Når ettermiddag går mot kveld er det lille markedet i sentrum av området Kisugu fullt av folk. Kvinner med fruktkurver i hendene fulgt av barn i skoleuniform som løper på kryss mellom boda boda-sjåfører og menn som selger grillet kylling på spyd.

SOFI LUNDIN (39) Instagram: @sofi_lundin Den svenske frilansjournalisten og fotografen Sofi bor og jobber delt mellom Norge og Uganda – og skriver månedlig hjem om sine opplevelser. Foto: Privat

Midt på markedsplassen står en gjeng ungdommer og slår på store trommer. Tre unge jenter med korte skjørt og leopardmønstrede topper danser rytmisk til den intense musikken. Folk strømmer til plassen for å se hva som skjer. Så stopper musikken.

En middelaldrende mann løper mot en kvinne og roper med truende stemme. Kvinnen senker blikket og går ned på kne. Mannen blir aggressiv og roper stygge ord på lokalspråket Luganda. Hun prøver å gjøre seg usynlig.

Kisugu, Uganda. Foto: Sofi Lundin

Midt i folkehavet står Innocent Mugisha. Han er lærer, musiker, aktivist og leder denne dramagruppen som opptrer på offentlige plasser i hovedstaden Kampala. De siste årene har han brukt dans, musikk og drama på offentlige plasser for å endre folks holdninger og tanker. Denne ettermiddagen handler dramaet om vold i hjemmet.

– Vold mot kvinner er veldig vanlig og det ligger i kulturen at kvinnens plass er i hjemmet og at det er mannen som bestemmer. Dette tankemønster må vi endre på.

Folk elsker underholdning og det er nøkkelen vår for å nå ut til folk og prøve å få til endring i samfunnet, sier Innocent.

Tidlig kveld i Kisugu. Foto: Sofi Lundin

Når musikken stilner og forestillingen er over reagerer folk på hva de har sett. Noen ler, andre virker fortvilet. «Det er jo akkurat sånn det er hjemme hos oss», sier en ung kvinne. En full mann roper i sinne at «de ikke har noe der å gjøre».

 – Det tar tid å endre tankesett, men vi gjør det lille vi kan for å skape endring. Hvis bare én person forstår budskapet vårt og prøver å bli en bedre person så er det verdt jobben, sier han.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST NÅ!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN