skjult perle for turistverdenen, ikke minst takket være den noe utilgjengelige adkomsten. For uansett hvilken vei du velger til strandbyen Plakias, går den gjennom en dramatisk ravine gravd ut av elven i dalbunnen, med en liten kirke klemt inn i en steinvegg som henger ut over asfalten. 

HIPPIESTEMNNG. Strandbaren Mes tin ammo er akkurat passe avslappet og har byens beste drinker. Foto: Ronny Frimann

Kotsifou er den trangeste og vakeste av ravinene, der en smal asfaltert vei trenger seg gjennom en kløft og bilen spyttes ut i andre enden, til en fantastisk utsikt over Plakias-bukta. I vårsesong er det til og med et vakkert fossefall som ramler ned steinveggene. Kourtaliotiko Gorge er noe større, men ikke mindre fin og i tillegg en populær fottur.

Og så er det disse to småbyene, da – Sellia og Myrthios. Postkortvakre fjellandsbyer med hvite og rosa murhus, trange gater, et par gavebutikker med lokalt håndtverk og rosinen i pølsa – restauranter med pano­ramautsikt over Plakias og det ville landskapet. Det er funnet spor etter beboere her fra så tidlig som minoerne 4000 år siden, men landsbyene Myrthios og Sellia ble ikke bebodd før på 900-tallet, da den bysantinske keiseren Nikephoros II Phokas (961 e.Kr.) anla veier og broer som bandt byene sammen. 

LES OGSÅ: 10 DRØMMEREISER FOR STRANDLØVER

Mat med utsikt

Vi har omsider kommet oss ut av Antoni´s grep på stranda og tatt turen opp i høyden. Og det er jo her det virkelig vakre Kreta viser seg fram! 

– Kylling i appelsinsaus, kanin med fetaost eller grillet dorade? frister innehaver Giorgios Gasparkis (28) ved familierestauranten Merastri i fjellandsbyen Sellia. 

MAT MED UTSIKT. Sellia (t.v.) og Myrtios (t.h.) er to nydelige fjellandsbyer med gode restauranter og fantastisk utsikt. Våre favoritter er familierestauranten Merastri i Sellia (t.v) og restaurant Taverna Plateia i Myrthios (t.h.). Foto: Ronny Frimann

Vi har fått plass ytterst på terrassen, under åpen himmel der vi kan nyte solnedgangen som kaster flammer over Plakias og åsene rundt. Stedet startet Giorgios med lillesøsteren og storebroren i 2015. 

– Det var jo finanskrise, og søsteren min tjente bare 500 euro i måneden som jordmor. Jeg jobbet som tekniker, men under krisa var det lite jobb, forklarer han. 

Så da startet de sin egen restaurant isteden, rett på nedsiden av huset i Sellia der de er vokst opp. Nå tryller søsteren Anni fram de nydeligste lokalbaserte retter. Vi går for nygrilla dorade, og en kalv med pasta. Og angrer definitivt ikke på det. Både mat, selskap og utsikt er langt over forventet. 

LES OGSÅ: KRETA FOR ALLE

Tilbake til fremtiden

I det hele tatt er Plakias og området rundt en behagelig overraskelse, en tidsreise tilbake til «sånn som Kreta var for 30 år siden». Koner i sorte klær feier gatene med hjemmelaget kost, gamle menn sitter under oliventrærne og spiller dominos. Her er verken store diskotek eller livlige barer, kun koselige tavernaer drevet av storfamilien der samtaler rundt bordet summer som sikader i trærne. 

TRANG FJELLTUR. Den berømte Imbros-ravinen er bare en time unna Plakias, og byr på Kretas kanskje vakreste fottur i imponerende landskap.  Avslutt med en tur på stranda i Plakias. Foto: Torild Moland

Det hele er rammet inn av lag på lag med grønne åssider som ramler ned i det dypblå Middelhavet eller ender i en solgul sandstrand, beskyttet av taggete topper og dramatiske raviner. 

Det gjør også området rundt Plakias til et turgåerparadis. Her er 15 merkede turstier i uberørte naturlige omgivelser som fører gjennom olivenlunder, juv, forbi historiske landemerker som Preveli-klosteret og pittoreske landsbyer. Det er turstier tilgjengelig for alle vanskelighetsgrader. Og bare en time unna i bil ligger Kretas kanskje aller vakreste ravinetur – den berømte Imbros-ravinen, en åtte kilometer vandring gjennom en høy, trang ravine som også ble brukt som fluktrute under andre verdenskrig. Og som alle andre raviner ender den i en familiedrevet restaurant på stranda. De nydelige strendene, det fantastiske fjellandskapet og det innbydende vannet i Det libyske havet, er alle gode grunner til å besøke denne delen av Kreta.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN