Foto: Cookingclass in Rome

Italienske godbiter

Roma er en fenomenal storby på alle måter, særlig kulinarisk. Har du først fått smaken på la dolce vita, vet du at få måltider blir det samme etter pastaperfeksjon i den evige stad. Heldigvis er det mulig å ta med seg smaken hjem igjen. Da er kokkekurs et must! Lær og lag italienske spesialiteter av kokken Andrea Consoli. Dette er en morsom og smakfull opplevelse perfekt for gastronauter. I jakten på perfekt pasta fører som kjent alle veier til Rom.

Mer info: Pris: 620 kroner per person. cookingclassesinrome.com

Foto: Istock

Ny i New York

Garderoben skal fornyes, motemetropolen lokker. Men tiden er knapp, og byen er så stor! Fortvil ikke. Det er som førstereis til New York du skal hyre inn en «personlig shopper» for å finne fram til butikkene du drømmer om – men neppe hadde oppdaget på egen hånd. I «The Big Apple» finnes jo alt mellom himmel og jord, så hjelp fra en lokal ekspert er alltid smart. Kanskje får du en ny stil på kjøpet?

Mer info: Priser fra kr 1000 per time, se for eksempel nycprivateshoppingtour.com.

Foto: Torild Moland

Lei en campervan

Mange nordmenn har benyttet fraværet av utenlandsreiser til å bli bedre kjent med Norge som reisemål, og for de fleste av oss har det vært en åpenbaring. Takket være vårt langstrakte og komplekse land er det godbiter rundt hvert hjørne, så hva passer bedre enn å dra på en skikkelig roadtrip med campervan – hvor du kan overnatte akkurat hvor du vil? Folkevognbussene til Peachey Lane er utstyrt med sengeplass og kjøkkenkrok, og passer perfekt for to på tur. Retrostemning og norgesfeber er fint for lange og korte eventyr.

Mer info: Peachey Lane har stilige og praktiske «campingbiler» med det du trenger for å legge ut på en klassisk roadtrip, fra kr 2100 per døgn. peacheylanecampers.no

Foto: Paul Hughson

Sov søtt i Sverige

72 timer i en glasshytte i svenske skoger gir ikke bare en uforglemmelig naturopplevelse. Dette skal faktisk være selve oppskriften på en perfekt langhelg: Oppholdet kommer med hvilepulsgaranti. Her skal du pust ut, senke skuldrene og la naturen skylle vekk alt stress. Glasshyttene i den naturskjønne regionen Dalsland har tatt glamping til et nytt nivå og lover nemlig hvilepuls på 72 timer. Du kan bo i glasshyttene tre steder i den svenske regionen: ved Henriksholm (stenebynas.se), Baldersnäs (baldersnas.eu) og Dalslands aktiviteter (dalslandsaktiviteter.com)

Mer info: Pris fra kr 3870 per person i 72 timer inkludert frokost, lunsj og middag.

Foto: Runar Larsen

På tur i Trabant

Trabanten var et symbol på Øst-Europa, og de bitte små bilene med totaktsmotor er nå morsomme turistattraksjoner i flere tyske byer, deriblant Berlin. Trabi Safari tar deg med på en rundtur hvor du selv ­sitter bak rattet i egen bil på kryss og tvers av den ­pulserende metro­polen. Etter en kort innføring i hvordan doningen faktisk ­fungerer, og da særlig det spesielle girsystemet, er du klar for å ­utforske byen på fire hjul. En annerledes sightseeing, og minner for livet.

Mer info: Morsom og lærerik tur i klassiske Trabant koster fra kr 400 for et par timer. 

Foto: Runar Larsen

Spa deg ned

Den svenske vestkysten har en rekke spaværehotell med svært høy kvalitet, og kan gjerne kombineres med både storbyliv i Gøteborg og utflukter til sjøs. Men for den som er aller mest opptatt av livet inne i velværeavdelingen, er Arken Hotel & Art Garden Spa et perfekt fristed fra hverdagens kjas og mas. Kos deg i varme basseng, badstuer med utsikt og slapp av i grønne omgivelser – og spis havets frukter på hotellets restaurant. Det er ca. 15 minutter til Gøteborg sentrum fra hotellet.

Mer info: Hotellpakke med tilgang på spa, en overnatting, frokost og treretters middag fra kr 1400 per pers. arkenhotel.com

Foto: Istock

Tett på havørn

Ingenting er mer eksotisk enn fotosafari på den afrikanske savannen, men det finnes gode substitutter også i Norge. Den majestetiske havørna er kongen av kysten, og på guidet havørnsafari er det svært gode muligheter for å komme tett på den enorme rovfuglen. Smøla lengst nord i Møre og Romsdal er for eksempel et fantastisk sted for båtturer til havørnas rike. Her er det tilnærmet garanti for å se den mektige fuglen på nært hold. Gode guider og stødige båter gjør det til en fin aktivitet ute ved storhavet.

Mer info: Smøla Naturopplevelser har faste avganger fra kr 890 per  pers  (ca. 2 timer) om sommeren. smolanaturopplevelser.com

Foto: Runar Larsen

Bli parfymemaker

Du har sikkert tenkt tanken: Hva om jeg kunne laget en parfyme som passer meg perfekt? Det er slettes ingen urealistisk drøm, og ved flere av laboratoriene i parfymebyen Grasse i Sør-Frankrike får turister blande sin egen godlukt. Med kyndig veiledning av en profesjonell parfymemaker må du lukte og mikse fra et stort utvalg av dufter og essenser, og helle sluttresultatet på flaske – komplett med etikett og navn. Kanskje har du nese for godlukt, og setter sammen en ny vinner? Uansett en interessant opplevelse, og ikke minst fin suvenir.

Mer info: Parfymeriet Galimard i Grasse har totimers kurs hvor du lager din egen parfyme på 100 ml. Kr 1000 per pers. galimard.com

Foto: Runar Larsen

Gå ginskolen

Gin er en av de store trenddrinkene i London, og på The Distillery midt på trendy Portobello Road kan du bli med på en helt spesiell reise i den sagnomsuste drinkens verden. På The Ginstitute får du høre og smake på den litt brokete historien om gin, og til slutt lage din egen variant som tappes på flaske og får egen logo. The Distillery har to ­restauranter og flere barer, samt en liten hotellavdeling for den som helst blir værende over natta.

Mer info: Kveldskurs med blending av egen gin hos The Distillery starter fra kr 1100, inkludert smaksprøver og din egen flaske gin.
the-distillery.london

Foto: Runar Larsen

Safari med bamse

Ingen land i Europa har flere ville bjørner enn ­
Romania. På organisert bjørnesafari i ­Karpatene får du være med til spesial­­kon­struerte hytter hvor det er orkesterplass til dyrenes verden.
Absolute Carpathian har turer til skogen ved foten av Pieatra Mare-fjellene nord for Brasov, hvor profesjonelle guider sørger for sikkerheten og informasjon om de store dyrene. I et land hvor grensen mellom dyrepark og såkalt vilt­reservat av og til kan være litt diffus, er dette en fin måte å komme tett på de mektige bamsene. 

Mer info: Tretimers «bjørnesafari» utenfor Brasov fra kr 400 per pers, www.absolute-­nature.ro.

Foto: Runar Larsen

På whiskeysporet

Nord for Aberdeen ligger destilleriene på rekke og rad. Sjekk inn på herskapshus i whiskyland og smak på ekte skotsk kulturhistorie langs The Whisky Trail, eller bruk «granittbyen» som base for smakfulle utflukter. Det er omtrent 100 destillerier rundt omkring i Skottland, og halvparten ønsker gjester velkommen på omvisning. Langs The Whisky Trail er det ikke konsumering av mengder. Dette er ypperste kvalitet og en unik mulighet til å komme tett på produksjonen. Her får du smake, lukte og se prosessen fra korn til flaske.

Mer info: Bruk Aberdeen som base og dra på dagsturer til
destille­riene: maltwhiskytrail.com

Foto: Ronny Frimann

Luftig moro

Det er ikke bare eksperter som kan boltre seg i bratte fjell­vegger. Med jernstiger og bolter i fjellet får også spreke amatører føle på klatringens gleder. Det meste er spektakulært i Loen på Vestlandet. Her venter dessuten Nord-Europas høyeste jernvei, som går fra havnivå til 1011 moh. Man kan klatre på egenhånd, men guide er klart å anbefale om man er uerfaren. Dette er på alle måter en luftig opplevelse, og en krevende klatretur på 5-6 timer i en miks av svimlende hengebroer og bratte partier. Turen ender ved Loen Skylift på toppen av Hovden, så ned igjen kan du ta heis. 

Mer info: Tur med komplett utstyr, instruktør og retur med skylift fra kr 1585 per pers, loenactive.no.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN