Barbeint og med solhatt på hodet synker vi ned i et sjakkrutet basseng, med utsikt over Mt Kozjak og fjellene som detter ned mot Adriaterhavets blågrønne havflate og middelalderbyen Trogirs karakteristiske silhuett. Den UNESCO-­vernede byen med dusrosa murbygninger og røde mursteinstak er ingen typisk badeby der den ligger klemt på en bitteliten øy i sundet mellom Dalmatiakysten og øya Ciovi. Men til dette formål er den faktisk perfekt – her får man både rolig badeliv og livlig byferie i ett.  

Finn roen

Hvor lang tid trenger man i Trogir? Spørsmålet er et av de vanligste om Trogir ifølge Google, som svarer at man kan tusle gjennom byen, gå opp i tårnet i St. Lawrence katedralen og spise lunsj eller middag på tre timer. Om man vil utforske byen på en roligere måte, holder det med en dag. 

Så hva gjør man her en uke? 

Man finner roen. Ciovi er ingen typisk turistøy, men her er likevel et godt utvalg hoteller og leiligheter i alle prisklasser, små badebukter og store offentlige strender. En åtte kilometers løpetur til øyas nordpunkt viser at det er en rekke små barer og restauranter langs strandpromenadene – og de fleste er fulle av kroatiske turister. Men her nyter også lokalbefolkningen livet – alle områdets 13.000 innbyggere får ikke plass på den lille Trogir-øya. 

LES OGSÅ: TUSEN ØYER, TUSEN MULIGHETER

Boutique luksus

Vi har for anledningen installert oss i nydelige Brown Beach House Croatia, med utsikt mot Trogirs billedvakre skyline, der katedraltårnet stikker opp som et tre i engen. Det italiensk-inspirerte luksushotellet ligger i en gammel bygning vis a vis den offentlige stranden, og her er både spaanlegg, restaurant og hotellets stolthet – et sjakkmønstret svømmebasseng med balinesiske senger og kort avstand til poolbaren. Hotellets interiørdesigner Saar Zafrir har laget lyse, lette rom som både er hippe og sofistikerte. 

Fra hotellet er det bare en fem minutters spasertur over broa og inn i Trogirs koselige sentrum. Og Google tar feil – det er ikke mulig å gjøre denne vakre byen rettferdighet på tre timer. 

Opp i høyden

Historiske Trogir har Dalmatiakystens livligste promenade. Den ble UNESCO-listet i 1997 for sin venetianske arkitektur og gamleby med trange brosteinsgater, romerske kirker og renessansebygninger fra byens høytid som en av Adriaterhavets viktigste havnebyer. Over byen rager det ikoniske tårnet til St. Lawrence-katedralen, et av må-se stoppene i byen. Tårnet ble påbegynt på 1200-tallet og tok 400 år å ferdigstille. Som sådan er den i seg selv en historie om kirkelig arkitektur i Dalmatia, som begynner med romansk stil og beveger seg gjennom forskjellige stadier av gotikken. 

Klokketårnet nærmest svever over byen, med utsmykkede vinduer og steinutskjæringer.

Fra toppen av tårnet ser man hele veien til Split og langt forbi. 

Men det aller vakreste er Radovans portal som danner inngangen til katedralen, et av Kroatias fineste romerske monumenter med utsmykninger av engler, monstre, dyr og ikoner hugget i sandstein av den lokale skulptøren Radovan i 1240.

LES OGSÅ: SOL OG SEIL I KROATIA

Langs promenaden

Visst er byen i seg selv er så liten at man kan gå fra den ene til den andre enden på fem minutter, gjennom trange, brosteinsdekte gater og treetasjes murhus. Men da har man ikke tid til en is på Gelato Bar Bella, sjømat på Vanjaka, et instavennlig bilde av seg selv i en tom steintrapp, eller en tur inn i en av de mange små butikkene. 

Trogir nytes best i sakte tempo. 

Men du får den ikke for deg selv – i høysesong er det så fullt av mennesker i de trange gatene at det er umulig å overholde enmeteren og covid-vennlig avstand. 

Da er det deilig å komme ut til en livlig havnepromenade på andre siden, med barer og restauranter på rekke og rad. Store, dyre luksusyachter smykker sjøsiden, hele veien ut til ikoniske fort Kamerlengo – også det et av byens bedre utsiktspunkt. Her er det bare å sette seg ned med en cola, mojito eller lokal øl og se på livet. 

Da går Googles tre timer på et knips.  

Ta en tur

Trogir ligger midt mellom fjell, sjø, og øyriket utenfor. Så for den rastløse er det mer enn nok å fylle dagene med, i tillegg til historietimer og sightseeing. Området mellom Split og Trogir er kjent som Kastela riviera, etter de sju slottene/borgene som ligger spredt mellom strendene på en 17 kilometer lang kyststrekning. Derfra strekker de majestetiske Kazjak-fjellene seg mange hundre meter mot himmelen, perfekte for å utforskes på sykkel. 

Det går også et virvar av stier og grusveier der hoppe, så det er også fint å snøre på seg turskoene. 

Dessuten tar det bare et par timer å kjøre til landets kanskje vakreste nasjonalpark, Krka, det er vingårder som tilbyr smaksprøver på veien og Split ligger bare 20 minutter unna. 

LES FLERE SAKER FRA KROATIA

Ut mot havet

Men den største attraksjonen ligger i vest. Ut mot havet. Kroatia er et av landene som har flest blå flagg, og Adriaterhavet er viden kjent for sitt krystallklare vann. Så en båttur ut til øyene utenfor, gjerne inkludert Vis, Brac eller Hvar – eller alle tre – er obligatorisk enten man vil sole seg, dykke, se fine grotter eller bare nyte livet på dekk. 

Foto: Istock

Så mens vinden rusker lett i håret og solbrillene dumper i takt med bølgene, legger vi St. Lawrence-katedralen, Trogirs historiske sentrum og det summende bylivet bak oss, og drar på oppdagelsesferd i Dalmatias varierte og billedvakre øygård. 

Det er en historie i seg selv.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN