Her har vi valgt ut tre av våre favoritter. Vil du lese om flere av de fine rutene? De finner du i magasinet. Kjøp i butikk eller bli abonnent!

 SKOTTLAND: Ikke gå glipp av en vandring rundt Strome Castle, Loch Carron. Foto: Istock

1. Skottland
North Coast 500

Distanse: 500 miles (800 km) • Lengde: Minst en uke • Beste tid: Mai til september

North Coast 500 er en lang episk rundtur langs kysten av Skott­land og opp i høylandet, på smale veier forbi dramatiske klipper, blendahvite strender, herregårder, whiskydestillerier og masse, masse vakker natur. 

Start turen i Inverness med delfintitting på Chanonry Point og sett så snuta mot den ­nordligste landsbyen i det britiske samveldet John O’Groats. Gjør et stopp på veien for å gå ned til en av de minst tilgjengelig havnene i hele Skottland via Whaligoe-trappene, hvor du også ofte ser lundefugl, og stikk innom et ­whiskydestilleri eller to. Etter en spasertur ut til Skottlands nordligste punkt ved fyret ­Dunnet Head Lighthouse bør du vandre langs de massive strendene i Durness og vandre barfott i sanden. Kjør over den ikoniske Kylesku-broen til Clashnessie Falls og videre til nydelige Achmelvich Beach ved Assynt-kysten – hvor du også finner Europas minst slott, The Hermit Castle. 

Og ikke langt unna ligger Loch Assynt, en ­mystisk innsjø der ruinene av Ardvreck Castle stiger opp av klippene. Så er det tid for et av turens store høydepunkt – å kjøre fjellpasset Bealach na Ba hvor veien stiger fra havnivå opp til 2054 feet i krappe hårnålssvinger. Uansett budsjett, så legg inn ihvertfall én natt på et slott. For eksempel Tulloch Castle i Dingwall, hvor flere av rommene kan dateres helt tilbake til 1200-tallet. Andre slott du kan bo i er Kincraig Castle, Mansfield Castle og Dornoch Castle – alle rett nord for Inverness. Book god tid i forveien, dette er populært! Husk å prøve nasjonalretten haggis og svart pudding, selv om det kanskje ikke blir livretten. Og se opp for sauer i veien! northcoast500.com

TYSKLAND: Rothenburg Ob Der Tauber er Tysklands mest kjente middelalderby og på UNESCOs verdensarvliste. Romantisk er den også!. Foto: Torild Moland

2. Tyskland
Den romantiske veien

Distanse: 400 km • Lengde: 3-4 dager • Beste tid: Hele året

Kjør gjennom vakkert landskap, forbi nydelige ­historiske byer med dekorerte hus, innom vingårder og via dramatiske Disney-slott. 

Start turen i Wurzburg i nord med et besøk på Wurzburg-slottet og en vandre­tur i de overdådige hagene. Herfra starter roadtripen, gjennom et utall små og vakre landsbyer, bølgende landskap og vingårder. Formelt starter Den romantiske veien vest for Wurzburg, men vi tar en liten tur østover først til Iphofen, hvor du kan smake klassiske Silvaner-viner på runde, grønne flasker på for eksempel Hans Wirsching Winery. Så svinger vi inn på Den romantiske veien igjen og setter nesa rett mot høydepunktet Rothenburg Ob Der Tauber. Den utrolig vel bevarte bykjernen med brosteinsbelagte gater og originale hus med bindingsverk og dekorasjoner stammer helt fra Middelalderen og er velfortjent på UNESCOs verdensarvliste. Sett av et par netter her for å ta inn byens skjønnhet og historie. Videre ned mot badeliv og Disneyslott i Füssen er det verdt å stoppe innom flere av de nydelige byene langs veien, som Dinkelsbühl, Nördlingen og Harburg, hver med sin egen sjarm. Sett av den siste dagen til å utforske to av Tysklands mest berømte slott – Neuschwanstein og Hohenschwangau.

ROMANIA: Trolsk stemning i Draculas «hjemland» på Transfagarasan highway. Foto: Istock

3. Romania
Transfăgărășan Highway

Distanse: 760 km • Lengde: 10 dager • Beste tid: Juni til okt.

Den bratte, svingete Transfagarasan Highway er en av verdens mest imponerende veistykker og verdt turen i seg selv. 

Den over 150 kilometer lange Transfagarasan Highway er ikke bare ­Romanias, men kanskje Europas mest spektakulære vei, og takket være tv-­programmet Top Gear nå også en av landets mest populære turist­attraksjoner. Det var ­diktator Nicolae Ceausescu som beordret byggingen av Transfagarasan i 1970, en av de få gode ting han gjorde. Målet var å lage en strategisk rute gjennom Fagaras-fjellene som militærtropper kunne benytte om landet skulle bli invadert av Sovjetunionen (som nabolandet Tsjekko­slovakia ble i 1968). 

Stopp først i den lille småbyen Curtea de Arges, før du tar fatt på de mange hårnålsvingen opp mot høyeste punkt på 2042 meter, tunnelen som linker den nordlige og sørlige siden av Balea-innsjøen. Da var du ferdig? Nei, det er nå det begynner! For de mest berømte veistrekket ligger på nordsiden av fjellet. 

Vel nede fra fjellet og svimmel av svinger, kan du stoppe innom Dracula-­slottet Bran på veien til Romanias hippeste by Brasov. Lonely Planet kaller byen for «Romanias Praha». Men Brasovs hemmelighet ligger egentlig i omgivelsene, og da spesielt den vakre parken Piatra Craiulu der blant annet filmen «Cold Mountain» med Nicole Kidman og Jude Law ble spilt inn. Avslutt med en runde vinhopping i Mizil før retur til Bucuresti. 

For den beste utsikten over selve Transfagarasan, kjør ruten mot klokka isteden.

Her har vi valgt ut tre av våre favoritter. Vil du lese om flere av de fine rutene? De finner du i magasinet. Kjøp i butikk eller bli abonnent!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN