Helt sør i Tsjekkia, på grensen mot Øster­rike, ligger en av Europas skjulte perler – vinregionen Moravia. For mens vin fra andre siden av grensen har tatt verden med storm for mange år siden, er edle dråper fra Tsjekkia forblitt en obskuritet for de svært spesielt interesserte. Inntil nå. 

Prisvinnende viner

De siste årene har tsjekkisk vin markert seg stadig mer på internasjonale smakinger og vunnet en rekke priser. Og ideen om å reise til Tsjekkia på vinvandring kom da jeg leste at en chardonnay fra Josef Valihrach Vineyards var kåret til verdens beste på den prestisjetunge Chardonnay du Monde-kåringen i Frankrike. For andre år på rad. 

Siden kunne jeg også lese at 26 viner fra Tsjekkia er inne på 1000 Vins du Monde, en liste over verdens 1000 beste viner som også kalles «Vinens Michelinguide». 

Det finnes også større vingårder i Tsjekkia med et mer moderne uttrykk, som populære Sonberk. Her med Jan Valenta fra Taste of Prague. Foto: Torild Moland

Og i følge vår vismann Jan Valenta fra Taste of Prague, er disse ikke engang landets beste viner. 

– Du vet, det er bare de største vinmakerne som har stor nok produksjon og råd til å være med på slike kåringer, siden det koster penger å delta. De er ikke dårlige, men de er hm – supermarkedviner, mener Jan. 

– Isteden vil jeg vise dere små vinmakere, inkludert en som ikke engang vanligvis er åpen for publikum. Men den viser hvor gode de små er, mener han. – Og i morgen besøker vi noen av de litt større, og virkelig vakre, blant annet en som eies av en av de rikeste mennene i Tsjekkia. 

LES OGSÅ: VERDENS NORDLIGSTE VIN

Hos Springer serverer far og sønn uferdig vin rett fra vintønnene nede i en kald og fuktig kjeller. Foto: Torild Moland

Familietradisjoner

Så vi stabler oss inn i en bil og suser ut av regionhovedstaden Brno, retning sørover. Etter en halvtime begynner landskapet å endres fra paddeflatt til duvende åser og små daler med rekke på rekke av vinranker. 95 prosent av all tsjekkisk vin produseres her i Moravia, som ligger på 49 breddegrad, det samme som mer kjente vinområder som Alsace, Burgund og Champagne. Den eneste andre vinregionen er Bavaria, rett syd for Praha. Jan svinger inn en liten stikkvei og opp en smal gate med det som ser ut som pastellfargede småhus. I virkeligheten er det en rekke med veldig små vinkjellere og vinmakere. 

– Dette er typisk vinproduksjonen her, vinkjellerne ligger i deres egne hus eller i små hus ved siden av jordene. 

Foto: Ronny Frimann

For 150 år siden flyttet Jakub Springer til det som i dag er Springer vingård og tok med seg en vinpresse laget i 1807. Siden har kunnskapen gått i arv, og vingården drives i dag av Jaroslav Springer Sr og sønnen Pavel. 

– Vi har like dype røtter i denne vingården som vinrankene har, og jeg kunne ikke tenke meg å gjøre noe annet, sier Pavel og skjenker en ung og uferdig vin i glassene, hentet rett fra vintønnene i kjelleren vi står. 

Den smaker av leire, sand og mineraler, jordsmonnet som preger mesteparten av vinene i Monrovia. Som de fleste viner her er de lette til middels lette, selv om den mest utviklede rødvinen faktisk kan minne om en Burgunder. Størstedelen av produksjonen er hvitvin, men som vi allerede har funnet ut, så produseres det også gode rødviner. Totalt har familien 5 hektar med vinranker, som gir nok til rundt 25.000 flasker med vin. Det er jo ikke akkurat storindustri. 

LES OGSÅ: UKJENT VINLAND I VERDENSKLASSE

Kvalitet fremfor kvantitet

Ikke kan de øke produksjonen heller. 

– Hele det tsjekkiske vinproduksjonen er bare 18.000 hektar – det er mindre enn kanadisk vin. Det var omfanget av produksjonen da Tsjekkia ble medlem av EU i 2004, og så ble det også kvoten. Og den kan ikke endres. Det er en av grunnene til at Tsjekkia fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet, sier Jan. 

Og naturlig produksjon. Bærekraft og økologisk produksjon er mer regelen enn unntaket, og naturvin-elskere vil garantert finne sine favoritter her. 

– Vi fermenterer bare naturlig, for det bor masse godt i druene og de trenger ikke hjelp, mener Petr Kocarik som driver den lille vingården ved samme navn. 

Vi har flyttet oss 10 minutter, kjørt flere smale gater og blitt sluppet inn i familiens egen gårdsplass. Her har de vinsmakinger under et takutspring. Kocarik er enda mindre enn Springer og produserer bare 8000 flasker i året. 

Kommunisttiden

Vinmaking har lange tradisjoner i Monrovia og har vært dyrket her i minst to tusen år, da romerne kom og det er funnet utstyr som vitner om vinmaking. Men da kommunistene tok makten i Tsjekkoslovakia med et kupp i 1948, endret alt seg. 

Staten nasjonaliserte vinproduksjonen og opprettet co-operativer som produserte nesten all vinen i landet, og ingen fikk lov til å lage egen vin for salg. Resultatet var jo at alle druer, gode som dårlige, ble rasket sammen i én stor tank. Det får jo Vinmonopolets gamle «Rødvin» til å fremstå som kvalitetsvare. Århundrer med kunnskap om vinproduksjon i Moravia ble nesten tapt.

Med oppløsningen av Tsjekkoslovakia begynte tsjekkiske vinmakere gradvis å ta tilbake kunnskapen. De store co-operativene ble delt opp, og metoder som allerede var velkjente i Vesten, som ståltanker og temperatur-kontrollert gjæring, ble tatt i bruk. I dag er selv de minste produsentene profesjonelle. 

LES OGSÅ: DEN NYE VINEN PÅ MENORCA

Den nye vinen

Noen driver også i større skala, og har etter hvert bygget større vingårder i rene linjer. Siste tilskudd i denne klassen er Gurdau vingård, som med sine smekre, buede linjer og minimalistiske interiør ser mer ut som en fancy vingård i USA enn det man tradisjonelt finner i Tsjekkia. 

– Jeg ønsket å lage noe helt unikt, og har brukt sju år på å tegne dette, i samarbeid med arkitekt Aleš Fiara og interiørarkitekt Daniela Hradilova, og de tre siste på å bygge. Jeg så for meg at bygningen skulle gå i en bue, fra vingård til vinranker. Og det har vi fått til, sier eieren Václav Hort og ser fornøyd på sitt eget kunstverk.  Buede vinduer, høyt under taket, en hengende peis og sammenhengende eikepanel fra tak til gulv er noen av trekkene som gir bygningen sitt slanke, rene uttrykk. Og vinene, de står i stil. Flaggskipet er en ren og mineralrik Riesling, som de mener er unik takket være det lokale jordsmonnet. Og det skal de ha – vinen er god.

På to hjul 

Her forlater vi vår vismann Jan, og setter ut på eventyr på egenhånd. Med base i den vakre middelalderbyen Mikulov, på andre siden av Pavlova-åsen, har vi tenkt å benytte tohjuling for mer sightseeing og smaking. Og det er vi ikke alene om, her ser sykkel ut til å være vanligste fremkomstmiddel. 

Mikulov er en nydelig liten by, nesten på grensen til Østerrike, med en unik historie, arkitektur og beliggenhet på nedsiden av en sandsteinsås med en hellig kirke på toppen. Byen har rundt 8000 innbyggere og i sentrum ligger et enormt, barokk slott. I de trange gatene er det flust av vinbarer, restauranter og små kafeer. Og på nedsiden av åsen – noen av de vakreste vinjordene jeg har sett. En gang i tiden var dette havet, som er grunnen til det mineralrike jordsmonnet.

Dette er hjertet av Moravias vinproduksjon, og på begge sider av åsen og innsjøen ligger noen av landets aller beste vingårder – lett tilgjengelig med sykkel. 

Vi legger ut på eventyr, sykler gjennom lilla lavendelstiper i irrgrønne vinåkre, stopper for lunsj på nydelige Cafe Fara, lærer om områdets historie på Pavlov Arkeologiske park – og ender dagen hos en av Tsjekkias få kvinnelige vinmakere hos Plener der Dominika Cernohorska styrer produksjonen. Hun har vanligvis ikke vinsmakinger, men en gang i måneden eller så inviterer hun til åpen dag med solstoler og matservering utenfor vinkjelleren. 

LES OGSÅ: PRAHAS BESTE TAKTERRASSER

Ville vesten

Fra Mikulov tar vi bilen og kjører vestover mot Znojmo, som danner utkanten av Moravias vinproduksjon. Og akkurat da vi trodde vi hadde smakt nok vin og var fornøyde, så oppdager vi at dette varierte området har enda mer å by på. 

Ikke la deg lure av den enkle standarden på Chateu Sobres – vinene er av beste kvalitet. Foto: Torild Moland

– Dette er veldig uberørt og vilt, for det er tett på grensen mot Østerrike og var militært område. Om dere kjører ned til andre siden av landsbyen er det til og med rester av muren der, en tidligere militærbunker, forteller Linda Pickova som er på vennetur. Klokken er bare 10 på morgenen, men de har allerede rukket å nyte utsikten fra terrassen på Hotel Vineyard Hnanice og deler gjerne noen tips. Det beste er Chateau Sober. 

– Det er en lett tur, en halvtime opp gjennom skogen her, over en hengebro, og så kommer dere til et område med en dyp canyon og vill, vakker natur, anbefaler hun. 

Chateau Sober viser seg å være alt annet enn et slott, men fantastisk er det: en liten kiosk i skogen, der man kan kjøpe glass med vin fra Chateu Sober og nyte den omkranset av frodige vinranker, grønne trær og rislende bekker. På vei ned igjen dumper vi over en gratis jazzkonsert i skogen, også den med innlagt vinsmaking. Sannelig er Tsjekkia full av overraskelser.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN