Sofi Lundin
SOFI LUNDIN (39) Instagram: @sofi_lundin Den svenske frilansjournalisten og – fotografen Sofi bor og jobber delt mellom Norge og Uganda – og skriver månedlig hjem om sine opplevelser. Foto: Privat

En labyrint av støvete grender leder vei til en innergård med graffiti på veggene og en bygning lagd av gamle glassflasker. Ved lokalet til organisasjonen Opportunigee sitter noen kvinner med målebånd rundt halsen og nettbrett på fanget. Lærer Augustin Rusagara snakker om et nytt klesdesign mens studentene følger med på nettbrett og lager tegninger på papir. Feza Madu en av et 20-talls unge kvinner her som tar kurs i skreddersøm.

– Vi bruker Youtube for å komme opp med ideer og skape nye modeller. Med kunnskapen kan jeg skape meg et levebrød her, sier Madu. 

Hello hubs

Vi er i flyktningbosetningen Nakivale i sørvestre Uganda. Nakivale, som ble etablert i 1958, er en av Ugandas eldste flyktningbosetninger. Det eldste området her ser mer ut som en liten by enn et flyktningområde. Plassen er hjem til rundt 132,000 mennesker fra (DR) Kongo, Burundi, Eritrea, Somalia og Sør-Sudan. 67 prosent av befolkningen her er kvinner og barn, ifølge FNs høykommisær for flyktninger. 

Nakivale, flyktningbosetning
Nakivale, som ble etablert i 1958, er en av Ugandas eldste flyktningbosetninger. Det eldste området her ser mer ut som en liten by enn et flyktningområde. Plassen er hjem til rundt 132,000 mennesker fra (DR) Kongo, Burundi, Eritrea, Somalia og Sør-Sudan. 67 prosent av befolkningen her er kvinner og barn, ifølge FNs høykommisær for flyktninger.

Her har organisasjonen Hello World i samarbeid med det nasjonale teleselskapet Roke Telkom bygget åtte digitale wifi-sentre, såkalte «Hello Hubs» der barn og voksne kan studere, kommunisere og gjøre research.

Madu kom som flyktning fra Den demokratiske republikken Kongo (DR) for fem år siden. Hun fryktet konfliktene i hjemlandet og gikk flere mil til fots sammen med moren og de fem søsknene over grensen til nabolandet Uganda. 

Selvstendige kvinner

Nå viser hun vei gjennom Nakivale frem til et rom der hun og 25 andre kvinner har skapt et felleskap der de designer klær. Den hamrende lyden fra symaskiner fyller det åtte kvadratmeter store rommet der fargerike plagg henger på en steinvegg. De fleste her har liksom Madu flyktet fra konflikter og uro i Ugandas naboland og er blitt klesdesignere via Youtube. 

Mwamini er en av dem. Hun er som Madu flyktning fra nabolandet DR Kongo og har bodd i Nakivali i mange år. 

Dame som syr
Med gratis wifi-tilgang og opplæring i nettbrettbruk og klesdesign har flere av studentene åpnet sine egne bedrifter. Foto: Sofi Lundin

– Det er ikke bare mangel på mat og vann som er problemet her. Vi mangel sosial integrering og det finnes ingen jobber, sier Mwamini. 

Da Hello World åpnet wifi-senteret der hun bor begynte hun på nettbrettundervisningen i skreddersøm. 

– Jeg elsker å sy fordi jeg vet at kunnskapen kan gjøre meg til en selvstendig kvinne, sier hun.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN