Lofotens hovedstad våkner til live igjen når skreisesongen starter. 1.-2. april er det VM i Skreifiske, med storinnrykk av feststemte besøkende. Foto: Runar Larsen

De taggete fjellene som ruver over Svolvær er dekket av snø. Det er sol fra skyfri himmel, og sultne måker kretser over fiskebåter hvor sløying er i full gang ute på sjøen. Skreien er på vei inn i norske farvann, og for fiskenæringen i Lofoten er dette årets høydepunkt – som det har vært i tusen år. I Svolvær har man for alvor våknet fra vinterdvalen. Nå koker det både til lands og vanns.

Høytid

– Lofotfiske er en del av vår kulturarv, sier Aleksander Fredriksen (31), assisterende kjøkkensjef ved Paleo Arctic nede på brygga i Svolvær.

Den stilige restauranten åpnet nylig dørene i førsteetasje til Thon Hotel Svolvær, og Fredriksen og hans kokkefrender gleder seg over at de kan servere årets beste fisk. Dette er årets høydepunkt.

– Skreisesongen gir litt høytidsstemning. Den er hva ribba er for julesesongen, mener lofotværingen.

Men hva er egentlig greia med denne sagnomsuste fisken som svømmer inn til kysten av Norge hvert år fra februar til april?

FISK DIN EGEN MIDDAG

Gryteklar torsk

– Skrei er gyteklar torsk som kommer inn fra Barentshavet. Den har en finere smak, med et søtere preg. Hele strukturen på fisken er annerledes, og skrei er langt finere å ha på menyen enn generell kysttorsk, sier lokalmatentusiasten.

Om du har vært innom en matbutikk i Norge de siste ukene, har du sannsynligvis fått med deg at skrei er i sesong. Ferskvarediskene over hele landet bugner over av torskeprodukter av ypperste kvalitet. Og nettopp kvaliteten er alfa omega:

– Det er en enkel råvare å jobbe med. Du kan gjøre alt fra forsiktig koking til steking eller røyking. Den kan faktisk graves også. Skrei er veldig allsidig og gir alltid et supert sluttprodukt, sier kokken.

LOFOTEN: Det tradisjonsrike Lofotfisket har tradisjoner 1000 år tilbake i tid, og vinterens høydepunkt både for fiskere og gastronomer. Foto: Runar Larsen

Det tradisjonsrike Lofotfisket har tradisjoner 1000 år tilbake i tid, og vinterens høydepunkt både for fiskere og gastronomer. Foto: Runar Larsen

STAVANGER FÅR SIN FØRSTE MICHELINSTJERNE

Ørnesafari

Den lille byen Svolvær har mange gode restauranter. Paleo Arctic er den ferskeste. Foto: Runar Larsen

Den lille byen Svolvær har mange gode restauranter. Paleo Arctic er den ferskeste. Foto: Runar Larsen

Lofoten er selve postkortbildet på norsk natur når den skal selges til utlandet. Øygruppen lengst nord i Nordland er akkurat så eksotisk og idyllisk som skrytebildene vil ha det til. Selv midt i Svolvær sentrum – ofte omtalt som verdens minste storby – finner du stemningen regionen er så kjent for: Små, pittoreske rorbuer ytterst på nakne holmer.
Men det er kort vei ut til åpent hav, hvor naturkreftene ikke alltid gjør det enkelt å være sjømann. Bronsestatuen ”Fiskarkona” – laget av Per Ung –  skuer ut mot havet og Vestfjorden fra et skjær utenfor moloen, som et symbol på lengsel, frykt og glede: Kommer mannen vel hjem fra havet, mon tro?

Denne usedvanlig vakre vinterdagen har hun neppe grunn til store bekymringer. Vi er med Lofoten Charterbåt ut på Østnesfjorden for å fiske skrei. Havet er som et speil. Torsken glimrer med sitt fravær, men småseien biter villig. De minste blir godbiter til en av Lofotens mest majestetiske skapninger: Havørna.

– En helt vanvittig flott fugl, sier Asta Sigurdardottier (34) som er guide om bord.

Fisketuren blir plutselig ørnesafari når tre nysgjerrige fugler følger sultent med på småsei som slenges på sjøen. Nord-Europas største rovfugl kan ha et vingespenn på 2,5 meter – og er et mektig skue når den flyter gjennom lufta. Snart svever den ene elegant bak båten og setter kloa i lett bytte – uten å få en dråpe vann på vingene.

– Den har levd i harmoni med fiskerne i alle tider. Ørna kan jo ikke stupe ned i vannet etter fisken selv, sier Sigurdardottir.

Foto:

Den er kjent som verdens minste metropol: Lille, sjarmerende Svolvær er byen ved havet. Foto: Runar Larsen

VERDENS NORDLIGSTE BRYGGERI
Fiskehjellene i Svolvær er som historiske symbol på tørrfiskproduksjon – og stadig i bruk. Foto: Runar Larsen

Fiskehjellene i Svolvær er som historiske symbol på tørrfiskproduksjon – og stadig i bruk. Foto: Runar Larsen

Hjemme best

Fiskere fra hele verden seiler til Svolvær og omegn under Lofotfisket. Den lille byen myldrer av liv når det er skreisesong. Stadig flere matturister reiser også ens ærend til fiskeværet for å spise fisken hvor den fanges. Flere aktivitetsbaserte turarrangører tar med nysgjerrige besøkende på fisketur, for så å fullføre dagen med festmåltid tilberedt med dagens fangst.

– Svolvær er midt i smørøyet, som Lofotens metropol og hovedstad. Samtidig er det kort vei ut til de små stedene hvor tradisjonelle verdier står enda sterkere og man virkelig kan se hvordan tradisjoner lever videre, akkurat som de har gjort i evige tider, påpeker Fredriksen.
Han anbefaler den som virkelig vil smake på tradisjonen å gripe sjanse om de blir invitert hjem på middag til lofotværinger.

– Den aller beste skreimiddagen serveres hjemme hos noen lokale, med lever og rogn, kokt mandelpotet, smør og flatbrød. Det er sånn det skal spises, sier den lokale kokken.

10 TING Å GJØRE I VINTERNORGE UTEN SKI

Vinterens fiskefelt

Første helga i april arrangeres den årlige begivenheten VM i skreifiske. Da står fersk fisk selvsagt på menyen over hele byen.

Nydelige Nord-Norge. Foto: Runar Larsen

Nydelige Nord-Norge. Foto: Runar Larsen

– Kjake, tunge og loins fra skrei: Den helga serverer vi femretters med fokus på hele fisken, sier han.

4-5000 besøkende kommer til å sette preg på Svolvær de dagene mesterskapet arrangeres 1. og 2. april. Noen kommer for å fiske, men for de fleste er det sosiale vel så viktig.

Skrei er en formidabel råvare, sier kokken Alexander Fredriksen ved Paleo Arctic. Foto: Runar Larsen

Skrei er en formidabel råvare, sier kokken Alexander Fredriksen ved Paleo Arctic. Foto: Runar Larsen

– Det er en stor happening. Men det har kanskje gått mer fra fiske til fest, flirer Aleksander Fredriksen.

FRA FJORD TIL FAT 

Frokost i særklasse

Men om du ikke finner veien til Lofoten i skreisesongen, er det alltids godbiter i venter. Thon Hotel Svolvær vant nemlig «Twinings Best Breakfast 2016». Med gourmetfrokost servert i restauranten hver dag, skal det godt gjøres å få en bedre start på dagen – før du tar fatt på naturlige høydepunkt som ørnesafari, fisketur eller kajakk på havet.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN