Einar Tørnquist (36) er programleder og musiker, kjent fra bl.a. «Ramm og Tørnquist redder Norge» og «Tørnquist Show». Aktuell med podkastene «198 land» og «Jan Thomas og Einar blir venner».

Hvorfor startet du med podkast om 198 land?

Jeg hadde litt fritid, og jeg tenkte på hva jeg kunne gjøre med den. Så jeg pusla litt med den gjennom høsten 2018 og har tatt innspillingen når det passer. Dessuten er jeg veldig glad i geografi og «fun facts». 

Hva er det rareste landet du har vært i?

Det er nok Turkmenistan. Det er land de færreste vet noe om. Der har de et galopperende diktatur som kan minne om Nord-Korea. Bare at Turkmenistan har masse penger. Landet er som diktatorens lekeplass. Alle bygninger i de store byene er laget av marmor og gull, og gatene er rene og fine. Også er det for eksempel ulovlig å røyke ute på gaten, men inne er det lov. Alt handler om fasade, de bryr seg jo ikke om folket. Et diktatur i fullt firsprang, rett og slett. 

MIN VERDEN MED TOM MATHISEN

Hvor reiser du vanligvis på ferie?

Jeg reiser som regel et sted jeg ikke har vært før. Det eneste stedet jeg reiser tilbake er Stoke i England, for å følge fotballkampene til Stoke City.

Har du en Norgesfavoritt?

Jeg tror jeg vil trekke frem Tromsø. Jeg er litt sucker for friskt vær. Dessuten har man midnattssol og nordlys lett tilgjengelig. Det er jo det nordligste man kommer hvor det er en by av en viss størrelse. Det er så nærme naturen, man kan faktisk stå og se flott natur fra byen. Så jeg er veldig glad når jeg får oppdrag der. I tillegg er jeg født i Tromsø. Kanskje det er derfor jeg trekkes mot nord?

Hva slags feriemenneske er du?

Jeg liker korte, intensive ferier med mye innhold. Gjerne reise litt rundt i området man befinner seg, og ta et par dager her og et par dager der. For eksempel fikk jeg sett mye av Lesotho da jeg huket tak i noen på flyplassen og fikk dem til å kjøre meg rundt omkring i en ukes tid.

Hva er ditt beste ferieminne?

Da jeg så Antarktis i kikkerten for første gang. Tok et ekspedisjonscruise med Hurtigruten fra sydlig Argentina. Det anbefaler jeg, og det skal visstnok være relativt miljøvennlig. I tillegg var det svært forfriskende vær. 

Hva med det verste?

Hver gang jeg er på flyplassen i Manchester. Det er det største hølet på denne jordkloden. Man er ofte er litt fyllesyk, køen varer i timevis og taket er rundt 1,75 meter høyt, så det blir varmt og trangt. Også vil jeg legge til alt av erfaring jeg har med Ryanair. Håper det blir nedlagt i løpet av timen.

MIN VERDEN MED TIRIL SJÅSTAD CHRISTIANSEN

Hvor i verden får man den beste maten?

Georgia var ekstremt. Sinnssykt mye bra mat og vin. Det er som om Østen og Vesten møtes. Det er tapas-aktig. Vi ble servert mye forskjellig, og i ekstreme mengder. Det går en slags machosport i å spise mye. Det er for øvrig i samme land jeg har hatt noen av mine dårligste matopplevelser. Alt i alt et spennende matland. Vil slå et slag for Georgia generelt. Alle jeg snakker med triller sekser for dette landet. Det er både undervurdert, kult og vakkert. De har alt! Fra gamle, kule skulpturer til moderne bygg, bra barer, høye fjell og koselige folk. For å nevne noe.

Hvilket sted har gjort størst inntrykk?

Mumbai i India. Det var det mye å ta innover seg. Mye fattigdom, tigging, høyt lydnivå, kaos og slum. Ekstreme kontraster: På den ene siden av gaten kan man se en unge som mangler et bein, på den andre siden går det en rik fyr i dress og snakker i mobilen sin. Man lander i slummen når man kommer dit, skurene henger over gjerdene inn mot flystripa, så man kan se rett inn hos folk. Man merker virkelig at man ikke er hjemme. 

Hvor går neste tur?

Tilbake til Stoke for å se kamp. For øvrig ikke en by jeg anbefaler til de som er uinteressert i fotball. Det er det fattigste området i England, og arkitekturen kan i beste fall beskrives som praktisk. Det regner og blåser konstant, avstandene er store, det mangler et skikkelig sentrum og det finnes ikke én god restaurant. Men er du av typen som liker å dykke ned i folkehavet og oppleve et ekte arbeiderklassesamfunn av den gammeldagse sorten, så er vel dette kanskje noe av det beste du får. Jeg virkelig elsker å være der, og det er jo ikke sikkert at jeg er den eneste i verden som liker sånt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN