Det finnes ca. 1000 ulike fiskesorter ved Maldivene, og fiske er en av øyrikets mest populære aktiviteter. Metodene og tidspunkt varierer etter hvilken art man skal ha. Disse blekksprutene ble fanget ute ved revkanten. Foto: Yvonne Melby Schulze

Det finnes ca. 1000 ulike fiskesorter ved Maldivene, og fiske er en av øyrikets mest populære aktiviteter. Metodene og tidspunkt varierer etter hvilken art man skal ha. Disse blekksprutene ble fanget ute ved revkanten. Foto: Yvonne Melby Schulze

Lyden av min egen pust i regulatoren bryter stillheten, og boblene stiger opp over dykkermasken. Foran meg svømmer en liten fiskestim rundt korallene, og Nemo titter frem fra en anemone like ved. Revet fascinerer med sitt yrende liv og spennende formasjoner.

Sikten er cirka 30 meter, og jeg skimter en grå skygge mot den lyse bunnen lenger fremme. Pulsen øker da jeg ser det er en hai. Adrenalinet jager gjennom kroppen da jeg får øye på en til. Men de ser bedagelige ut der de ligger på sandbunnen, og er uanfektet av vårt nærvær. Vi svømmer videre i et fargerikt mangfold.

– Så moro at du fikk se grå revhai, sier min dykkerinstruktør, norske Reneè Sørensen (42) da vi dukker opp over den krystallklare overflaten i Det indiske hav.

Vi er utenfor Maafushi, en av Maldivenes 1192 postkortvakre øyer. Langt ifra alle er forbeholdt superluksuriøse resorter. På mange av de bebodde øyene tilrettelegges det nå mer og mer for turisme. Du får ikke egen butler. Men derimot hyggelige møter med lokalbefolkningen. Og strendene er like hvite og korallene like fargerike som ellers i det paradisiske øyriket.

LES OGSÅ OM SEYCHELLENES KORALLØYER

Populært blant backpackere

I overkant av 200 av øyene er bebodde, mens cirka 100 er utbygd til såkalte hotelløyer. Turisme, sammen med fiske, er hovednæringen, og har økt betydelig siden det første hotellet åpnet i 1972. Siden myndighetene fryktet at masseturismen skulle påvirke lokal tro, tradisjoner og kultur, har turister blitt transportert direkte fra flyplassen til egne anlegg, på ellers ubebodde øyer. På disse er både standard og prisnivå generelt høyt, og frem til de siste årene har det ikke vært mulig å bo billig i øyriket.

– Men nå er det fullt mulig å oppleve Maldivene på budsjett, forteller Reneé. Hun bor og jobber her, og har invitert oss på besøk for å oppleve «det ekte Maldivene».

Gjestehusene vi bodde på er alt man trenger, og koster bare fra rundt kr 300 per natt for et dobbeltrom. Foto: Yvonne Melby Schulze

Gjestehusene vi bodde på er alt man trenger, og koster bare fra rundt kr 300 per natt for et dobbeltrom. Foto: Yvonne Melby Schulze

Maafushi ligger på Kaafu-atollen, cirka halvannen times ferjetur, eller 40 minutter med speedbåt, fra hovedstaden Male. På den lille øya har det siden 2010 vokst frem mange gjestehus, dykkersentre og et økende tilbud til turister, og øya er populær blant backpackere. Fargerike hus ligger langs gater av sand, og de mange kokospalmene strekker seg mot sola.

BARFOTLUKSUS PÅ MALDIVENE – LES MER HER

Gjestfritt

– Det er ikke noe luksusliv, men jeg liker at det er enkelt. Folkene her er vennlige og gjestfrie, og selv om det er kultur- og religionsforskjeller, så kjenner jeg meg godt ivaretatt, understreker Reneè som har forlatt en hektisk tilværelse i Kragerø bak seg – og fulgte drømmen om å leve og jobbe som dykkerinstruktør på Maldivene.

Og vi erfarer raskt hva hun mener. På Maafushi møter vi mange smilende fjes, og en oppriktig interesse for å imøtekomme våre behov. Vi bor på gjestehuset Arora Inn, og de ansatte gjør alt for at vi skal ha det bra.

– Vi startet driften i 2013, forteller daglig leder Mohammed Shanyz, som tilbyr fem rom i tillegg til restaurant med perfekt utsikt til solnedgangen.

– Vi ønsker at gjestene våre skal oppleve det beste Maldivene har å by på, og arrangerer mange ulike utflukter, sier han, og ramser opp: Vi kan ta dere med til en vakker sandbank, lunsj på en ubebodd øy, eller fiske på dag- eller kveldstid. Delfinsafari, dykking, snorkling og vannsportaktiviteter er andre muligheter.

– Eller hva med middag for to på stranden, omgitt av levende lys og roseblader?

Turisme sysselsetter

Det sunnimuslimske Maldivene hadde sitt første demokratiske valg i 2008. Turisme er blant de sentrale temaene i politikken.

– Økt politisk frihet har vært positivt for turistnæringen, noe som igjen kan bli bra for landets økonomi, sier Mohamed Yameen i Palm Shade Maldives, et reisebyrå i hovedstaden.

– Gjestehus på de lokale øyene eies og drives hovedsakelig av lokale krefter. Dermed blir pengene i landet, i motsetning til hva som skjer på resorter som har utenlandske eiere eller investorer, forklarer han videre.

– På en resort er det også mange utenlandske ansatte. Ved å etablere flere gjestehus får vi sysselsatt flere unge, påpeker han.

Øyhopping

Maldivene er et øyparadis, og man kan lett oppleve flere av dem i løpet av en ferie.

– Øyhopping er faktisk enda billigere her enn i Hellas, smiler Reneé.

Så tidlig neste morgen tar vi en ferge, en dhoni, til øya Fulidhoo. Dette er en liten, nydelig perle på Vaavu-atollen, med cirka 450 innbyggere. Her møtes vi av Ahmed Faiz. Han driver det ene av øyas to gjestehus: La Perla. Vi føler oss nærmest som familiemedlemmer med det samme. Her er det bare tre rom, i tillegg til et lite felles kjøkken hvor Ahmeds kone lager velsmakende måltider, etter våre ønsker og behov.

LES OGSÅ OM JUNGELROMANTIKK I THAILAND 

Smakfull fiskesuppe

Omlag en tredel av Maldivenes befolkning er immigranter fra India, Sri Lanka og Nepal. I tillegg finnes det innslag av malaysiere, arabere og afrikanere, og den lokale maten er mye basert på indiske og til dels arabiske tradisjoner. Det brukes mye ris, sjømat, kokos, karri og sterke krydder. Fisk er ingrediens i mange tradisjonelle retter, mens kjøtt, for det meste kylling, helst brukes til spesielle anledninger.

På den lokale øya Maafushi har turistene fått sin egen del av stranda, der det er tillatt å sole seg og bade i bikini. Foto: Yvonne Melby Schulze

På den lokale øya Maafushi har turistene fått sin egen del av stranda, der det er tillatt å sole seg og bade i bikini. Foto: Yvonne Melby Schulze

– Hvis dere vil prøve tradisjonell mat, anbefaler jeg Garuda, sier Ahmed, og forklarer:

– Det er en tradisjonell fiskesuppe, som serveres sammen med kokt og stekt tunfisk, lime, sjalottløk, chili og urteblader.

Vakrere enn på bilder

På Fulidhoo er sko og sandaler overflødig. Gatene er av sand, og vi spaserer barbeint under palmesus, skuer utover det krystallklare vannet i turkise og opalblå nyanser, og nyter late dager på Bikini Beach, turistdelen av stranda. Det er forbudt å kle seg i bikini på offentlige strender på Maldivene, men det tilrettelegges for besøkende på avgrensede områder. Det er heller ikke alkoholservering, da må man ta turen til turistresortene på de andre øyene.

– Se, der svømmer en babyhai!

Eleonóra peker ivrig mot strandkanten.

– Den er nok bare et par-tre dager gammel, anslår kjæresten hennes. Paret har naborommet på La Perla.

– Her er det faktisk enda vakrere enn på bilder, mener Carolynn Grace fra New Zealand. Hun og en venninne bor på det andre gjestehuset på øya, og til sammen utgjør vi det totale antall turister på Fulidhoo. De eneste andre vi deler stranden med er eremittkreps og langbeinte gråhegrer.

VERDENS MEST UTROLIGE TAKTERRASSER

Lokal fest

Om kvelden inviteres vi av de lokale med på feiringen av Eid Mubarak; en tradisjonell hilsen knyttet til de islamske høytidene Id al-adha og Id al-fitr. Ved stranden er det satt opp en scene. Lyden av trommer og sang blir snart sterkere, og barn og voksne kommer dansende i gatene. Barna har på seg sin flotteste stas, og jenter ned i femårsalderen er sminket. Dufter av epletobakk og aftershave fyller lufta, og ettermiddagssola skinner mellom palmebladene.

Lokalbefolkningen er gjestfrie og inkluderende, og man får lett kontakt med både voksne og barn. Her er en gjeng pyntet til Eid-feiring. Foto: Yvonne Melby Schulze

Lokalbefolkningen er gjestfrie og inkluderende, og man får lett kontakt med både voksne og barn. Her er en gjeng pyntet til Eid-feiring. Foto: Yvonne Melby Schulze

– En del av sangene har afrikansk opphav, og kom hit med immigranter for to-tre hundre år siden, forteller Ahmed.

Latteren sitter løst, og festen holder på til stjernehimmelen lyser over oss. Vi spaserer tilbake langs stranden, og måneskinnet lokker frem utallige sandkrabber i vannkanten. Trommene har stilnet, men lyden av bølgene er som den fineste musikk.

Nok en deilig øy

Dagen etter tar vi en dhoni videre til Keyodhoo, lenger sør på Vaavu-atollen. Her bor i underkant av 700 mennesker, og området rundt øya er kjent for bra fiske.

Kubbe ønsker oss velkommen til Jupiter Sunrise, med et fast håndtrykk og stort smil.

Innenfor hoveddøra venter en liten oase; med bord og stoler på sanden under palmene, og kokosnøtter med leskende drikke. Sengen på det romslige dobbeltrommet er dekorert med vakre blomsterblader.

– Det er tre daglige måltider inkludert i prisen, forteller verten vår, og forklarer veien til gjestehusets egen restaurant lenger opp i gata.

Også han vektlegger å skreddersy ferien etter de besøkendes ønsker.

– Stranden på selve Keyodhoo er nok ikke Maldvienes beste, men vi arrangerer utflukter til fantastiske sandbanker og ubebodde øyer like ved. Aktivitetstilbudet vårt er variert, og passer også for barnefamilier, sier han.

Skaper arbeidsplasser

Det tar ikke lang tid å gå rundt øya, hvis vitale mål er 500 meter i lengden og 250 meter i bredden. Underveis passerer vi blant annet små butikker, skole, barnehage, medisinsk klinikk, og en moske.

– Her er en dere må hilse på, sier Kubbe, og introduserer oss for Moosa Nizar Ibrahim. Han er parlamentsmedlem i Male, men hjemme på øya for å feire Eid. Vi spiser sammen med ham og Kubbe.

Praten går om kultur og tradisjoner, turisme og politikk. Arbeidsløshet og fattige samfunn fremheves som de største utfordringene.

– Det er mange ideer, men ingen penger. De fleste har nok med å forsørge familien, påpeker Kubbe. Selv om grunnutdanningen er god, har de unge ingen jobb å gå til når skolegangen er ferdig. De håper at turistnæringen vil skape flere arbeidsplasser, og Kubbe forteller om ytterligere fem planlagte gjestehus på øya.

– Det er så langt ingen offentlige restriksjoner eller reguleringsplaner, forteller politiker Moosa. Som besøkende må vi påpeke at noe av det vi verdsetter her, er nettopp idyllen og det foreløpige fraværet av masseturisme.

FLERE REPORTASJER OM SOL  OG BAD FINNER DU HER

Annen luksus

Etter en nydelig soloppgang forlater vi Keyodhoo, og returnerer til Maafushi, hvor vi igjen møter Reneé. Som synes at vi når vi først har tatt turen til Maldivene også bør smake på den type luksus øyene er mest kjent for.

Små, fargerike butikker og restauranter ligger side om side langs sandgatene på Maafushi. Foto: Yvonne Melby Schulze

Små, fargerike butikker og restauranter ligger side om side langs sandgatene på Maafushi. Foto: Yvonne Melby Schulze

– Ta et dagsbesøk til Kandooma. Der får dere spabehandlinger, alkohol til maten og solsenger på stranda, forteller hun. Vi tar oppfordringen og får verten vår til å ordne en speedbåt fra gjestehuset neste morgen.

Etter et kvarter er vi i luksus-Maldivene: Her blir vi hentet av en golfbil ved kaien og fraktet til en deilig og lat dag på stranden, med all mulig oppvartning.

Men vi har erfart at Maldivene er så mye mer enn luksus, bungalower på påler og høye priser. Og stranden her er ikke hvitere og mer billedskjønn enn det vi har opplevd på vårt øyeventyr på budsjett.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN