Skal det være en smak av Romanias beste ost? Foto: Runar Larsen

Sauene til Mihai Ghib har vært innom gården for sin daglige melking. Nå står sola i senit og den 72-årige gjeteren lokker flokken ut av innhegningen, inn på tunet, opp langs riksveien og til et skogholt noen hundre meter lenger ned – ikke langt fra sentrum av den lille saueostbyen Jina.  

– De skal inn i skogen for å kjøle seg ned, og så videre på beite i kveld, forklarer den sindige mannen.

Men han har ikke noe hastverk med å få de firbeinte ullklumpene over veien. En sølvfarget Mercedes på vei vestover må stoppe for kryssende sauer, og sjåføren tuter utålmodig mens Mihai leder flokken sin opp i skogen.

LES MER OM LANDSBYGDA I ROMANIA

I tradisjon tro

En bonde med hest og kjerre humper i motsatt retning.  Men til slutt er veien klar. Bilen freser videre, sauene søker ly av skogen. Mihai smiler bredt og trekker litt på skuldrene. Kanskje undrer han seg over hvordan det er mulig å ha det så travelt.

En tur til landsbygda i Romania er som en reise mange år tilbake i tid. Foto: Runar Larsen

Men Romania er et kontrastenes land, og det er fint lite som haster blant grønne åser og små bondegårder i Marginimea Sibiului, en landlig region vest for storbyen Sibiu.

Denne delen av Transilvania har alltid vært sauebondens rike, og tradisjonelle ysteteknikker er fortsatt essensielt når Romanias beste ost skal produseres. 

– Vi lager kas og telemea, akkurat som familien min har gjort i flere generasjoner, forklarer Maria Barb (24).

LES OGSÅ: 10 GRESKE ØYFAVORITTER

Ost

Onkel Mihai har forsvunnet inn i skogen med deler av familiens 600 sauer, og den unge ostemakeren viser stolt fram de enkle produksjonslokalene.

– Her, smak på denne!

Maria løfter opp et digert stykke med telemea. Ferskosten har ligget i salt lake og fått en deilig, kremaktig konsistens.

Fersk ost, lokalt brød og noen stykker spekepølse blir det perfekte måltid. Foto: Runar Larsen

Dette er Romanias svar på fetaost, og en essensiell del av ethvert lunsjmåltid rundt omkring i landet – til hverdags og fest. Selv spiser hun saueost omtrent hver dag. 

– Litt tomater, noen stykker med spekepølse og fersk ost er det perfekte måltid nå om sommeren, smiler Maria og skjærer av et solid stykke telemea.

Det er akkurat passe salt og syrlig. Men mest av alt er det smaken av stolte mattradisjoner og gamle landbruksskikker.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN