Velkommen til paradis, sier en gulkledd dame med oppsatt hår og blomster i knuten, og holder fram en fargerik velkomstdrink.
Vi har allerede fått deilige, kalde kluter med en eim av sitrongress, og en snill mann har tatt hånd om bagasjen. Så da sitter vi her, dypt nede i turkise stoler omgitt av skjell fra havet og taklamper laget av drivved, og sniffer inn lukten av luksus. Avslappende loungemusikk syder ut av usynlige høyttalere, og det eneste som forstyrrer de hviskende samtalene er bruset fra bølgene som slår mot bryggen utenfor.
Dette, dette skal bli ferien sin, det.
LES OGSÅ: FERIE MED ALT INKLUDERT
Perfekt for bryllupsreise!
– Søsteren min var her på bryllupsreise for halvannet år siden, og anbefalte det veldig, forteller finske Matti Ahlström (32), som nå er her på sin egen bryllupsreise med kona Sirkku Ahlström (27).
Etter en runde selfier på stranda har paret inntatt hvileposisjonen i vannkanten og begravd tærne i sanda.
– Hun sa det var paradisisk, helt uvirkelig, sånn som du ser på brosjyrer. Og hun har jo helt rett! Det er fantastisk. Vi har ikke så turkist vann i Finland, fortsetter Matti og beundrer den deilige badebukten på baksiden av resorten, den som vender vekk fra Male.
Den halvmåneformede stranden er kantet med høyreiste palmetrær, frodige busker og i andre enden – et hav så turkist at man tror det er kunstig. Men det er det ikke. Det er bare Maldivene.
Prisvennlig alternativ.
For her er nemlig omgivelsene så vakre som de ser ut til i brosjyren, nesten uansett hvilken resort man velger. Og det er nettopp dilemmaet.
Maldivene har så mange fantastiske resorter – faktisk godt over 100 – at det er vanskelig å velge. For hvilken er nå egentlig best?
Det kommer selvfølgelig an på hva man er ute etter. Men om målet er en avslappende ferie – uten barn – i rolige omgivelser med god mat og service til en grei pris, så skal det mye til for å slå Centara Ras Fushi.
Centara er nemlig en av få resorter som ikke tillater barn under 16 år på stedet. Altså ingen Nintendo til lunsj, sure unger til middag eller bråkete lek på stranda. Prisnivået er også av det bedre, og det hjelper at stedet bare er en kort halvtime med hurtigbåt fra flyplassen på Male.
– Om man sammenligner prisen med andre er det dobbelt så dyrt. Jeg ser ikke helt hva man får som er dobbelt så bra? mener Matti og Sirkku.
Ikke overraskende er det derfor mange par som velger Centara Ras Fushi.
PARADIS PÅ BUDSJETT
Kun for voksne
– De fleste som kommer hit velger Centara Ras Fushi nettopp fordi det er adults only. Vi var blant de første resortene som satset kun på det, og folk elsker det! Egentlig ikke fordi det ikke er barn her, men fordi man får mer tid med kjæresten og tid til aktiviteter. Dessuten blir det en litt spesiell atmosfære, mer avslappet og roligere, mener den thailandske manageren Prapaijit Thongma (58).
Her er kjærester, bryllupsreisende, venner, folk som skal feire runde begivenheter, bryllup. Felles er at de aller fleste er par.
– Vi arrangerer gjerne bryllup, middag på stranda, skattejakt for frieri, eller om en av gjestene har bursdag er det bare å si ifra – vi fikser det meste, lover Prapaijit.
– For Maldivene er et sted for spesielle anledninger.
Én øy, én resort
Hun er like begeistret for omgivelsene som gjestene er, og den første til å benytte seg av resortens fordeler.
Prapaijit tar gjerne en sundowner med gjestene i baren på ettermiddagen, og hver morgen snorkler hun på «skilpadderevet» for å få litt trim. Hun har bodd og jobbet på Maldivene siden 2009, og kunne ikke tenke seg bedre omgivelser.
– Jeg elsker folket her, landet, vannet, alt, forteller hun fornøyd.
– Det er mange fine resorter i Thailand også, men ideen om én øy – én resort, den er helt unik for Maldivene. Og så er revet rett utenfor døra. Her er det bare å ta på seg snorkelmasken og kaste seg i vannet, det er bare helt spesielt, mener Meaw, som faktisk snorkler hver eneste dag, som trim.
– For eksempel kan du se hvalhai bare når du snorkler, jeg ser masse skilpadder, har svømt med barracuda – og forrige
måned så jeg sitronhai! Det er eventyr, er det ikke, sier hunbegeistret.
BARFOTLUKSUS PÅ MALDIVENE
Nyter livet under vann
Inspirert av Prapaijits begeistring tar vi også en morgentur utenfor hytteveggen. Og ganske riktig – skilpadderevet har fått sitt navn av en grunn. For mens vi omringes av fisk mer fargerike enn en regnbue, plasker det plutselig en rundt kule bedagelig forbi. Skilpadden virker ikke det minste overrasket over å se oss. Så har han da også sett Prapaijit svømme her hver eneste dag.
Siden tar vi undervannslivet litt lenger, og blir med dykkerbåten ut til pinnaclene i Kudahaa.
Vinden får blåse friskt i håret og solen steker på brunsvidde rygger.
– Jeg er på jobb. Men det føles jo ikke som jobb, jeg nyter jo bare livet, sier dykkermaster Ismael Samooh (25) med et stort smil og lener seg inntil båtveggen.
Hver dag står han her i solsteika og gleder seg til dagens «jobb» – å ta med turister under vann.
– Dessverre er ikke korallene så fine nå, for det er bare ett år siden El Ninjo herjet igjen og bleket dem. Det tar gjerne 3-4 år før de begynner å komme tilbake. Men det er fortsatt fint, med mye hai, rokker og grupper med fisk, lover han.
Centara ras Fushi er ikke en dykkerresort, men har dykking som en del av tilbudet. De virkelige entusiastene bør fortsatt ta en uke på båt for å få se det beste av Maldivene under vann. Men som en koselig dagstur fungerer dykkingen i Male-atollen utmerket, og vi ser både hai, rokker og en mengde fargeglade fisk.
Prisvinnende spa
Vel hjemme er det på tide å teste stedets prisvinnende spa. Som en florlett blomstervind sveiper spadamene over gulvet, de går så lett at jeg nesten undres om de faktisk er nedi gulvet. Og for at vi skal fortsette å nyte av feriens goder når vi er hjemme igjen, starter Suree Poocham (36) med en liten innføring i urter og produkter – hvor vi blant annet lærer at ingefær er godt for fordøyelsen og bør drikkes varmt etter behandlingen, det roer magen – før vi får en deilig drikk av sitrongress, pandanablader og brunt sukker.
Steamrommet lukter av kaffablader, omtrent som eukalyptus, og en rolig fuglesang legger en myk hånd over hele rommet. Pust inn. Pust ut.
– Dette er spa, sier spamanger ms Atitaya M´Barki (45) og viser til små buddhistiske detaljer på bordene, den rolige atmosfæren, damenes lette gange, de vidunderlige duftene.
– Omgivelsene er viktig for velvære, her skal kropp og hode og sjel alle oppleve å slappe av. Spa er ikke bare en behandling eller massasje – det er velvære for hele kroppen, messer hun, før Suree får starte på det vi jo egentlig er kommet for – en klassisk maldivisk aromaterapi, spaets signaturbehandling.
En time senere er kroppen så avslappet at den nesten ikke klarer å dra seg til middag en gang.
FLERE SAKER FRA MALDIVENE
Lag din egen lunsj
Men det må den jo, og til middag kan vi velge mellom tre restauranter eller buffetrestauranten: italiensk, arabisk eller thai. Vi velger én hver kveld, og kommer tilbake til den beste – arabisk.
Centara er en thailandsk hotellkjede, og den thailandske innflytelsen er tydelig. Spesielt når vi skal på kokkekurs – for her er det ikke maldiviske spesialiteter Chef Prapan lærer bort, men thailandske klassikere som pad thai og tom kha gai-suppe.
Men etter noen timer for mye i sola, er det deilig å stå i skyggen på Prapans fargerike kjøkken og sniffe inn de vidunderlige duftene – ingefær, galangal, sitrongress – og kutte grønnsaker i passe små biter. Som seg hør og bør får vi spise våre egne retter til lunsj, og er riktig fornøyd med egen innsats.
Om ettermiddagen samles vi med våre nye venner fra Finland, England og Sverige for å nyte drinker i en netting på dekket i baren som står på stylter i vannet. Solen synker i havet, kaster et glødende slør over omgivelsene og varmer hjertene.
Siden er det å kle seg i flagrende gevanter og velge hvor dagens deilige middag skal inntas.
Livet er lett på Centara Ras Fushi. Utholdelig lett.