Justin McDonnell (27) er redaktør av Time Out Croatia – og vet hva som er verdt å vite om det som rører seg i Zagreb. Foto: Privat

Justin McDonnell (27) er redaktør av Time Out Croatia (www.timeout.com/croatia) – og vet hva som er verdt å vite om Zagreb. Foto: Privat

Se og gjøre

Til å være en by på denne størrelsen, slår Zagreb et skikkelig slag for banebrytende lokal kunst. Moderna Galerija har en verdifull samling av samtidskunst, midt i sentrum av byen. Mens Museum of Contemporary Art er en skinnende ny storstue, rett over elven Sava, og har Kroatias mest betydelige samling av moderne kunst. Galerija Klovićevi Dvori er Kroatias største galleri med både kunst- og kulturhistoriske utstillinger som spenner fra prehistorisk tid til i dag. Museum of Broken Relationships er byens mest usedvanlige attraksjon; et museum viet minner fra forhold som ikke varte. Utstillingen er en utrolig opplysende reise gjennom menneskelige følelser. Sjekk også ut katedralen, det neo-gotiske bygget som ble gjenreist etter et jordskjelv som rammet byen i 1880.

Museum of Broken Relationships. Foto: Mare MilinMuseum of Broken Relationships. Foto: Mare Milin

Shopping

Zagrebs hovedgate slynger seg oppover fra hovedtorget i Ilica, med kjente merker og kjedebutikker. De mer interessante og designorienterte butikkene ligger strødd rundt omkring i byen, men Croatian Design Superstore samler det aller beste av kroatisk design under ett tak. Sheriff & Cherry lager verdens kuleste solbriller, som jevnlig er å se på forsidene av motemagasiner og på nesa til kjendiser.

Katedralen. Foto: Marte Veimo

Katedralen. Foto: Marte Veimo

For en lokalopplevelse, gå ikke glipp av det store markedet Dolac som ligger midt i byen og er kjempetravelt om morgenen. Ønsker du en fin suvenir, har Natura Croatica en rekke lokalproduserte olivenoljer, syltetøy, godteri og Rakia (hjemmelaget kroatisk brandy). Er du ute etter et varp bør du somle ned til Britanski Square, en kort spasertur fra hovedtorget, hvor det er lopper og antikviteter på søndager. Eller du kan hoppe på en trikk og oppleve det labyrintiske Hrelic-markedet.

Spise

Kroatia sikret sin første Michelin-stjerne i år, og den kulinariske innflytelsen er for tiden stor. Noel er en helt ny restaurant i det trendy området Marticeva, som serverer førsteklasses og perfekt presentert mat i gastronomisk toppklasse.

Ristorante Carpaccio er byens beste italienske. Rougemarin er en bistro i øverste hylle i forretningsdistriktet som serverer fantastiske retter til rimelige priser.

Restaurant Noel. Foto: Restaurant Noel

Restaurant Noel. Foto: Restaurant Noel

Bistro Apetit trekker fine kulinariske linjer mellom tradisjonell adriaterhavsmat og moderne europeisk, og topper ofte «foodienes» lister over de beste restaurantene i regionen.

Drikke

Eliscaffe er byens ledende arena for kvalitetskaffe, med 100% Arabica-bønner nøye plukket ut og brent av den dedikerte kafé-eieren selv. Sedmica er et «uber-kult» sted som trekker til seg et blandet publikum av kreative typer.

Kaféliv. Foto: Marte Veimo

Kaféliv. Foto: Marte Veimo

Bacchus Jazz Bar like ved stasjonen er innredet i spesielle retro-møbler, og med live jazz i helgene, er det et nydelig sted for en drink. MK Krolo ligger like ved hovedtorget og har et vakkert antikt interiør i tre, som gir et fint innblikk i det gamle Zagreb.

FLERE SAKER FRA KROATIA

Sove

Sheraton er et femstjernes  på enhver skala, blant annet har alle de 306 rommene bad i marmor. Dobbeltrom fra ca. kr 1000 per natt.

Hotel Esplanade. Foto: Esplanade Zagreb Hotel

Hotel Esplanade. Foto: Esplanade Zagreb Hotel

Hotel Esplanade har siden det åpnet i 1925, for å imøtekomme reisende på Orientekpressen, innkvartert storheter som Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, dronning Elizabeth, kongen av Spania og Louis Armstrong. Stikkordet på denne art nouveau-perlen ved jernbanestasjonen

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN