Tre byer, en reise. Med effektive togruter og kort reisetid, er det fint å kombinere så forskjellige steder som Berlin, Leipzig og Dresden på samme tur.

Berlin i midten

Det meste begynner i Berlin, så også denne reisen. Millionmetropolen er selve navet hva gjelder politikk, økonomi og kultur i Tyskland.

Med nye utstillinger og gamle galleri i ny drakt er 2015 ekstra spennende i Berlin.

– Tettheten av kommersielle galleri er legendarisk, ulike private samlere har laget egne visningsrom for sine kunstverk – og byen er stadig en magnet for kreative mennesker fra verden over, sier Andreas Fiedsler som er kunstdirektør ved en av byens ferskeste kulturelle institusjoner: KIND – Centre for Contemporary Art.

Innstallasjonen «Kitfox Experimental» av  sveitsiske Roman Signer består ganske enkelt av et fly som henger ned fra taket. Foto: Runar Larsen

Innstallasjonen «Kitfox Experimental» av sveitsiske Roman Signer består ganske enkelt av et fly som henger ned fra taket. Foto: Runar Larsen

Premiereutstillingen med den sveitsiske installasjonskunstneren Roman Signer holder hus i det gamle bryggeriets største rom. Fram til juni kan skuelystne oppleve samtidskunst som sedvanlig vekker en blanding av begeistring og irritasjon.

Installasjonen «Kitfox Experimental» består ganske enkelt av et fly som henger ned fra taket, og to enorme vifter gjør at småflyet snurrer rundt.

Galleriet har alle allerede blitt omtalt som et nytt kulturelt flaggskip i den fremadstormende bydelen Neukölln.

Kultur er mat for mons

Øl og kunst

Andreas Fiedsler lover flere tankevekkende utstillinger, men skal også ivareta interessen til de som ikke nødvendigvis er opptatt av samtidskunst.

– Det skal være et livlig sted pakket med utstillinger og program. Dessuten kommer vi til å åpne både kafé og ølhage denne våren, sier han.

Det er altså kort vei fra øl til samtidskunst i det gamle bryggeriet.

Som en av Europas største og mest innholdsrike storbyer, er det vanskelig å rive seg løs fra Berlin. Men vi skal videre. Det er bare halvannen time fra Hauptbahnhof i Berlin til Leipzig.

Komponistenes Leipzig

Den er kjent som Musikkens by, det nye Berlin og Heltenes by: Leipzig har spilt en essensiell rolle i tysk historie, både kulturelt og politisk.

Det var i Edvard Griegs gamle studieby at veien mot murens fall startet med den famøse Montagsdemonstrationen høsten 1989.

Mens Neustadt har fått farge etter grå tider, er Alstadt bygget opp fra ruiner. Foto: Runar Larsen

Mens Neustadt har fått farge etter grå tider, er Alstadt bygget opp fra ruiner. Foto: Runar Larsen

Etter fire tiår som øst og vest, ble Tyskland en forent nasjon. Det er temaet for byens viktigste severdighet, Zeitgechicktliches Museum.

På grunn av stadig økende boligpriser i Berlin, har mange av byens kreative og unge flyttet til nettopp Leipzig – som dermed har rykte som «et nytt Berlin».

Kanskje finnes denne alternative stemningen utenfor bykjernen, men inne i den Unesco-vernede sentrum er det lyden av gode, gamledager som rår.

Les også om fottur i Rhindalen 

Notesporet

Byens ferskeste attraksjon – Der Leipziger Notenspur – klinger av klassisk musikk. Foruten vår egen Grieg, har byen vært hjembyen til Bach, Mendelssohn Barholdy, Wagner og Schumann.

Notesporet går gatelangs over fem kilometer, innom minnesmerker, museum og historiske konsertarenaer, men byr også på kulinariske avstikkere som smakfullt selskap til åndelig føde.

Zum Arabischen Cofee Baum er en institusjon i Leipzig og obligatorisk stopp midt i den musikalske vandringen – ikke langt unna statuen av Johann Sebastian Bach og St. Thomaskirken.

Restauranten er middels, men kakene i kafeen himmelsk.

Byen i seg selv er for øvrig er en hyggelig miks av gammelt og nytt. Moderne designshopping, komponistenes notespor og arnestedet til murens fall; Leipzig er både elegant, historisk og tankevekkende.

Fugl føniks

Vi ruller videre. En knapp time sørøst for Leipzig er Dresden, som etter tunge tider igjen framstår som en av Europas vakreste bysentrum.

Dresden er mest kjent for gamlebyen og de historiske bygningene som er gjenreist etter 2. verdenskrigs ødeleggelser. Foto: Runar Larsen

Dresden er mest kjent for gamlebyen og de historiske bygningene som er gjenreist etter 2. verdenskrigs ødeleggelser. Foto: Runar Larsen

En natt for 70 år siden ble alle de kulturelle institusjonene jevnet med jorda. Så godt som samtlige historiske bygninger havnet i ruiner under bombingen av Dresden helt mot slutten av 2. verdenskrig.

Det omstridte flyangrepet i februar 1945 tok livet av 25 000 mennesker – de fleste sivile.

Den majestetiske silhuetten av kirkespir og barokke tårn raste sammen, og byen lå bokstavelig talt i ruiner.

En storstilt gjenoppbygging tok fatt nesten med det samme, og da mektige Frauenkirche stod ferdig i 2005 var byens fasade nesten helt nøyaktig som før den skjebnesvangre dagen 60 år tidligere.

Dresdens storhetstid begynte med kurfyrste Fredrik August I av Sachsen på tampen av 1600-tallet. Etter det tyske rikets grunnleggelse i 1871 ble kultur stadig viktigere i Dresden. Fram til århundreskiftet kom nye tilskudd som Semper operaen, Albertinum (huser i dag Galeri Neue Meister) og kunstakademiet – alle essensielle attraksjoner for besøkende også anno 2015.

Det er lett å la seg begeistre av gamlebyen i Dresden, men for den som kjenner byens nyere historie er det ekstra spesielt å vandre gjennom den gamle storheten ved Elbe og grensen til Tsjekkia.

Mer om Tyskland finner du HER

To byer

For den kulturinteresserte er gamlebyen et eldorado av historisk kunst, museum og gjenreiste praktbygninger. Situasjonen en helt annen mot motsatt side av Elbe.

At husvegger er dekket med gatekunst, er regelen heller enn unntaket. Dette er Dresdens variant av Kreuzberg, Berlin.

Neustadt er Dresdens variant av Kreutzberg i Berlin eller Grünerløkka i Oslo. Foto: Runar Larsen

Neustadt er Dresdens variant av Kreutzberg i Berlin eller Grünerløkka i Oslo. Foto: Runar Larsen

En strøm av turister trasker over Carolabrücke til Palaisgarten for å fotografere byen. Slå følge, for panoramautsikten er slående vakker. Og til ettertanke: Det er umulig å forestille seg krigens ødeleggelser 70 år tilbake i tid.

Dresden er en ekte Fugl Føniks, og historiens vingeslag lever videre.

Tilbake til hovedsiden