Michelin-kokk Roger Asakil Joya. Foto: Fredrik Ringe.

Michelin-kokk Roger Asakil Joya. Foto: Fredrik Ringe.

I dag ser den kulinariske stjernehimmelen litt annerledes ut igjen, etter at de strenge Michelin-inspektørene har sluppet sin guide til de nordiske landene for 2017.

Vil fremme bruken av norsk sjømat

Og i Norge er det først og fremst Stavanger og sushikokken Roger Asakil Joya som kan juble høyest, etter å ha blitt belønnet med sin første stjerne for restauranten Sabi Omakase. Joya er opprinnelig fra Filippinene, har sushiutdannelse fra Japan, og kom til Norge som 18-åring.

– Jeg er virkelig overveldet av denne anerkjennelsen. Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier Joya i en pressemelding.

Restauranten bestemmer hva du får å spise, og smaks-menyen koster kr 1295 per person.

LES MER: GATEMAT KAN OGSÅ VÆRE GOURMET

RE-NAA, også i Stavanger beholder sin stjerne fra i fjor, og i Oslo er det også status quo med hele tre stjerner til Maaemo, mens Statholdergaarden og Kontrast har hver sin.

Slik ser den ut, årets Michelin-guide til Norden. Du kan kjøpe den i utvalgte bokhandlere - eller laste ned appen gratis.

Slik ser den ut, årets Michelin-guide til Norden. Du kan kjøpe den i utvalgte bokhandlere – eller laste ned appen gratis.

Se alle restaurantene som har fått stjerner lenger ned i artikkelen!

Reykjavik debuterer

Michelins egen guide til de nordiske landene ble lansert for første gang i 2015, og ikke før i år er Reykjavik representert. Restaurant Dill har fått Islands første stjerne.

– Våre inspektører var begeistret over å oppdage kvaliteten innenfor Reykjaviks kulinariske miljø, sier Michael Ellis, Michelin-guidenes internasjonale direktør, i en pressemelding.

LES MER: TRENDY REYKJAVIK

Inspektørene var også svært imponert over kokkens bruk av lokale råvarer og tradisjonelle teknikker som røyking og salting på Færøyenes KOKS, som dermed også mottar en Michelin-stjerne.

LES MER: DETTE ER NOEN AV VERDENS BESTE BILLIGE RESTAURANTER

Danmark flest Michelin-stjerner

Danmark har mistet noen stjerner med nedleggelsen av både Noma og Grønbech & Churchill, men er fremdeles Nordens gourmetsjef med 29 stjerner fordelt på 25 restauranter. Sverige følger hakk i hæl med 26 stjerner på 23 restauranter.

Begge våre naboland fikk en ny to-stjernes hver: Vollmers i Malmö i Sverige og Henne Kirkeby Kro i Henne, Danmark.

 

14. HenneKirkebyKro_DK_5367

Kokkens egen kjøkkenhage hos Henne Kirkeby Kro. Foto: Henne Kirkeby Kro

Stor kjøkkenhage

– Mats Vollmer, mannen bak den sjarmerende Malmö-restauranten, serverer innovativ og moderne mat. Mens Paul Cunningham i Hennes Kirkeby Kro, står for sublimt velsmakende og klassiske retter som fokuserer på jordbrukslandskapet i omgivelsene rundt restauranten, sier guidens redaktør, Rebecca Burr, i forbindelse med publiseringen.

Restauranten, som ligger 40 minutter utenfor Esbjerg på Jylland, har nemlig et hektar kjøkkenhage som utgangspunkt for sesongbaserte retter, som jomfruhummer fra Læsø med tomatconfit og røkt smør-bisque.

Høres det fristende ut, skal du vite at det ikke koster skjorta: Smaksmenyer serveres for priser fra 895 danske kroner.

Norge Bib Gourmand-taper

Årets Bib Gourmand-guide, med en oversikt over de beste restaurantene i det litt rimeligere siktet, ble også presentert i dag. Mens Sverige og Danmark kan skimte med henholdsvis 14 og 12 restauranter hver på lista, er det i år som i fjor Smalhans og Restaurant Eik i Oslo som får denne anerkjennelsen blant de norske.

Stavangers nye Michelin-restaurant. Foto: Fredrik Ringe.

Stavangers nye Michelin-restaurant. Foto: Fredrik Ringe.

DEN NORDISKE MICHELINGUIDEN 2017

NORGE

3 STJERNER:

Oslo: Maaemo

1 STJERNE:

Oslo: Kontrast, Statholdergaarden

Stavanger: RE-NAA, Sabi Omakase

Bib Gourmand:

Oslo: restauranteik, Smalhans

DANMARK

3 STJERNER:

København: Geranium

2 STJERNER:

København: a|o|c

Henne: Henne Kirkeby Kro

1 STJERNE:

København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder Marchal, 108, Relæ, Søllerød Kro, Studio at the Standard

Århus: Domestic, Frederikshøj, Gastromé, Substans

Bornholm: Kadeau

Færeøyene: KOKS

Fredericia: Ti Trin Ned

Hørve: Slotskøkkenet

Præstø: Frederiksminde

Bib Gourmand:

København: L’Altro, Anarki, Bror, Enomania, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto, Rebel

Århus: Hærværk, Pondus

FINLAND

1 STJERNE:

Helsinki: Ask, Chef & Sommelier Demo, Olo

Bib Gourmand:

Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin

ISLAND

1 STJERNE:

Reykjavik: Dill

Bib Gourmand: Matur og Drykkur

SVERIGE

2 STJERNER:

Stockholm: Oaxen Krog

Malmø: Vollmers

Järpen: Fäviken Magasinet

1 STJERNE:

Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Imouto, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren,Sushi Sho, Volt

Gøteborg: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+,
Upper House

Malmø: Bloom in the Park, Sture

Öland: Hotell Borgholm

Skåne Tranås: Daniel Berlin

Växjö: PM & Vänner

Bib Gourmand:

Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Lilla Ego, Nook, Oaxen Slip,
Proviant Östermalm, Rolfs Kök, Ulla Winbladh

Gøteborg: Familjen, Somm

Malmø: Bastard, Circus at More Bistro, Namu

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN