Som et omvendt akvarium er restaurant 5.8 på Hurawalhi Island Resort en fryd for sansene. 

Solstrålene glitrer gjennom havoverflaten og danser rundt fargerike koraller og eksotiske fiskearter. En papegøyefisk gnager på korallene, og fire sommer­fuglfisk svinser forvirret forbi. Restauranten ligger 5.8 meter under overflaten, derav navnet. Og omgivelsene er mildt sagt spektakulære: Maldivenes krystallklare vann omringer spisestedet, og vi har fri utsikt til liv og røre i Det indiske hav.

– Vi snorkler masse og er veldig glad i undervannsverdenen. Derfor har det har vært en stor drøm å få spise her, sier Marion Muessler (29) og ser bort på mannen Patric (36). 

Restauranten 5.8 ligger 5.8 meter under overflaten og er verdens største undervannsrestaurant bygget i sin helhet av glass. Foto: Paul Hughson

Allerede før servitøren har vist oss til bords, har vi sett utallige fisk i alle regnbuens farger. I tillegg til et glass champagne får vi også utdelt et kart med bilder og navn på fiskeartene som til vanlig dukker opp rundt restauranten – fra sommerfuglfisk til klovnefisk. Er man ekstra heldig svømmer også skilpadder, djevelrokker og hai forbi de buede og spesialkonstruerte glassvinduene. Det finnes i dag seks undervannsrestauranter på Maldivene, men den hos Hurawalhi er verdens største bygget i sin helhet av glass. Her er det lett å trives som fisken i vannet.

LES OGSÅ: SPIS DEG VERDEN RUNDT

Himmelsk under vann

Foto: Mari Bareksten

Voksenresorten Hurawalhi er bare fire år gammel, og et passende sted for en undervannsrestaurant. Lhaviyani-atollen, en drøy halvtimes sjøflytur fra hovedstaden Malé, har øynasjonens største populasjon av både djevelrokker og skilpadder. Korallrevet rundt restauranten blir nøye tatt vare på av en marinbiolog. Øya er dessuten helt plastikkfri, og alt fra såpe til sjampo er korallvennlig. Men det er selvsagt restauranten på nesten seks meters dybde som er det store trekkplasteret. Det er høy selfiefaktor blant lunsjgjestene: Vi knipser bilder av hverandre og av fisken som svømmer forbi. Kun et 15 centimeters tykt glass skiller oss og livet ute i havet. Da er det også naturlig at maten er inspirert av omgivelsene. 

– Da jeg skulle utvikle menyen til 5.8, satt jeg her nede helt alene i mørket for å få inspirasjon, sier kjøkkensjef Edouard Deplus (36). 

Resultatet ble en smakfull meny inspirert av havet. Tunfisktartar med belugakaviar, kamskjellceviche med wasabigelé og hummerhaler med tomatemulsjon serveres på tallerkener dekorert med sand og garnityr, i maritim ånd. 

Stjernekokk

Deplus og hans team på hele 63 kokker har i tillegg gjort en utmerket jobb når det gjelder Hurawalhis tre øvrige restauranter. For også på overflaten bugner det av kulinariske høydepunkt. Buffetrestauranten Canneli imponerer både til frokost, lunsj og middag, med alt fra fargerike smoothiebowls til sushi av japansk kvalitet. Og à la carte restauranten Kashibo må være en av Maldivenes beste asiatiske restauranter. Her serveres spennende retter som paneng-curry med oksekjake, og hummerhale med grønn curry «beurre blanc». Vil du selv bidra til matsankingen, kan du bli med på fisketuren «catch and cook». Under pandemien har de ansatte også hatt mer tid til å pleie den økologiske kjøkkenhagen, som nå bugner av både frukttrær, urter og grønnsaker. Hotellet komposterer alt matavfallet sitt, noe som gir næringsrik jord til øyas mange planter og blomster. At Hurawalhi har vokst frem til å bli en av Maldivenes mest smakfulle resorter er altså ingen tilfeldighet. Gode kokker og et skyhøyt kulinarisk nivå har vært målsettingen helt fra starten av. Selv er kjøkkensjef Edouard Deplus utdannet ved Institute Paul Bocuse i Lyon i Frankrike, en av verdens mest prestisjefulle kokkeskoler. 

Foto: Mari Bareksten

Han har også jobbet på flere restauranter med stjerne i Michelinguiden, inkludert Le Meurice i Paris, som på tidspunktet han jobbet der hadde tre stjerner i den anerkjente guiden. 

LES OGSÅ: LOKAL SUPERLUKSUS PÅ MALDIVENE

Kun for voksne

Men det er ikke bare kulinariske ferdigheter som trekker turister til luksusresorten Hurawalhi. Her er omgivelsene tross alt så billedskjønne at man nesten må klype seg i armen for å skjønne at det er virkelig. Det tar rundt 20 minutter å gå rundt den rolige lille øya som består av kritthvite strender, vaiende palmer, en prisbelønt spaavdeling og hele 60 bungalower som snirkler seg utover på påler ut i det krystallklare vannet og ender i en spektakulær champagnepaviljong vendt mot solnedgangen. 

De stilige vannvillaene er luksuriøst innredet i friske turkise og grønne fargetoner, og ligger helt avskjermet ute i lagunen, med private badebrygger hvor noen få trappesteg tar deg ned til de snorklevennlige korallrevene. Mens noen av villaene har utendørs badekar og Instagramvennlige hengenett, har andre private evighetsbasseng. 

Foto: Paul Hughson

At Hurawalhi kun gir adgang til voksne gjør stedet ekstra rolig og romantisk – og hele 80 prosent av gjestene er her på bryllupsreise. 

– Jeg har alltid drømt om Maldivene og når jeg så de fristende bildene av Hurawalhi fra den kjente reiseinfluenseren @aggie visste jeg at det var hit vi skulle på bryllupsreise, sier nygifte Lindsay og Zach Livingstone.  

33-åringene fra New York har akkurat spist en lang lunsj på undervannsrestauranten 5.8. Nå ligger de ved resortens vakre evighetsbasseng og nyter en drink. Dagen før snorklet de med både djevelrokker og skilpadder, senere skal de få en massasje på den prisbelønte spaavdelingen Duniye, som også ligger på påler i vannet. 

– Helt klart en drømmereise vi aldri kommer til å glemme, sier Zach. 

LES OGSÅ: MALDIVENE FOR VOKSNE

Ultraluksus på naboøya

Femstjernersresorten Hurawalhi vil tilfredsstille de fleste luksusdyr. Men vil man flotte seg enda mer på ferien kan man avslutte med et par netter på ultraluksuriøse Kudadoo, Hurawalhis søsterresort et par minutter unna med båt. 

Med vind i håret passerer vi et par skilpadder på den korte ferden over til et av Maldivenes mest eksklusive overnattingssteder, med det samme høye kulinariske nivået som Hurawalhi. Den bittelille øya er bare 200 x 200 meter og har kun 15 villaer, alle med egen butler. Og med mottoet «Anything, anytime, anywhere» har du som gjest mulighet til å skreddersy oppholdet ditt helt som du vil. 

Foto: Paul Hughson

Når man først har betalt de 33 000 kronene det koster for villaen per natt, er alt inkludert – nesten ingen unntak. Vi kan spise romantiske middager på stranda, på rommet eller på en privat sandbanke, få ubegrensede massasjer og dykke så mye vi vil. Det er den prisbelønte japanske arkitekten Yuji Yamazaki som står bak designet, som i hovedsak består av naturlige materialer og hvor blant annet veggene i spaavdelingen er lagd av resirkulerte kokosnøtter. 

Kudadoo er også en av Maldivenes mest bærekraftige resorter og den aller første resorten som er 100 prosent solcelledrevet; hovedbygningen «The Retreat» har et 2000 kvadratmeter stort tak dekket med solcellepanel. 

– På Kudadoo kan gjestene nyte luksuslivet med god samvittighet. Vi vil at disse naturlige små underverkene skal overleve og da må vi leve bærekraftig. Ikke bare er øya 100 prosent solcelledrevet, den er også helt plastfri. Til og med nøkkelkortene er lagd av tre, sier hotelldirektør Brad Calder (46) og lar vår tildelte butler vise vei til vår luksuriøse oase. 

LES OGSÅ: LIVET I LUKSUS

Den romslige villaen på over 300 kvadratmeter (!) har hele seks meters takhøyde, og et stort svømmebasseng har fått plass på en vestvendt veranda. Huset er lekkert dekorert med håndlagde tremøbler, flotte eikegulv, lysegrønne pynteputer og har lokal maldivisk kunst på veggene. 

Foto: Paul Hughson

Vi setter oss nede på terrassen med et glass champagne og titter utover det glassklare vannet. Solen er i ferd med å gå ned i horisonten og det nærmer seg middagstid. 

Vi kan spise omtrent hva vi vil, hvor vi vil. Under vann, under stjernene, på en sandbanke eller i private omgivelser i vannvillaen. Mulighetene er uendelig. 

Da er det godt å vite at vi befinner oss på et av Maldivenes mest smakfulle resorter – et kulinarisk drømmeland.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN