Heine Totland (48) er en norsk artist, komponist og jazzmusiker. Aktuell med forestillingen «Musikk folkens!» sammen med Gisle Børge Styve, som spilles på Latter i Oslo frem til 4. mai.

Du er aktuell med forestillingen «Musikk folkens!» sammen med Gisle Børge Styve. Hva kan publikum vente seg?

– Masse moro, harselas med forskjellig musikk, humor og generelt veldig god stemning! Det er en slags konsertforestilling som er laget på samme måte som suksessen Musikk e kommet for å bli som vi gjorde for fire år siden. Og så er det gøy at vi har ha suksess på Latter, siden ingen av oss har noen ambisjoner om å drive med humor.

Blir du inspirert til å lage musikk av å reise?

– Etter å ha jobbet som profesjonell musiker i 24 år har reising blitt min normaltilstand. Jeg er på farten i hvert fall 200 dager i året. Men for inspirasjon liker jeg aller best å ta med familien på hysteriske og opplevelsesfulle turer, som da vi dro til Colombia en hel måned, til Machu Picchu eller Amazonas. Og så har jobben tatt oss til vanvittige kule steder, som Buenos Aires, New York, Fiji og hele Europa.

LES OGSÅ: SNØPRINSESSE PÅ SOLFERIE

Hvor reiser du helst på ferie?

– Jeg er ikke noe vanedyr, jeg liker å prøve nye ting. Jeg leste blant annet i flere artikler at colombianerne er det lykkeligste folket i verden. Det endte med at vi tok en måned i Cartagena, etter en uke i seilbåt i Karibia. Og det var helt fantastisk. Der er man ute i gatene uavhengig av om man er 2 år eller 92 år, og det er utrolig god stemning. Og så er det utrolig vakkert der, med et fantastisk klima. Helt absurd bra feriested rett og slett. Det var også en helt utrolig ferieopplevelse å få ta med familien inn i Amazonas. Det samme var Machu Picchu.

Hva slags feriemenneske er du?

– Jeg er veldig glad i sjøen, siden jeg er vokst opp på en øy. I fjor sommer ferierte vi på en sykt fet yacht takket være min kompis Mr. Fix it som kjenner en berømt filmprodusent. Det var en nydelig, gammel 1930-talls Great Gatsby-doning, du vet sånn good-taste yacht, og ikke sånn ekkel klisjé. Vi tøffet rundt til både Capri og Amalfi, og det var skikkelig kult å få oppleve. Vi drar også til enten Spania, Italia eller Frankrike hver sommer for å få litt varme. Men jeg er absolutt ingen charter-person, da får jeg helt spader. Omelettkø og sånn. Huff.

Hvor i verden drømmer du om å opptre?

– Mange! Jeg kunne veldig godt tenke meg og gjort greia mi på La Scala, operaen i Milano. Men da ikke som opera selvfølgelig, og jeg hadde sikkert blitt buet ut. Og så drømmer jeg om å ta med rock and roll-bandet mitt til Memphis og spille klubbkonsert.

MIN VERDEN MED ADMIRAL P

Hvilket sted har overrasket mest?

– Det er mine reiser i Afrika. Etter å ha vært i blant annet Angola, Kenya og Etiopia ble jeg skikkelig bitt av basillen. Etiopia spesielt er utrolig fett. Menneskene er så fredelige, og de har en vanvittig sterk kultur. Man føler seg så hjemme, og man får en unik tilhørighet. I tillegg er landet eventyrlig rikt på så mye forskjellig, og det er utrolig mange flotte plasser i landet som vi enda ikke har sett. Jeg vil slå et slag for Etiopia!

Hva med en norsk favoritt?

– Ja, jeg turnerer jo knallhardt, så jeg har vært i alle fylker, og det er få plasser jeg ikke har vært. Men favorittstedet er hjemstedet mitt Bømlo! Skjærgården der er helt utrolig flott. Og Lofoten og Helgelandskysten er vanvittig fint. Det er noe med kyst tror jeg. Hele familien min er sjømenn, så det å reise nordover langs kysten og møte kystfolk liker jeg. Uavhengig om det er vestlendinger, nordlendinger eller trøndere, de er samme ulla hele gjengen. De er høyrøsta og det er mye futt. Jeg elsker det.

LES OGSÅ: KONGEN AV MALLORCA

Hvor i verden finner man den beste maten?

– Det er for meg et helt umulig spørsmål, siden jeg er så interessert i mat og matkulturer. Man finner mye god mat her hjemme, spesielt sjømat. Men jeg har også spist kjempegod sjømat i Kenya f.eks. og hadde supre måltid i Latin-Amerika. Ceviche i Colombia og Peru er helt fantastisk. Og New York og London er perfekte steder for dem som er interessert i mat. Og Lima!

Noen tips til en vellykket familieferie?

– Tør å tenke utenfor boksen. Ikke se deg blind på Trip Advisor, men åpne sansene og se rundt deg.

Hvor går neste tur?

– Det blir nok noen dager en plass der det er sol og varmt. Jeg er helt desperat etter sol om vinteren. Ellers har jeg lyst til å ta en tur til Etiopia og dra på en fet safari sammen med barna.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN