Dalslands grønne natur hjelper oss å koble av. Foto: Paul Hughson

–Nå må dere slappe helt av og nyte naturen. Dette er en stressfri sone, sier villmarksguide Rostam Zandi (38) fra Dalslands Aktiviteter på vei igjennom skogen.

Solstrålene skinner vakkert mellom bjørketrærne, fuglene kvitrer og duften av sommerlige villblomster preger den rene luften. Det er ikke mer enn to og en halv time siden vi forlot Oslo, men pulsen har allerede begynt å slå litt saktere. I sekken har vi pakket både Yatzy, rødvin og badetøy. Mobilene har vi lagt igjen i hanskerommet på bilen. I de neste 72 timene skal vi bruke naturen rundt oss for å koble av. 

– Jeg gleder meg til å ligge å se på stjernene fra senga, sier fotograf Paul Hughson (35) forventningsfullt.

– Det er helt magisk, lover guiden og gir oss nøkkelen.  

Den lille glasshytta med dobbeltseng ligger øde til med vakker utsikt over innsjøen Iväg. Både vegger og tak er gjennomsiktige. Det sies at man ikke skal kaste stein i glasshus, men så lenge døra er åpen kan man faktisk ligge i senga og kaste stein til innsjøen. Her har vi altså et innbydende badevann bare et steinkast unna.

Meditative fisketurer hjelper oss å koble av. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: SMAKEN AV SAU
MØT VÅREN I EUROPA

72 timer i naturen

Louise Stenderup (30) og Anna Rasmussen (26) har rømt fra Danmark til Dalsland for en langhelg i naturen. Badestampen koser 1000 kr å leie for en kveld. Foto: Mari Bareksten
Kveldsbad etterfulgt av rødvin og grillmat på svaberget. I Dalsland møtes luksus og villmarksliv i skjønn harmoni. Foto: Mari Bareksten

De unike hyttene i Dalsland er et resultat av et forskingsprosjekt gjort i samarbeid mellom stressforskere fra det Karolinska Institutet i Stockholm og turistbyråene Visit Sweden og Västsverige. Prosjektet «The 72 Hour Cabin» ble utført i september i 2017. Da ble fem mennesker med ekstremt stressende jobber sendt til hytter i den svenske naturen. Ifølge forskning er tre døgn nøyaktig den tiden mennesker behøver for å omstilles til et nytt miljø.

Deltagerne var blant annet en taxisjåfør fra Paris, en journalist fra London, en politikvinne fra München og en eventplanlegger fra New York. Kontrasten fra storby til villmark var stor. 

Og tre døgn i svensk natur ga resultater: Stressnivået til deltagerne sank med hele 70 prosent; de fikk lavere blodtrykk, hadde en roligere hjerterytme og ble dessuten både mer kreative og løsningsorienterte. 

I tillegg til å sove i hver sin spesialdesignede glasshytte, fikk de også oppleve svensk natur på sitt beste. Forfriskende morgenbad, fiske, fotturer og bålkos er tross alt godt for kropp og sjel. Da eksperimentet var gjennomført, ble glasshyttene tilgjengelig for utleie. Hele ni «72 hour cabins» er i dag spredt rundt i Dalsland, ikke langt fra Østfold fylke. Fem ved Henriksholm, to ved Baldersnäs herregård og to ved innsjøen Iväg, i tilknytning til Dalslands Aktiviteter. Og det er ikke helt tilfeldig at hyttene ble plassert i Dalsland. En av Sveriges grønneste regioner dannet perfekte kulisser for et forskningsprosjekt i naturens ånd. Her finnes vakre fotturstier, brusende elver, et rikt dyreliv og over 1000 innsjøer. På grunn av sine mange innsjøer blir regionen ofte kalt Sveriges «Lake District».

Hos opplevelsessenteret Dalslands Aktiviteter kan du sjekke inn i en 72-timers hytte og oppleve det beste naturen har å by på. Foto: Paul Hughson

Ro, ro, ro din båt

Kom tett på dyr og mat elgkalvene som har blitt reddet. Foto: Mari Bareksten

Glasshytta er utstyrt med både fiskestenger og sluk og nede i vannkanten ligger en kano og speiler seg i det blikkstille vannet. 

– Skal vi dra på fisketur, spør Paul og tar på seg den beige filthatten sin. 

Klart jeg vil! Vi tusler nedover svaberget med hver vår fiskestang på skulderen og balanserer oss ned i kanoen. Vi har også med en liten piknikkurv med «kanelbullar» og kaffe som vi har kokt på bålpanna ved siden av hytta. 

Vannet i innsjøen er så rent at vi kan fylle drikkeflaskene våre med det, så her er det ingen hast med å få fisk. Vi kan godt bli en stund. Kalenderen er tom og det er ingenting vi skal rekke. En skikkelig deilig følelse. Å ligge tilbakelent i en kano med blikket på en dupp som vaker på vannet er terapi for sjelen. Og veldig hypnotiserende. 

Da er det liksom ikke så viktig at fisken ikke biter. 

LES OGSÅ: SOL, STRAND OG SCOOTER
FOTTURPARADISET

Glamping

Slapp av i en hengekøye ved innsjøen Iväg. Foto: Mari Bareksten

Det var denne primitive roen Dalslandsarkitekten Jeanna Berger (28) ønsket å gi grobunn for da hun satt seg ned for å tegne glasshyttene, etter bærekraftige prinsipper. 

– Det var naturen som skulle spille hovedrollen i prosjektet. Derfor er vegger og tak gjennomsiktige, mens stammen er bygd med lokal gran, forteller den unge arkitekten.  

Hyttene er også bygd opp på påler, for å skåne naturen mest mulig.

– Vi er jo i utgangspunktet ment for å leve i naturen og har det derfor best i naturlige omgivelser. Skogens ro, brusende bekker og kvitrende fugler er med på å skylle vekk stresset som livet i storbyen bygger opp. Jeg tror alle mennesker kan kjenne den positive effekten naturen gir. Det glasshusene tilbyr er en mer bekvemmelig måte å ta del i naturen på, sier hun. 

Hyttene blir på mange måter luksuriøse alternativ til tradisjonelt campingliv. Det harde liggeunderlaget er byttet ut med en behagelig dobbeltseng, og de klamme soveposene er erstattet av luftige sommerdyner. Hver morgen vekkes vi av fuglesang, en mye mer behagelig måte å våkne på enn av den irriterende vekkeklokka.  

Søte drømmer under stjernene

Med glassvegger og glasstak gir 72-timers hyttene i Dalsland utmerkede forhold for stjernetitting! Foto: Paul Hughson

Når vi kommer tilbake fra fisketuren står råvarene til middagen på trappen utenfor hytta. To entrecôter av svensk storfe skal på grillen. Middagsesken er full av godsaker: hjemmelagd potetsalat med capers og soltørkede tomater, en frisk salat og et fløyelsmykt kryddersmør. 

Det eneste vi må gjøre er få fart i bålpanna. 

– Jeg fikser, sier Paul. 

Selv tar jeg på meg oppgaven med å dekke bordet og åpne rødvinen.

Dette er luksus og villmarksliv i skjønn harmoni. Solen er på vei ned bak trærne, men sommerkvelden er fortsatt ung. Vi spiller noen runder Yatzy og skåler i vin, mens himmelen sakte skifter farge fra rosa til mørkeblå. Vi bestemmer oss for å ta et kveldsbad og mens jeg ligger og flyter i vannet med ørene under vann oppdager jeg at jeg har ingen stressende tanker i hodet. 

Etter kveldsbadet er det ekstra deilig å krype inn under sommerdyna.

Vi retter blikket opp og trekker pusten dypt, mens Polarstjernen har åpenbart seg i nord. Aldri før har det vært mer behagelig å se på stjernene! 72 timer i en glasshytte i svenske skoger gir ikke bare en uforglemmelig naturopplevelse. Oppholdet kommer også med hvilepulsgaranti.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN