Vi har samlet noen av våre favoritt-kokebøker, som både kurerer reiselysten og gir oss vann i munnen.
SPIS DEG VERDEN RUNDT
Vi har samlet noen av våre favoritt-kokebøker, som både kurerer reiselysten og gir oss vann i munnen –>
54.5259614, 15.2551187
1 Hummus og granateple. Mat fra Tyrkia og Midtøsten
Vidar Bergum
Cappelen Damm
Dette er en bok man blir sulten av! Den norske matskribenten og bloggeren Vidar Bergum er bosatt i Istanbul, og presenterer i denne kokeboken det tyrkiske kjøkken, som han har blitt så glad i. I tillegg til en rekke fristende oppskrifter, fra populære kjenninger som hummus, falafel og kebab til mer ukjente retter for norske ganer, får man i tillegg en god innføring i tyrkisk og Midtøstens matkultur med gode ordforklaringer og små historier – alt til å få vann i munnen av. Boken er også flott illustrert av fotograf Bahar Kitapci, med fine, delikate og fargerike bilder som får oppskriftene til å se fristende og smakfulle ut. Boken er rett og slett en flott presentasjon av det tyrkiske kjøkken, og den gir en fin innføring i hvordan man enkelt kan kokkelere frem de lekreste og eksotiske retter på sitt eget kjøkken. Vi har allerede testet ut flere av oppskriftene i boken, og flere skal det bli.
38.963745, 35.2433222 Italia. En matsafari
Jon Berg
Gursli Berg Forlag
Dette er en flott kosebok, reisebok – og ikke minst kokebok i ett. Forfatter Jon Berg har i løpet av tre år reist til åtte av Italias mest matkjente regioner, i tillegg til Roma, og besøkt byer, produsenter, restauranter og lidenskapelige kjøkkenkunstnere – både de mest tradisjonelle og mer eksperimentelle. Sammen med fotograf Paul Paiewonsky gir han vann i munnen og næring til drømmen om det søte liv. Hvert regionkapittel starter med en slags reportasje, før det følger oppskrifter (mer enn 130 totalt), tilrettelagt våre forhold av Kristian Lambrecht. For oss italiareisende kommer safranen i risottoen helt til sist: To tettpakkede sider med webadresser og stikkord til alle omtalte produsenter og spisesteder. Buon appetito!
41.87194, 12.567383 Gatemat fra hele verden
Stian Floer og Jan Robin Ektvedt
Press Forlag
Reisekokeboka til gutta bak Hitchhiker i Oslo tar for seg noen av klodens mest ikoniske retter, hvis fellesnevner er at de vanligvis selges fra provisoriske kjøkken på gata. Fristende bilder, personlige observasjoner om kulinariske opplevelser på reise – og ikke minst forståelige oppskrifter skaper både matlyst og reiselyst. Som skapt for reiseglade «foodies» som ønsker å gjenskape en smak av verden på eget kjøkken.
54.5259614, 15.25511874 Verdens beste pizza
Craig Whitson, Tore Gjesteland, Mats Widén og Kenneth Hansen
Kagge forlag
Få matretter som har satt større preg på verden enn pizza. Lørdagskos eller hverdagssnacks; alle har et forhold til pizza. Med undertittelen «En reise i tykt og tynt» er dette en slags reisekokebok. Den matglade kvartetten som står bak boka, har rettet fokus mot pizzaens to udiskutable hjemland: Italia og USA. De har møtt entusiaster som er mer håndverkere enn pizzabakere, snakket med berømte pizzaioloer som synes alt var beste før, og de unge, fremadstormende matkunstnerne som tar pizzaen til en ny dimensjon. Dette er mer enn en ABC til pizzabaking, men et dypdykk i matkultur og historie ført i pennen av fagfolk med brennende matengasjement. Utallige restauranttips fra byer i Italia og USA, interessant historie og ikke minst en fyldig seksjon med oppskrifter, gjør dette til et must for alle pizzaelskere som trenger inspirasjon til neste matreise.
41.87194, 12.567385 Spania – en matsafari
Jarle Roheim Håkonsen og Jon Berg
Aschehoug
I jakten på kulinariske høydepunkt reiser NRKs nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen og kompisen Jon Berg til spanske restauranter og vingårder for å samle oppskrifter og vintips. Det blir en smakfull reise i spansk matkultur og tradisjoner, med beretninger om tapasens historie og regionale spesialiteter. Resultatet er en herlig matsafari og inspirerende kokebok med 80 oppskrifter fra spanske kokker; alt tilpasset våre forhold hjemme i Norge.
40.46366700000001, -3.749226 Turkokeboka Et Ute
Sigrid Henjum
Fri Flyt Forlag
En tilsynelatende enkel og rett frem-bok med oppskrifter, litt turinspirasjon og bilder av mat på tur viste seg å være en perle av en samling herlige, originale og deilige matretter som kan tilberedes i vår frie natur. Hva med Svalbard-kaka (brownies som aldri fryser), indisk turmat med kokos-naan eller mangodessert på termos? Turmat har vel aldri vært mer i vinden enn nå, og med denne boka kan du skape de mest smakfulle retter.
60.47202399999999, 8.4689467 Lises gatekjøkken
Lise Finckenhagen
Font forlag
Den norske kjendiskokken har reist verden rundt på jakt etter den beste gatematen. Resultatet er en samling av oppskrifter på såkalt streetfood, trendy gatemat fra Bangkok til Tulum – presentert på en måte som gjør det mulig å gjenskape smaken av verden også hjemme i Norge. En skikkelig godbit!
54.5259614, 15.25511878 Sicilia – oppskrifter fra en italiensk øy
Katie og Giancarlo Caldesi
Memo Forlag
Forfatterne Katie og Giancarlo Caldesi har reist på kryss og tvers av øya og funnet det beste fra det sicilianske kjøkkenet. Resultatet har de samlet i denne boken med oppskrifter på lokale og autentiske retter – perfekt når man lengter etter en smak av spennende, søte, sure og saftige Sicilia.
37.5999938, 14.01535579 Tapas på norsk – fra San Sebastian til Lofoten
Helena Neraal
Vigmostad & Bjørke
Svenske Helena Neraal er kokk og vertshuseier og har laget flere bøker om både norsk og skandinavisk tapas. I denne boken har hun hentet inspirasjon fra pintxosbyen San Sebastian og fiskeparadiset Lofoten (og noen steder midt imellom). Resultatet er over 60 fristende tapasoppskrifter på alt fra klippfiskpintxos og tang- og rekesalat til arme riddere med karamellstuing og fritert skrei. Oppskrifter som uten tvil gir oss vann i munnen.
60.47202399999999, 8.46894610 Smak spansk
Jon Berg og Rodrigo Belda
Gursli Berg Forlag
Her får du en solid kokebok og reisebok i ett! Forfatter Jon Berg og kokk Rodrigo Belda har dratt på matsafari i Madrid, og viser hvorfor den spanske byen på kort tid har blitt et av verdens ledende mat– og vinområder. De har besøkt noen av byens beste spisesteder, barer, konditorier, delikatesseforretninger og markeder, og fått oppskriftene til Madrids beste kokker. Til sammen har boken nærmere 100 oppskrifter med tilhørende vinanbefalinger, og er spekket med finurlige tekster, intervjuer og historier om stedene de er hentet fra. Oppskriftene er tilpasset det norske kjøkken av Belda, slik at det også er mulig å lage dem her hjemme.
40.46366700000001, -3.7492211 Mitt Italia
Mariangela di Fiore
Cappelen Damm
Omslaget, bildene, tekstene og oppskriftene: Alt er like forseggjort og fristende! Norsk-italienske Mariangela di Fiore gjorde stor suksess med sin første kokebok «Min italienske bestemors kjøkken» i 2014, og med denne boka fra 2016 fulgte hun opp med en matreise til syv av Italias regioner, hvor hun har herlige møter med både folk og retter i blant annet Toscana, Piemonte og Sicilia. Til hver region følger en rekke oppskrifter som både er mange og lette å følge. Ingen grunn til å gå for halvfabrikkert lasagne heretter! Og bare så det er nevnt: Boka hadde ikke vært den samme uten de flotte bildene til Josefin Linder.
41.87194, 12.5673812 Poké! fargerik gatemat fra Hawaii
Oskar Sellin og Helle Øder Valebrokk
Vigmostad & Bjørke
Pokebowls har tatt verden med storm, og i denne boka har kokk Oskar Sellin og matblogger Helle Øder Valebrokk gått i dybden på retten som opprinnelig stammer fra Hawaii og funnet varianter fra hele verden. Oppskriftene har blant annet hentet inspirasjon fra Mexico, Asia, California og Skandinavia, og selvfølgelig Hawaii – så her finnes en smakfull variant for alle. Sunt, enkelt, raskt og lekkert – fredagstacoen kan lett byttes ut heretter!
19.8967662, -155.582781813 Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken
Niru Kumra
Cappelen Damm
Vi er flere her i redaksjonen som har indisk som et av våre favorittkjøkken, og vi kan ikke annet enn å la oss friste av Niru Kumras bok. Her får du over 70 oppskrifter på alt fra indisk festmat og velsmakende vegetarretter til enkel fingermat og fristende desserter. Fra samosa, butter chicken og raita til frisk mangois og deilig chai – her er det bare å la India komme til ditt eget kjøkken.
20.593684, 78.9628814 Aubergine & tahini. Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten og bortenfor.
Vidar Bergum
Cappelen Damm
Vi elsket Bergums første kokebok Hummus & granateple, og nykommeren fra i år er like så smakfull! Denne gangen presenteres den gode, tyrkiske hverdagsmaten, og man får en fin innføring i hvordan den lages og nytes. Oppskriftene akkompagneres med gode historier om matkulturen og menneskene rundt, og byr spesielt på mange gode vegetariske oppskrifter, der sesongens grønnsaker, bønner, linser og kikerter spiller hovedrollen. Men også fristende frokostretter, sjømat og bugnende kjøttgryter bl.a. står på menyen, samt oppskrifter på noe søtt til kaffen – her kan man altså kokkelere frem en eksotisk og spennende helaften. Også denne gangen er bildene tatt av fotografen Bahar Kitapci, som krydrer boka perfekt og gjør den enda mer fristende og smakfull. Retter som aubergineruller med valnøtter og granateple og flettebrød med sjokolade og tahini gir oss vann i munnen, og vi gleder oss til å fortsette å spise oss gjennom boka.
38.963745, 35.243322LES OGSÅ:
– LAG EN SMAK AV SØR-KOREA HJEMME
– 12 COCKTAILS SOM GIR DEG EN SMAK AV VERDEN
– LÆR Å LAGE TYRKISK BRØD LIVE
– ER DETTE VERDENS RARESTE MAT?
Foto: Runar Larsen
37.566535, 126.9779692Relaterte artikler
Årets reisenyheter i Norge
Panoramahytter, elleville klatreturer og togtur god som gull er siste skudd på den tykke stammen av reiselivsnyheter i Norge.
Historisk bakverk
Frankrike er kjent som croissantens hjemland, men i den polske byen Poznan har en spesiell utgave av bakverket fått eget museum.
Mini-Frankrike midt i Karibia
Den knøttlille fransk/nederlandske øya ryktes å være den beste kulinariske destinasjonen av alle De vestindiske øyene.
10 drømmereiser for strandløver
Drømmer du om eksotisk badeferie? Her er 10 gode valg for kresne strandløver!
Mer realistiske reisedrømmer
Drømmer du om eksotiske reisemål, men velger de gode, gamle klassikerne? Da er du som folk flest.
Hipp hurra for vakre Vilnius
Gratulerer med dagen og hurra for deg – med de unike nabolagene dine, de vakre gatene, de gode restaurantene, kafeene og de fine menneskene som tar vare på deg. Til 700 nye år!