Hege (35) og Stine Schultz Heireng (37) står bak nettstedet Tursøstre.no og er aktuelle med boken «Kortreist: 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer». De legger også ut mange inspirerende turbilder på Instagram @tursostre.no. 

Dere er aktuell med ny bok om hengekøyeturer. Hva er det beste med å sove i hengekøye i naturen?

Det gir en inderlig nærhet til naturen, fordi du sover med stjernehimmelen over deg. Vi har opplevd at både rådyr og orrfugl har dukket opp rett ved hengekøya. Hadde vi sovet i telt, hadde vi gått glipp av den naturopplevelsen. Hengekøya er superkomfortabel, den tar liten plass i sekken og er rimelig i pris. Hengekøya har på mange måter blitt det nye sitteunderlaget på tur, og er definitivt kommet for å bli. 

Er det en av de 70 hengekøyeturene dere anbefaler som skiller seg ut? 

Pershusfjellet i Nordmarka er en fantastisk hengekøyeplass. Her er Nordmarkas største naturreservat med variert natur, mye gammelskog og massevis med fine plasser til hengekøya. Her kan du gå kort eller langt, du kan ta med hengekøya eller kaffekoppen, og få storslagen utsikt! 

MIN VERDEN MED EINAR TØRNQUIST

Dere har tilbrakt mange somre sammen i barndommen. Hva er deres første sommerferieminne? 

Vi har tilbrakt mange somre på Skogsøya i Vesterålen, der farfar og oldefar vokste opp. Vi satt mye på trappa foran huset, lyttet til måkeskrik, samlet kråkeboller og skjell i fjæra, gikk fjellturer i midtnattsolen, sløyet fisk og speidet etter ørn. I den første boken vår gir vi mange sommerferietips til turer på Skogsøya. Vi var også mye på hytta til mormor og morfar ved Mosjøen i Østmarka. Her lærte vi å padle kano, krepse, fiske og plukke sopp. Begge plassene gjorde at vi ble utrolig glad i det langsomme, kortreiste og nære friluftslivet. 

Hva er deres beste tips for en fottur i Norge i sommer?  

Aurlandsdalen i Sogn og Fjordane er vanvittig vakker! Vi ble helt slått i bakken av hvor mektig juvet, fjellveggene og fossefallene er. Det er fantastisk flott å starte turen på Finse og avslutte på Vassbygdi, med overnatting på turistforeningshytter underveis. Et godt tips er å unngå fellesferien, for å få en roligere naturopplevelse. Vi anbefaler også Vesterålen, som er helt fantastisk for deg som drømmer om vill og mektig natur uten for mye folk. Dronningruta mellom Nyksund og Stø er helt nydelig.

MIN VERDEN MED TIRIL SJÅSTAD CHRISTIANSEN

Har dere en favoritt DNT-hytte? 

Finsehytta! Hit kommer du enkelt med tog fra Bergen eller Oslo, og du har turmuligheter i alle retninger og i alle vanskelighetsgrader. Her kan du sitte i peisestua og nyte naturen fra sofaen, gå tur over Hardangerjøkulen, vandre opp til Hallingskarvet, gå hytte-til-hytte eller trene til lange vinterekspedisjoner. I tillegg er den betjente hytta Svukuriset i Femundsmarka en favoritt hos oss, fordi det er få folk, vill natur, store furuskoger, dyreliv og fjelltopper med vid utsikt. En smak av villmarka uten å måtte tilbakelegge for stor avstand. 

Dere er glad i kortreiste turer i naturen i Norge. Men har det blitt noen aktive utenlandsturer også?   

Vi hadde vårt eget søsterkollektiv da vi studerte, og sparte penger hele året for å reise i feriene. Da dro vi til Latin-Amerika for å gå Inkastien til Machu Picchu i Andesfjellene i Peru, for å oppleve saltslettene i Bolivia, og for å danse tango i Argentina. Vi reiste på fjelltur til både Tanzania og Russland. Peru, New Zealand og Costa Rica har gjort spesielt inntrykk på Hege. Alle har spektakulær natur med frodig skog, høye fjell og langstrakte kystlinjer. Etter å ha globetrottet en del, slo vi rot på ny i Norge, og vil aller helst tilbringe alle ferier her. Norge har spennende byer, mektig natur, utsøkt mat og hyggelige folk – alt det man søker på en utenlandsreise får du ved å legge ferien til Norge. 

MIN VERDEN MED HEINE TOTLAND

Hvor går drømmereisen?  

Hege drømmer om Canada, etter å ha besøkt idylliske Quebec City og fått en smakebit av de ville skogsområdene rundt der. Andre drømmereisemål på listen er spektakulære Rago nasjonalpark i Nordland og villmarka i Pasvikdalen. Stine drømmer om utflukter til både fjern og nær, deriblant Svalbard, Patagonia, Pasvik og Børgefjell. 

Hvor går den ultimate ekspedisjonen?  

Norge på langs er definitivt en drøm. Det måtte blitt en tur der målet er å vandre gjennom de vakreste turområdene og bruke lang tid, heller enn å velge korteste eller enkleste rute. Norge har så mye variert og spennende natur, og hver gang vi har fullført en tur, vil vi bare ut på nye eventyr med en gang! Samtidig finner vi utrolig mye glede i kortere turer også. Én uke med telt og fiskestang i Femundsmarka er perfekt, eller 4 dager blant spisse tinder i Jotunheimen, eller en hengekøyeovernatting i skogen bak huset. I den nye boken vår skriver vi mye om hvordan alle store eventyr egentlig starter i det små.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN