1. Bli venn med tiden

Et lurt tips er å stille klokka allerede før du går på flyet, så man er i samme «sone» som dit man skal under flyturen. Det kan nemlig være litt lettere å sovne når man ser at klokka er «halv 3 om natten», i stedet for fem på ettermiddagen som den egentlig er hjemme. Og får du sove på flyet, og stilt deg inn etter reisemålets døgnrytme allerede da, er mye gjort. Har du mulighet kan du også prøve å bli vant til den nye tiden flere dager før du skal reise. Spesielt om du skal reise gjennom mange tidssoner kan det være lurt å legge seg enten litt tidligere eller senere enn hva du vanligvis gjør. 

2. Behagelig søvn

Legg alt til rette for en god natts søvn på flyet, med mindre det er sent på kveld når du kommer frem. Lag ditt eget lille rede med hjelpemidler som nakkepute, sovemaske, ørepropper, ullsokker og eventuelt en jakke eller et sjal/skjerf til å bre over deg. På langdistansefly får man som regel et pledd og en liten pute. Om du skal fly veldig langt, og det er helt alfa omega med søvn, kan du vurdere om det er verdt å fly businessklasse. Det er utrolig hvor mye det hjelper å kunne strekke ut bena helt. Husk også å få en god natts søvn før du reiser, så du starter turen opplagt.

LES OGSÅ: 8 SEG NÆRMERE REISEDRØMMEN

3. Drikk vann

Som i hverdagen, men særlig før og under reisen, bør man drikke nok vann. Dehydrering forverrer jetlagen. Lytt til kroppen, gå litt rundt på flyet og pass på å ha jevnt blodsukker. 

4. Men unngå

Kaffe og alkohol. I tilfelle man har glemt det, koffein holder deg som regel våken. Dropp kaffen og Redbullen i timene før, om du ankommer sent på kvelden. Da blir det forhåpentligvis enklere å sovne og tilpasse seg den nye døgnrytmen. Det er også lurt å holde seg unna alkohol.

9 GRUNNER TIL AT DU BLIR LYKKELIGERE AV Å REISE

5. Slikk sol

Opphold deg så mye som mulig i dagslys etter ankomst. Det er ikke bare bra for brunfargen og D-vitaminer, skiftet mellom dag og natt har nemlig stor påvirkning på kroppen. Det er også lurt å sørge for at det er ordentlig mørkt når du skal sove. 

6. When in Rome

Følg den lokale døgnrytmen så godt det lar seg gjøre. Både hva gjelder måltider og søvn. Ikke legg deg for tidlig de første dagene, til tross for at du er trøtt. Det fører bare til at du fortsetter med den samme døgnrytmen dagen etter.

7. God helse

Som legen sier: spis sunt og variert, sov godt og hold deg i aktivitet. Desto bedre helsetilstand du er i, desto bedre takler du jetlag og stresset som en lang reise kan forårsake.

LES OGSÅ: ET LITE STYKKE MELLOM-AMERIKA

8. Del opp turen

Et siste godt tips kan være å dele opp flyturen i etapper, om du har muligheten til det. Ta en dag i en by du mellomlander i, før du reiser videre. Mange flyselskaper tilbyr dessuten gratis stopover – som gjør det enkelt å stoppe underveis. En natt på hotell er dessuten svært fristende før man skal ut på nok en lang flytur. Og man får utforsket enda flere spennende steder – en gratis ferie i ferien med andre ord! 

Inspirasjon: Helsenorge.no, tui.no, apotek1.no. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN