Sørsiden av øya Tustna er ingen gjennom­fartsåre. Veien blir smalere, svingene er krappere. Jorder med gress strekker seg ned mot fjorden, rett bak ruver Tustnastabban nesten 1000 meter over havet. Et laftet trehus nede ved stranda røper at vi er framme ved Tustna Ladestasjon.

Her kan du lære kunsten å gjøre ingenting. Foto: Runar Larsen

– Vi vil tilby det autentiske. Kall det gjerne kunsten å gjøre ingenting, sier Mona og Pål Kristiansen.

ANDRE LESER OGSÅ: SMØLAS SKATTER

Svever i natten

Ekteparet tilbyr det de kaller «offline opplevelser» midt mellom fjord og fjell. 

– Nå er vi på ingen måte motstandere av det digitale. Men akkurat her ønsker vi å være en motvekt, slik at gjestene kan finne ­igjen seg selv i alt stresset de vanligvis er ­omgitt av, påpeker Mona og Pål.

Her kan gjestene sjekke inn i det spesielle «svevehuset» for behagelig overnatting i luksus­versjoner av hengekøyer – et kort steinkast fra sjøen. Vertskapet kan stille med kortreiste matvarer, ferske bakervarer og gode tips til aktiviteter i nærområdet. Men selv om luftige fjell alltid roper på rastløse tinderanglere, er det ingen grunn til å svette for mye. 

– Vi har selv tilbragt fine ferier i en enkel hytte på landet her ute. Det var i grunn utgangspunktet for dette prosjektet. Da vi forsøkte å analysere hvorfor vi alltid har klart å «lande» og lade, kom vi fram til at ­mangelen på strøm var noe positivt, forteller Pål.

Ladestasjonen har også ekstra energi til kroppen i form av frokost og en kafe. Foto: Runar Larsen

«Offline opplevelser» midt mellom fjord og fjell

Rekkeviddeangst

Dermed ble ideen om en ladestasjon for turister på gjennomreise født. Foruten det spesielle svevehuset, består ladesta­sjonene av et laftet tømmerbygg hvor det er kafe, matservering og bad. Pål har selv satt opp bygget på tuftene av et gammelt sagbruk. Ekteparet bor på en gård en kilometer unna, og gjestene har anledning til å komme innom gården for å lære mer om bærekraftig jordbruk. 

IKKE GÅ GLIPP AV NORDVESTLANDETS 10 PERLER

Dette er først og fremst et sted hvor du skal ta livet med ro. I en tid hvor stadig flere biler drives av strøm, er det også noen som har latt seg lure av digitale kartleseres forslag om nærmeste ladestasjon.

– Ja, det har skjedd, humrer Pål – og forteller om den gangen en Tesla svingte inn på parkeringsplassen ved fjorden i den tro at ladestasjonene skulle kurere gryende rekkevidde­angst.

Vakre omgivelser, fred og ro på et avsidesliggende sted langs Møre-kysten. Alt du trenger for å få tilbake energien. Foto: Runar Larsen

Sjåføren fikk tilbud om å låne en strømkabel fra gårdsbruket. Strømløs lading passer best for kropp og sjel.

Plass til: 6 hengekøyer
Åpnet: 2020
Nett: tustnaladestasjon.no 
Annet: Sov i luksusversjonen av hengekøyer i en «ladestasjon» ved fjorden.   

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN